Tahle zima se povedla

Podzim byl opravdu děsivý. A to tak, že jsem plánoval, že si v zimě zaletím na nějaký čas do teplých krajů (zvažoval jsem Thajsko a Kanárské ostrovy). Zima se ale náramně vydařila. Je nejlepší minimálně za posledních 5 let. A myšlenky na teplé kraje mě zcela opustily.

cross-country-ski-trail-1839039_640

Letos jsem se po dlouhé době vrátil zpátky k běžkám. Za tuto sezónu jsem naběžkoval už přes 150 km. Začal jsem na Paprsku, kde bylo dost sněhu už na začátku prosince. Během Vánoc jsem pokračoval v Beskydech. Zvláště Velké Karlovice byly díky množství sněhu v prosinci běžkařským hlavním městem ČR. Nyní jezdím do Nového Města na Moravě, které mám 50 km z domu. Ve Vysočina Aréně mají osvětlený okruh až do osmé večer, takže je možné vyrazit i po práci. Během víkendu pak člověk může vyrazit na desítky kilometrů upravených tras v okolí Nového Města. Sněhové podmínky jsou úplně ideální.

Běžky jsou opravdu skvělá zimní aktivita. Několik hodin pohybu na mraze a člověk je mnohem otužilejší, líp odolává různým nachlazením, chřipkám apod. Teď můžu jet v -10 naplno a nemám strach, že si nachladím dýchací cesty nebo spálím plíce. Pro člověka, který prosedí 8 hodin u počítače v práci, je to opravdu přínosné.

Zaujetí pro tento sport mě nakonec dotlačilo i k tomu, že jsem se začal víc věnovat vybavení a přípravě. Koupil jsem si druhý pár lyží a kompletní výbavu na jejich přípravu: stoupací vosky, sjezdové vosky, kartáče, žehličku, škrabky, odstraňovače vosků. Rozdíl je znát.

Loni jsem se vrátil taky ke sjezdovému lyžování. Na tom už jsem byl letos taky dvakrát. Nicméně u nás na to nejsou takové podmínky. V Novém Městě je svah kousek od Vysočina Arény. Má snad jen 300 metrů a když jsem tam o víkendu byl, tak tam byla 60 metrová řada na vlek. Za jednu minutu člověk svah sjede a dalších 15 minut stojí ve frontě. To je vážně lepší vzít běžky a vyrazit do okolí. Nebo jet na sjezdky do Alp. Tam se dostanu snad v únoru.

Je potřeba tu zimu pořádně využít, dokud to jde. Kdoví kdy zase taková přijde. Vypadá to, že jich budeme zažívat čím dál méně.

Jeden komentář: „Tahle zima se povedla“

  1. davkol avatar
    davkol

    Stupava je celkem blízko a často parádní.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *