Bitcoin, Ethereum, Litecoin: po uši v kryptoměnách

Před měsícem a půl jsem psal o tom, že Bitcoin je skvělá investice, ale selhal jako platidlo. Na tom se nic nezměnilo, ale od té doby jsem nahlédl do světa kryptoměn dál za Bitcoin a docela mě to pohltilo.

Potom, co mě Bitcoin zklamal jako platidlo, jsem se poohlížel po jiných kryptoměnách, jestli mají lepší potenciál stát se digitálním platidlem denní potřeby. Zrovna v té době se začalo mluvit o Ethereu jako o nové hvězdě. Vzniklo teprve v roce 2015, ale roste rychle. Za poslední rok jeho hodnota stoupla 18x (!) a začíná dohánět v kapitalizaci Bitcoin (momentálně 25:42 pro Bitcoin). V objemu obchodů na burzách se mu některé dny dokonce vyrovná.

Když jsem se trochu začetl do toho, jak Ethereum funguje, docela mě to nadchlo. Nakonec jsem o něm přečetl i celou knihu. Zatímco Bitcoin je měna, nic víc, nic míň, Ethereum nabízí mnohem víc. Umožňuje totiž projektům využívat jeho blockchain jako veřejnou účetní firmu a vytvářet pomocí tzv. smart contracts obchodní vztahy. K dispozici jim dává taky měnu – ether, která umožňuje v rámci obchodních vztahů přesouvat hodnotu.

To skýtá velké možnosti. Projekty můžou třeba dělat emise vlastních aktiv (tokeny) a získávat tak finance (crowdsourcing, vydávání dluhopisů). Je to výrazně jednodušší než současné metody. Vytvoříte program, který pracuje v blockchainu Etherea a prodává vaše tokeny za určitou cenu. Zájemce si nakoupí ether a za něj token. Smluvní vztah je jasně nastaven v onom programu.

Existuje také startup, který se zaměřuje na vytváření sázek. Vyberete si nějakou událost a na ni vytvoříte sázku, což je opět program v Ethereu. Od toho momentu si žije svým životem. Kdokoliv se může připojit a vsadit ethery. Program upravuje kurzy podle probíhajících sázek. Na konci program automaticky vyplatí sázky výhercům a malý poplatek tvůrci.

Ethereum umožňuje také výrazně „zjemnit“ platbu. Transakce jsou velmi levné, takže inzerenti můžou platit tvůrcům obsahu za každé zhlédnutí stránky nebo za každou sekundu zhlédnutého videa.

Startupů kolem Etherea v poslední době vzniká celá řada. Zajímají se o něj také velké korporace, které zkoušejí, jestli jim dokáže zefektivnit transakce. Někteří tvrdí, že raketový růst je jenom bublina, která splaskne, až se startupy ukážou jako neživotaschopné a dojdou jim peníze. Mně se myšlenka Etherea líbí natolik, že mu věřím. A rozhodl jsem se do něj i něco zainvestovat.

Bitcoiny jsem doteď držel ve vlastní peněžence. Vykradených internetových poskytovatelů peněženek bylo tolik, že jsem je raději držel u sebe. Když jsem si ale peněženku malém omylem smazal, došel jsem k závěru, že u mě v takovém bezpečí také nejsou. Navíc mít peněženku u nějakého poskytovatele je výrazně pohodlnější. Můžete jednoduše nakupovat další měnu z karty nebo převodem, převádět měny mezi sebou atd.

Nakonec jsem se rozhodl pro Coinbase (kdybyste jej chtěli zkusit má příjemnou affiliate nabídku 😉 ). Funguje už několik let. Vklady má pojištěné. Rozhraní webu a aplikace je velmi příjemné a jednoduché na používání. Momentálně umožňuje obchodovat jenom se třemi kryptoměnami – Bitcoin, Ethereum, Litecoin.

Litecoin žije především z toho, že je Bitcoin mizerný na běžné placení. Údajně už se průměrná cena za transakci pohybuje na úrovni 80 Kč, což je vážně šílené. Onehdá jsem převáděl 1500 Kč, za transakci zaplatil cca 50 Kč a stejně čekal dlouho, než se ověřila. S takovou je Bitcoin vážně špatně využitelný v každodenním platebním styku. Uvědomují si to i prodejci, kteří na Litecoin postupně přecházejí (Paralelní Polis už přešel, Alza se prý chystá).

Litecoin vychází z Bitcoinu. Zásadním rozdílem je rychlejší vytváření nových bloků, což výrazně zlevňuje a zrychluje transakce. Zkoušeli jsme převést cca 600 Kč a poplatek za transakci byl v řádku desítek haléřů. To už je snesitelná cena. Zvýšený zájem o Litecoin se projevil také na jeho ceně, která za poslední tři měsíce vzrostla 10x!

Momentálně mám peníze ve všech třech měnách, ale v Bitcoinu pořád zhruba 80 %. Beru to pořád jako investici (momentálně stále dost rizikovou) a z tohoto pohledu Bitcoinu věřím nejvíc. Profiluje se jako digitální zlato, tedy držitel hodnoty. Jeho zásoba je omezená, jeho volatilita se postupně snižuje a trhy dospívají. Všiml jsem si, že se na něj docela dobře dá aplikovat krátkodobá technická analýza. Možná to je trochu samo naplňující. Fundamentu není u bitcoinu zdaleka tolik jako u akcií, takže se hodně investorů řídí právě technickou analýzou a to pak vede k tomu, že se cena podle toho také chová.

Nějaké peníze mám v Ethereu, ten nápad se mi hodně líbí, ale není to vyloženě o uchování hodnoty. Ethereum dokonce počítá s průběžným doplňováním zásoby etherů (i po dotěžení), hlavní úlohou měny je sloužit naprogramovaným obchodním vztahům v blockchainu. Úspěch primárního cíle Etherea ale potáhne také zájem o měnu, takže to ve výsledku špatná investice nemusí být. Nakonec kdo jej koupil loni, má dnes zisk 1800 %. U Litecoinu si zatím držím malou částku a beru ho jako nejvhodnějšího z těchto tří na běžné platby. Nemusí to být ani špatná investice, má prakticky stejné parametry jako Bitcoin, ale jeho jedinou výhodou jsou levnější a rychlejší transakce. Pokud se ale Bitcoin reformuje, tato výhoda se může rozplynout a zájem opadnout. Myslím, že reforma Bitcoinu je nevyhnutelná. I kdyby zůstal čistě investičním aktivem a plnil roli digitálního zlata, bude mít s rostoucími platbami za transakce velký problém, protože každé aktivum potřebuje, aby se čile obchodovalo, což s vysokými poplatky nepůjde.

Každopádně je docela zábava tuto oblast sledovat. Po mnoha letech taky zase sám s něčím obchoduju. Baví mě to i z pohledu nadšence do technologií. Mít možnost zaplatit třeba z mobilu komukoliv po světě během několika kliknutí bez jakékoliv centrální autority je prostě super. Pořád je to oblast hodně mladá a má všechno před sebou. Pokud ne přímo kryptoměny, tak minimálně blockchain do fungování světa ještě výrazně promluví.

2 komentáře: „Bitcoin, Ethereum, Litecoin: po uši v kryptoměnách“

  1. Pavel Vashkevich (@PLVashkevich) avatar

    Dobrý článek
    Souhlasím s Vámi, že kryptoměna je to něco nového a že tato oblast hodně mladá.
    Ona má své výhody a nevýhody, ale bude muset ještě dlouho vyvíjet a řešit mnoho problémů, aby bylo možné ji porovnávat s bankovní soustavou

  2. René avatar
    René

    Vidím to podobně – z těch tří jednoznačně Bitcoin. Já si myslím, že je pouze otázkou času, kdy bude Bitcoin technicky srovnán na úroveň Etherea (viz. RootStock https://investplus.cz/kurzy/aktualni-kurz-ethereum-online-graf-kde-koupit-tezba-kryptomeny-cena-hodnota/ ) a pak už některý další kryptoměny nebudou téměř potřeba. Pokud se to skutečně podaří, nebude snad jediný důvod držet třeba LTC, které, jak sám píšeš, těží z nepraktičnosti BTC. S Etherem to je ale jinak, tam jde o celý ekosystém, tam ta budoucnost je.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *