Je Linux pro BFU?

Často se setkávám s tvrzením, že Linux není pro BFU. Jelikož jsem Windows používal asi 10 let a Linux již používám zhruba dva roky, myslím, že můžu docela dobře srovnávat. Navíc dělám správce sítě na koleji a spravuju rodinný počítač, který používá celá naše rodina, takže se s problémy počítačů méně znalých uživatelů setkávám doslova každy den.

Nejprve bych chtěl pro tento článek definovat pojem BFU. BFU je ryze československý pojem a pravděpodobně jeho nejčastější výklad je Běžný Franta Uživatel. Jedná se o uživatele, který je počítačový laik, zvládá jen základní úkony a při práci s počítačem není intuitivní a schopný improvizace.

Jak si tedy u BFU stojí Linux vzhledem k Windows? Často je Linux popisovaný jako systém, který je složitý a vhodný pouze pro odborníky a počítačové hračičky. Tento mýtus bych se dnes rád pokusil vyvrátit, na druhou stranu bych také rád upozornil na úskalí a nevýhody, které Linux provází.
Začněme od podlahy, tedy od hardwaru. Toto je první úskalí Linuxu, u Linuxu prostě neplatí, že jakýkoliv hardware pod ním bude fungovat, jak je tomu v případě Windows, kdy každý výrobce hardware poskytuje i ovladače. Uživatel Linuxu se musí spolehnout většinou na open source ovládače, které vycházejí s určitým zpožděním… nebo vůbec. Každopádně instalace ovládače vyžaduje minimálně úroveň pokročilého uživatele, takže hardware musí v případě BFU prostě fungovat. Naštěstí distribuce již obsahují velké množství ovládačů, takže pokud nemáte raritní nebo supernový hardware, máte v drtivé většině případů vyhráno. Přesto je asi nejlepší koupit již počítač s předinstalovaným Linuxem, tam má člověk zajištěnou funcionalitu. Navrh také mají komerční distribuce, které obsahují i closed source ovládače a díky tomu i lepší podporu, proto se většinou oplatí těch pár stovek investovat.

Další věcí je instalace systému. Ta mi u Linuxu nepřijde o nic obtížnější než u Windows, naopak má Linux výhodu v tom, že vám v drtivé většině případů bude stačit nainstalovat systém pouze jednou, ne jako v případě "údržbových" instalací u Windows. Přesto jak instalace u Linuxu, tak u Windows přesahuje schopnosti BFU, takže musí být stejně provedena někým jiným.
Následuje uvedení systému do provozu schopného stavu. Dostali jsme se do fáze, v které má podle mě Linux jednoznačně navrh. Bez nadsázky se dá říci, že Linux je připravený k práci okamžitě po nainstalovaní. Obsahuje již totiž všechny nejpoužívanější druhy programů. Nedávno jsem jedné kamarádce dával do provozu schopného stavu počítač s Windows a trvalo to několik hodin. Najít kvalitní free software je práce obtížná, troufám si říct, že pro BFU, který neví, kam jít hledat, práce neřešitelná. Obnáší to hledání po slunečnicích apod., instalování, zkoušení, případně odinstalování a zkoušení něčeho jiného. Navíc jsem zjistil, že ve Windows je v určitých oblastech free software (např. vypalování) situace prachbídná. Jak to vypadá v Linuxu? Většinu programů už máte po instalaci v systému, takže je stačí spustit a pracovat. Navíc v případě grafických prostředí KDE a Gnome získáte výrazně integrovaný desktop. Získáte sadu programů, která je provázána a má podobný vzhled, přičemž některé z nich jsou špičky ve svém oboru a nezadají si ani s komerčními programy (např. přehrávač Amarok nebo vypalovací program K3B). To je podle mě velké plus pro BFU, kterým to usnadní první kroky v počítači.
Instalace software je další dost důležitou charakteristikou systému. Instalace je v případě Windows jednoduchá, prostě jen stačí spustit soubor s příponou exe, Next->Next->Next a je hotovo. Přesto si myslím, že u vybraných linuxových distribucí je instalování ještě snadnější. Distribuce mají tzv. zdroje, nebo-li množství programů uložených buďto na internetu nebo na nějakém médiu. V programu k tomu určeném potom stačí určitý program vyhledat a několika kliky nainstalovat. Instalaci dotaženou do dokonalosti má Linspire/Freespire. Ten používá tzv. Click'n'Run. V katalogu můžete vyhledávat programy buďto fulltextem nebo pomocí kategorií. U většiny programů najdete popis, screenshoty, hodnocení a komentáře uživatelů, instalujete jedním kliknutím. Jde to vůbec jednodušeji? Naopak může nastat problém u programů, které v repozitářích nejsou. U open source programů se s tímto BFU prakticky nesetká, ale komerční programy jsou většinou šířeny v tzv. binárkách. Jejich instalace je opět docela jednoduchá, ale bez příkazové řádky se neobejdete a proto je to pro BFU opět těžko řešitelný problém. V tomto případě opět vyniká Linspire, který skrz svůj instalační program nabízí i zakoupení komerčních aplikací a jejich jednoduchou instalaci.
Bezpečnost – oblast, v které Linux Windows poráží na hlavu a to naprosto bez debat. V Linuxu nepotřebujete žádný antivit, antispyware a na běžném desktopu není potřeba ani firewall. Nejenže díky tomu uživatel ušetří výkon počítače na záležitosti, které potřebuje, ale navíc se nemusí bát na internetu dělat cokoliv a chodit kamkoliv. Jestliže zkušení uživatelé dokáží Windows ještě jakštakš ochránit před viry aspol., u BFU je to problém. Jako správce sítě se denně setkávám s ruinami systémů Windows, které jejich uživatelé používají i za podmínek, které si zkušenější uživatel těžko dokážou představit, a to jen kvůli tomu, že ten stav nedokáží vyřešit.
Výběr programů – jestliže předchozí pasáž jasně vyhrál Linux, v této vede Windows. Ačkoliv má již Linux hodně široký aplikační arzenál, stále se to nemůže rovnat Windows. Pokud ovšem problém zúžíme na BFU, tak se to týká pouze ojedinělých specifických programů. BFU totiž dokáže nabídnout maximum jak Linux, tak Windows.
Hry – kategorie, v které jasně vítězí Windows a to naprosto bez debat. I když i pro Linux existuje množství kvalitníh jak free, tak komerčních her. Takže si člověk také zahraje dobře, ale pokud se k této problematice staví tak, že chce hrát to, co jeho kamarádi, tak prostě musí sáhnout po Windows. Nakonec i zde se ledy pomalu boří, existuje totiž emulátor Cedega, pod kterým fungují bezproblémově desítky her pro Windows, a tento emulátor už je např. součástí české edice MandrivaLinuxu.


Click'n'Run – instalátor v Linspire

Cílem článku není rozhodnout, který systém je lepší, ale trošku prolomit mýtus, že Linux je složitý systém pro odborníky a Windows je user-friendly systém pro každého. Naopak, Linuxu se nemusí bát laici o nic víc než Windows. Lidem, kteří počítač využívají především ke komunikaci po internetu, občas potřebují udělat nějakou tu kancelářskou práci, poslechnout si hudbu nebo se podívat na film, bych Linux doslova doporučil. Jednoznačně lze doporučit na počítače, na kterém pracují BFU, ale spravovaných člověkem trošku zběhlým. S tím mám výborné zkušenosti doma. Systém nastavím a vím, že když se po několika měsících vrátím domů, najdu ho ve stejném stavu, jak jsem odjížděl. U Windows věc nepředstavitelná. Jiná situace je mezi hráči, těm asi těžko Linux nabídne takové výhody, aby opustili herní platformu, jakou Windows je. Přechod na Linux také provázejí komplikace, které nejsou přímo zaviněny Linuxem samotným. Ač je prostředí Linuxu hodně intuitivní, přece jenom je to systém odlišný od Windows, takže člověk musí být ochotný se naučit něco nového, minimálně takové věci jako odlišný souborový systém. Linux také není tak rozšířený jako Windows, takže najít ve svém okolí uživatele, který by vám poradil, není tak snadné, i když internetové fóra tento problém do značné míry řeší. Chce to jen trošku odvahy a udělat první krok.

4 komentáře: „Je Linux pro BFU?“

  1. anonymous avatar
    anonymous

    juhasm writes:Jirka, myslim si, ze pises clanky velmi (zdoraznim VELMI) jednostranne. Napriklad, vies velmi dobre, ake mnozstvo problemov sposobuje Linux s hardwarom a napises, ze "pokud nemáte raritní nebo supernový hardware, máte v drtivé většině případů vyhráno". Len tak namatkovo:- mandriva 2006, ani 2007 nedokaze nastavit moj 19" monitor, takze nielenze mam do*rate rozlisenie, ale nemam dobre nastavenu ani frekvenciu- mandriva 2007 nedokazala rozoznat mysku (vlastne 2 mysky, s ktorymi som to skusal) – mandriva 2007 nenasla driver na eth0 (pricom v mand2006 bez problemov)- neviem pripojit externy disk v mand 2007 (v mand 2006 ho uz rok bez akychkolvek problemov pouzivam)- martin sa na mand 2006 vykaslal, lebo mu porad hucal ventilator- instalacia Ubuntu, Freespire zamrzne pri bootovani = problem s mojim hardwarom- o rozbehani webkamery som uz prestal snivat- spolubyvajuci chcel skusit SuSe Live a kvoli problemom s hardwarom mu to ani netukloNechce sa mi, neviem ako, a ani nemam cas odstranovat problemy v debilnej mand2007!Tento vycet problemov by mohol pokracovat velmi dlho… Rozhodne nemam ziadnu staru trosku ani najmodernejsie vybavenie. Pocas 14 mesiacov pouzivania na 3 pocitacoch som sa presvedcil, ze rozhodne "nemate v drtive vetsine vyhrano". Zacinam byt k Linuxu velmi skepticky, pretoze ma proste nebavi stale riesit sku*vene problemy s tym, ze nieco nefunguje. Tesim sa z toho, ze tebe ide vzdy a vsetko, ale zovseobecnovat to rozhodne nemozes.juhasm

  2. anonymous avatar
    anonymous

    juhasm writes:Na zaklade mojich skusenosti si rozhodne nemyslim, ze Linux je pre BFU. Resp. je pre BFU, ak uz maju plne nastaveny, funkcny system, ku ktoremu si sadnu. Ale ze by malo BFUcko robit nieco s driverami..pff..

  3. Sesivany avatar
    Sesivany

    Osobně jsem Linux instaloval zhruba na sedm počítačů a nesetkal jsem se s vážnějšími problémy. Abych byl konkrétní, byla to špatná detekce baterky na notebooku, která už mi jede OK, dále to byla tiskárna, která ovšem blbne i ve Windows a to "díky" neoriginální cartridge a nakonec nezprovoznění XGL v Mandrivě, což ale považuji spíše za bonus vzhledem k fázi vývoje této technologie.Při hodnocení problémovosti vývoje vycházím ze zkušeností mých, které jsou víceméně bezproblémové, zkušeností mých známých (tedy i vás) a taky podle toho, co čtu na internetu, protože pravidelně pomáhám řešit problémy ve fórech a na základě mých zkušeností prostě konstatuji, že většina lidí nemá na Linuxu s hardwarem vážnější problémy.Já ti neberu, že máš jiné zkušenosti, můžeš si založit blog a klidně tam napsat článek Je Linux skutečně pro BFU? a tam popsat tvůj pohled na věc a zkušenosti.Jinak k těm driverům… myslíš, že BFU (takové, o kterém se bavím já) si dokáže poradit s drivery pod Windows? Neumí, stejně musí někdo dojít, minimálně poradit, případně to za ně udělat.

  4. anonymous avatar
    anonymous

    juhasm writes:Pri driveroch vo winoch (kde vacsinou vsetko ide PnP), je rozdiel v tom, ze prinajhorsom vlozis CD a dvakrat kliknes na Next, a uz to ide. V Linuxe musim precitat kopu clankov, hodinu sa hrabat v diskusiach a stahovat neviem co, a potom to aj tak nejde..Linux nie je pre BFU. Ale dufam, ze raz bude.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *