Je Skype opravdu tak špatný?

Tento článek je spíše otázkou než tvrzením. Stále se zdráhám uvěřit, že by byl Skype tak špatný, jak se mi jeví. Skype jsem začal používat v létě 2004, kvitoval jsem bezproblémový provoz a kvalitu hovoru. Ještě před rokem jsem se Skypem volal z USA domů každý den a kvalita hovoru byla taková, jakoby druhá strana seděla vedle mě. Byl jsem maximálně spokojený. Bohužel za rok se kvalita zhoršila takovým způsobem, že letos v létě bylo volání z USA za trest, hlas se rozpadal, hovor jsem musel i několikrát ukončovat.
Také kvůli tomu jsem začal používat také Gizmo a WengoPhone, u kterých pozoruji lepší kvalitu hovoru. Jelikož pro komunikaci používám Gaim a sítě Jabber, ICQ, MSN a Gadu-Gadu a volám minimálně, všechny tři programy na volání mám většinou vypnuté. Až minulý týden jsem opět potřeboval volat přes velkou louži a zvolil jsem Skype. Bohužel kvalita hovoru byla katastrofální a na hony vzdálená kvalitě hovoru telefon-telefon. O špatném připojení nemůže být ani řeč, moje připojení na koleji dosahuje v obou směrech rychlosti mnoha megabitů a odezva je také více než solidní. Po nezdaru Skypu jsem vyzkoušel Gizmo a kvalita šla o 100% nahorů.

Zajímá mě především kvalita, další důvody, proč nepoužívat Skype mě nechávají klidným, i když minimálně bezpečnostní důvody, před kterými jsem slyšel varovat už několik bezpečnostních odborníků, stojí za pozornost. Když se k tomu přidá ještě to, že Skype sice vydává linuxovou verzi, ale víceméně na ni kašle, protože Windows verze už je ve třetím vývojovém stupni a linuxová verze je teprve ve stadiu 1.3, tak se budu muset asi trvale poohlédnout po něčem jiném.

Jak jste na tom vy se Skypem? Máte problémy s kvalitou hovorů nebo vám Skype funguje fajnově?

2 komentáře: „Je Skype opravdu tak špatný?“

  1. wosa avatar
    wosa

    Kvalita Skypu je suprová. Ale volal jsem s ním jen s lidmy v Brně a okolí (max Slavkov u Brna). Spousta lidí (on-line hráčů) ho používá i pro hraní. Tam bych to nedoporučoval, ale hrál jsem s tím a nebyly problémy. Samozřejmě, s TeamSpeakem nebo Ventrilem se to nedá srovnávat.Teď ho zapínám výjimečně, jen když si kamarádi ze školy chtějí zahrát Call of Duty. Nyní se snažím (aspoň jednoho týpka, s kterým kecám nejčastěji) přetáhnout na Live Messangera 🙂

  2. helenka avatar
    helenka

    Hola Call of Duty :-))Neskypuju, Martin občas s mamkou, přece jen je to odblbené 😀 ale to Gizmo je taky, kterým volám já (s Martinem, jenom :-D)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *