Opustili nás velikáni

Dnes přináším zprávu z trošku jiného soudku a smutnou. V posledních dnech nás opustili dva velikáni 20. století, kterých jsem si velice vážil – Milton Friedman a Ferenc Puskás.

Milton Friedman, držitel Nobelovy ceny za ekonomii z roku 1976 a podle mého názoru největší ekonom 20.století, zemřel ve čtvrtek na selhání srdce v San Franciscu ve věku 94 let. Jeho ekonomické teorie znamenaly obrat v hospodářské politice států v 70. letech minulého století. Inspirovali se jimi např. Margaret Thatcherová nebo Ronald Reagan. Byl také duchovním otcem hospodářského zázraku v Chile, za což byl také kritizován, protože na něm spolupracoval s diktátorem Pinochetem. V roce 1997 Friedman získal čestný doktorát dokonce na naší Vysoké škole ekonomické.

Druhým velikánem, který nás v posledních dnech opustil, byl maďarský fotbalista Ferenc Puskás, podlehl dlouhodobé chorobě ve věku 79 let. Patřil mezi nejlepší fotbalisty všech dob, jako kapitán vedl v padesátých letech tehdy nejlepší mužstvo světa – maďarskou reprezentaci. Po potlačeném povstání v Maďarsku utekl do Španělska, kde hrál za slavný Real Madrid a posléze i za španělskou reprezentaci. Jeho reprezentační bilance zní 84 gólu v 85 zápasech.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *