Kabaret na Živě

Dnes se na Živě odehrál kabaret, který se hned tak nevidí. :jester: V hlavní roli: redaktor Vlastimil Waic. Pan Waic je v redakci specialistou na produkty společnosti Microsoft. Hodně čtenářů ho podezřívalo z fandovství a nadržování Microsoftu. Především jeho "kritika" v seriálu o nové Vistě k těmto myšlenkám přímo vybízela. Dnes však pan redaktor všem dokázal, že to nejsou dohady, ale pravda. Ve zprávičkách se totiž objevil titulek Mnichov opouští Linux, nakupuje bazarová Windows 2000, v kterém autor s očividnou radostí oznamuje, že město Mnichov, které se již několik let snaží přejít na Linux, Linux opouští a místo něj zvolilo nákup Windows 2000 ze softwarového bazaru. Ono by na tom nebylo nic tak zvláštního, jen kdyby se nejednalo o hodně překroucenou až lživou informaci.

Situace v Mnichově se totiž má tak, že projekt přechodu na Linux prožil několik krizí, kdy se ukázalo, že přechod zhruba 16 tisíc počítačů na nový operační systém nebude tak jednoduchý, jak se předpokládalo. Ono není nikdy jednoduché dělat v něčem průkopníka. Přes všechny komplikace a prodlužování však autoři projektu v září loňského roku oznámili, že započala postupná instalace Linuxu na jednotlivé stanice, s tím, že do roku 2008 má fungovat na Linuxu 80% počítačů. Také autoři oznámili, že není cílem 100% přechod na Linux, ale že na části stanic bude muset být zachován Windows kvůli některým aplikacím. Pravděpodobně kvůli těmto počítačům pořizuje 2000 bazarových licencí Windows 2000, jak o tom informuje The Register. Pan Waic si však tuto informaci vyložil jako definitivní selhání Linuxu v Mnichově a pln radosti se ji rychle (tak rychle, že se ani nedržoval si ověřit skutečný stav projektu) rozhodl publikovat na Živě stylem, za který by se nestyděl ani Blesk.

Samozřejmě v komentářích na jeho hlavu začala padat velká kritika. A našlo se tam i pár úsměvných příspěvků, např. pan redaktor dostával rady, jak správně psát bulvární titulky:

No to je gól. Pan Waic neumí psát bulvární titulky. :-)))
Takže pane Waici, menší školení. Titulek by neměl explicitně lhát. Jestli musíte takový titulek napsat, tak vždycky s otazníkem.
Vhodné titulky by byly například:
Mnichov kupuje bazarová Windows 2000! A co linux?
Mnichov kupuje bazarová Windows 2000! Proč nechce linux?
Mnichov kupuje bazarová Windows 2000! A kde je linux?
Zapomněl Mnichov na linux? Kupuje bazarová Windows 2000!

Po několika hodinách však bylo po kabaretu, článek byl stáhnutý. Na jednu stranu si tím Živě aspoň trochu zachovalo tvář a dalo najevo, že zdání, že se chtějí stát internetovou obdobou Blesku, je opravdu jen zdání, na druhou stranu bylo po zábavě. Pan Waic nás však nenechal ve štychu a po chvíli se objevila nová verze s titulkem Mnichovu nestačí Linux, kupuje bazarová Windows 2000. Do nezaujatosti má sice stále daleko, ale alespoň už není lživý. Aby té ostudy pan redaktor neměl málo, tak se zapojil i do diskuse a obhajoval neobhajitelné, tedy ten svůj dnešní exces. Pochválil Astora (pro ty, kdo tuto figurku neznají: je to největší provokatér v diskusích na Živě) za to, že je jediný, kdo ho pochopil a o pár příspěvků výše píše, že jeho zprávičky nejsou opsáním zdroje, ale jsou kompilátem původního textu s vlastními myšlenkami a názory. Díky, pane Waic, aspoň konečně víme, co se vám honí hlavou 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *