Jak jsem opustil Mandrivu, definitivně

Mandriva byla můj první Linux. Tenkrát mi byla doporučená jako nejvíc user-friendly. Jelikož se prodávala verze s knížkou, koupil jsem si ji zhruba za 500 Kč. Za tu cenu to byla skvělá koupě. S odstupem času musím říct, že nebýt té knihy, tak přechod na Linux asi neunesu. Díky ní jsem se naučil úplné základy a zjistil, jak Linux pracuje. Doteď si myslím, že ona kniha je největší devíza Mandrivy. Bohužel od začátků jsem se začínal setkávat zase s největší nevýhodou Mandrivy – bugovitostí. Přijde mi, že Mandriva je typický francouzský produkt, něco jako francouzské auta. Na první pohled vypadá skvěle, sympaticky a plná zajímavých vychytávek a nápadů, jenže detaily nejsou dotažené. To ale člověk zjistí, až v průběhu používání a dost mu to znepříjemňuje život. Ze začátku jsem to ještě docela toleroval, z Windows jsem byl zvyklý, že něco občas nefungovalo, jak mělo, a taky jsem ještě nebyl natolik zběhlý, abych si byl jistý, jestli je problém mezi židlí a klávesnicí nebo v systému.

Moje první Mandriva byl tehdy ještě Mandrake 10.1. Na jednu stranu velmi přátelská na druhou stranu hodně bugovitá. U Mandrivy 2005 Limited Edition už to bylo o poznání lepší. Na podzim 2005 jsem si objednal Mandrivu 2006 v rozšířené edici za 1000 Kč a byl jsem hodně spokojený. 2 dvouvrstvé DVD, 4 CD = 18GB software + dvě knihy, tričko a samolepky. Mé nadšení ale postupně vyprchávalo, se systémem jsem si sice hrál, ale i tak se objevovaly chyby, které byly nevysvětlitelné. Např. se mi začalo stávat, že Mandriva občas zatuhla při vypínání počítače a pomohl až tvrdý restart. Pohár přetekl poté, co přestala fungovat kontrola disků po náhlém vypnutí systému, a hlásilo mi to, že systémový oddíl je poškozený. Zastihlo mě to v San Diegu, Mandrivu jsem nainstaloval znovu, ale už jsem byl rozhodnutý, že na notebooku dlouho nevydrží.
Po návratu jsem zkoušel Suse (pomalý jak šnek), Freespire (asi nejvíc user-friendly Linux) a Ubuntu, které vyhrálo. Používám ho již více než dva měsíce a jsem maximálně spokojený, výborná podpora hardware, spolehlivost, bezproblémovost, obrovský výběr software.

Přesto jsem měl ale Mandrivu stále nainstalovanou doma na rodinném počítači a tam fungovala v celku spolehlivě. Přesto se vyskytovaly určité problémy, hlavně s tiskem. Původně jsem si myslel, že je to problém CUPS obecně, protože máme na tiskárně neoriginální cartridge, ale po nainstalování Ubuntu jsem zjistil, že se z něj dá tisknout naprosto bez problémů.
Nová Mandriva 2007CZ vypadala lákavě. Jednoduché zprovoznění akcelerovaného desktopu, komerční emulátor Windows her Cedega, kvalitní komerční DVD přehrávač LinDVD atd. Proto jsem se Mandrivu opět rozhodl zakoupit, aspoň pro domácí počítač. Lákal mě především ten akcelerovaný desktop. Včera jsem se k nové Mandriva dostal a dnes už jsem plný zklamání. Nad zprovozněním 3D desktopu jsem strávil několik hodin, abych zjistil, že to prostě nerozjedu. Přitom moje karta ATI Radeon X700 Pro by měla být pro XGL bezproblémová. To bylo zklamání číslo jedna, další pak už byly menší, ale byly to ty známé poslední kapky. Např. problém s tiskem se nijak nezlepšil.

Takže teď již stahuju Kubuntu, abych jím mohl Mandrivu nahradit. Pro Kubuntu jsem se rozhodl proto, že rodina je zvyklá na KDE, proto ne klasické Ubuntu.
Docela mě definivní odchod od Mandrivy mrzí. Příručky má skvělé, je k dostání všude po republice, uživatelsky velmi přívětivá a české edice obsahují plno zajímavého komerčního software jako Cedegu nebo LinDVD doslova za pár korun. Bohužel negativa jsou natolik velká, že u mě už přerostly pozitiva.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *