Uvažujete o Vistách?

Nová Windows Vista už jsou venku nějaký ten pátek. Nejdříve jako beta verze k veřejnému testování a od listopadu jako verze finální. My si však na ten zázrak musíme (oficiálně) ještě počkat, protože lokalizace do češtiny a uvedení na český trh se plánuje na jaro tohoto roku. Zatím musí zájemcům stačit kvanta recenzí, které na internetu objevily. Od těch hodně optimistických nám známého pana Waice na Živě.cz až po trošku kritické na Živě.sk. Leč existuje téma, které se téměř všem recenzím vyhýbá, a to je ochrana obsahu přímo v systému. Ono tajemné DRM ve Vistách, což občas někdo napíše jako důvod, proč nechce Visty, to je ale téměř vše, co se o tom mohl člověk v největších českých IT zinech, dočíst.
Dnes jsem narazil na článek, který pro zájemce o Vistu více než vhodný k přečtení (doporučuji přečíst i komentáře, v nich se člověk narozdíl od komentářů na Živě dozví i něco přínosného). Ony se totiž ty změny dotknou uživatelů více než se na první pohled zdá a to bohužel nejen uživatelů Windows, ale i uživatelů jiných operačních systémů, především těch svobodných. Specifikace Vist totiž říká, že provoz hardwarových zařízení musí zůstat v tajnosti, takže tvůrci open source ovladačů se nebudou moci chytit ani onoho pověstného stébla. Důsledek toho bude, že pro Linux a spol. bude vytváření driverů práce ještě o hodně obtížnější než nyní nebo úplně nemožná. A šance, že by se výrobci hardwaru dotlačili k uvolnění zdrojových kódů ke svým zařízením se tímto propadá na nulu. Abych pravdu řekl,Richardovi Stallmanovi se opravdu nedivím, že spustil projekt BadVista, uvolnění ovládačů pod GPL je totiž jedním z jeho dlouhodobých cílů.
Uvedení Windows Vista bylo dlouho proklamováno jako šance pro Linux konečně proniknout ne desktopy. Jenže se také může stát, že bude jen velkou komplikací.

P.S. Přidávám ještě jeden trošku starší článeček o ochraně ve Vistách

Jeden komentář: „Uvažujete o Vistách?“

  1. helenka avatar
    helenka

    Kdybych měla HW na jejich provoz, tak bych o něm neuvažovala.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *