Kovářova kobyla chodí bosa

Přesně tak se dá nazvat počínání ministerstva kultury, které podle článku zpravodajského serveru Aktuálně.cz používá pirátský software. Podle auditu, které si nechalo ministerstvo udělat, chybí lincence na kancelářský balík MS Office a operační systém Windows. Jedná se o 150-200 pracovních stanic, což je 75% všech stanic ministerstva! Je to prý důsledek toho, že se v 90.letech Windows naprosto neomaleně přepalovaly.

Největším paradoxem na celé situaci je, že je to právě ministerstvo kultury, které má samostatný odbor autorských práv, a jeho agendy patří i vládní boj proti nelegálnímu softwaru. Je to také ono ministerstvo, které se nedávno podílelo na kontroverzních zákonu, který z nás všech dělá zloděje a navýšil paušální platbu za kopírovací prostředky bez ohledu na to, jestli to člověk používá ke kopírování vlastních věcí nebo cizích.

Považuju tuto záležitost za velikou ostudu, nejen pro ministerstvo, ale i pro celou republiku. Sneseme vůbec srovnání se západními zeměmi, když už nás neomaleně kradou i státní instituce? Neomaleně proto, protože o tomto problému se na ministerstvu již několik roků ví, ale nic se s ním nedělá, protože na to nikdo neuvolnil peníze. Proč když už nemají na licence software od Microsoftu neuvažují o OpenOffice a Linuxu? Přechod státních organizací na OpenOffice už je v Evropě běžnou záležitostí a ani přechod na Linux již není zcela výjimečný.

Ministerstvo kultury jakožto vrcholná instituce starající se o právo duševního vlastnictví nám tímto příkladem říká: Lidi, používejte nelegální software, jak je libo, je to normální.

Jeden komentář: „Kovářova kobyla chodí bosa“

  1. helenka avatar
    helenka

    jsi rychlík, já už to tedy komentovat nebudu, téměř jsi trefil, co jsem chtěla vyjádřit

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *