Proč si nekoupím Maca

Již několik lidí v mém okolí si koupilo Maca a jsou s ním maximálně spokojení. Trošku mi tím nasadili brouka do hlavy. V létě opět jedu do USA a tam jsou Macy tak levné, taky bych si mohl Maca koupit… a pěkného. Ale já jsem si řekl NE!

Mám k tomu hned několik důvodů. Nebudu tady psát demagogické pohádky a la Zlý a nepoužitelný Apple vs. hodný a špičkový Microsoft jako to dělá ten, jehož jméno se nevyslovuje. Moc dobře si uvědomuji kvality jablečných produktů. MacOS X je dnes pravděpodobně nejlepší desktopový systém. Mnoha ohledech má několikaletý náskok, také proto se Microsoft uchýlil k taktice, kterou se před více než 20 lety dostal s Windows na vrchol – kopírování Macu. Mnoho nových funkcí v nových Vistách se až podezřele podobají těm z MacOS X. Když k MacOS X tomu přidám vyladěný hardware vznikne vražedná kombinace. Ono je přece jenom mnohem jednodušší zajistit stabilitu na úzce vymezeném hardwaru než na PC hardwaru od desítek výrobců. Asi nejsilnější zbraní Applu je design, ten je opravdu v porovnání s jinými značkami jako z jiné planety.
Proč tedy přes všechny ty pozitiva Mac nekoupím? Jak už jsem psal výše, těch důvodů je několik. Asi největším je to, že bych si musel zvykat na další systém. Asi půl roku mi trvalo než jsem si zvykl na Linux a teď si projít tím samým znovu. Ne, díky, navíc Linux mi funguje k maximální spokojenosti. Další důvody jsou spíše ideologického rázu než technického. To, že je Mac closed source operační systém, mi ani tak nevadí, i když po přechodu na Linux jsem open source přišel na chuť. Nejvíc mi ale vadí, jak se v mnoha oblastech Apple chová. Microsoft má kvůli svému chování mezi uživateli docela špatnou pověst a musím říct, že se vůbec nedivím. Většina bere z dvojce Microsoft Apple Apple jako toho hodnějšího. Přitom jeho chování je někdy stejné, ne-li horší než Microsoftu!
Zářným příkladem budiž iTunes. Na to, že je k nákupu v tomto obchodě nutný stejnojmenný přehrávač už jsme si zvykli, ale co tam prodávají? AAC s DRM, DRM za který je mohutně kritizovaný Microsoft a prodejci, kteří jeho DRM technologii používají. Jenže přes všechny negativa má MS DRM jednu malou výhodu, může ho implementovat (pravděpodobně za úplatu) kdokoliv. Jenže hudební soubory z iTunes nepřehrajete nikde jinde než v produktech Apple, Apple totiž svoji DRM technologii nikomu jinému neposkytuje. Jak tedy máte jiný MP3 přehrávač než iPod, máte prostě smůlu. To mi nepřijde jako fér jednání k zákazníkům.
Dalším příkladem může být například QuickTime Player. To je podobný případ. Microsoft je kritizovaný za uzavřené formáty WMA a WMV, ale Apple není se svým MOVem o nic lepší. Před několika dny mě dožrali, když jsem se chtěl na Apple.com podívat na Keynote Steva Jobse, ale co to, chtělo to po mě QuickTime player. Ten mám emulovaný, ale i tak jsem měl smůlu, protože byla vyžadována verze 7 a já mám "jen" 6.5.
iPod také není zářným příkladem kompatibility. Proč iPod nemá podporu Mass storage a je potřeba buďto iTunes nebo speciální ovládač, který má například Amarok. Přijde mi poněkud trapné, když přístroj s 80GB diskem nemá Mass storage (DOPLNĚNÍ: podle prodejce Apple Lynn iPody Mass storage mají, jen tímto způsobem nakopírovaná hudba a video nelze přehrát, slyšel jsem jinou zkušenost, ale věřme Lynn)
Trošku z jiného soudku je poslední z výtek, které jsem si pro dnešní článek vybral. Apple si pro svůj nový produkt – mobilní telefon – nadrzo vybral název iPhone. Přitom tuto značku má již léta registrovanou Cisco a dokonce pod tímto názvem prodává telefony. Applu na tom asi nepřijde nic divného. Kdo ví, jak by se mu líbilo, kdyby někdo začal vyrábět MP3 přehrávač a pojmenoval si ho například… iPod.

Tento článek má dvě poloviny, rozdílné jako den a noc, pozitivní a negativní. Kvality Applu uznávám a respektuji, ale jsem tak trošku idealista a proto mě také zajímá, jak se ta která firma chová a chování Applu mě v mnoha směrech zklamalo, proto zůstávám u Linuxu, ve světě, kde mi nikdo nediktuje, kde si můžu nebo nemůžu MP3 přehrát, kde mi nikdo nenutí své produkty tím, že mi znemožní něco používat.

P.S. Pokud vám tento článek přijde až moc prodchnutý ideály vězte, že jsem před pár dny četl přednášku Richarda Stallmana a asi to na mě zanechalo následky 😀

9 komentářů: „Proč si nekoupím Maca“

  1. helenka avatar
    helenka

    Já jsem z Windows utekla ze dne na den na linux, skoro to nebolelo a najednou jsem měla doma macíka (půl roku s linuxem).DRM v podání Apple je funkční v iTunes, tj. kde jede iTunes, tam to jede, bohužel MS DRM omezuje až moc (win + wmp10)…a vůbec, v čechách na iTS stejně si nic moc nekoupíme, takže si koupíme něco v Rusku, něco v kamenných obchoděch a bude nám dobře. :-DTaky se mi mov nelíbí, naštěstí ho nepotkávám příliš často… s požadováním quicktime je to ošklivé, ale na maler.cz si můžeš přečíst přepis a ušetříš drahocenný čas, fakt!iPody jako externí disk je používám… na krmení hudbou používám iTunes, na tuxovi by to byl samozřejmě Amarok. ;-)ad iPhone – s ním je to trochu složité a já to komentovat nebudu, protože nejsem pro iPhone cílová skupina. :-/

  2. anonymous avatar
    anonymous

    juhm writes:Netusim, na co si chces zvykat pol roka.. Pouzivam MacOS X dva tyzdne a s prehladom to na spoznanie systemu staci..Ale kedze aj na Linux si potreboval pol roka, asi budes tak trochu "pomalsi" :-DS pozdravom… 🙂

  3. Sesivany avatar
    Sesivany

    "Ale kedze aj na Linux si potreboval pol roka, asi budes tak trochu "pomalsi" :-D"To říká ten pravý… kterému v Linuxu v jednom kuse něco nefungovalo a v jednom kuse na něco nadával. Ano, mně trvalo půl roku než jsem si na něj zvykl, ale od té doby s ním nemám víceméně problémy narozdíl od jiných nejmenovaných jedinců 😉

  4. anonymous avatar
    anonymous

    prom writes:Koho myslíš těmi jedinci?

  5. Sesivany avatar
    Sesivany

    Možná tomu nebudeš věřit, ale tebe jsem nemyslel. Ta poznámka směřovala na člověka, na kterého jsem reagoval. Ale znáš to přísloví… potrefená… 😉

  6. anonymous avatar
    anonymous

    DavieCZ writes:Teda zacinas bejt vopravdu zazranej linuxak… to neni dobry.. Apple posledni dobou dela podivny veci, ale to bude asi tim ze se pomalu zacina probouzet a ohrozovat microsoft… Kazdopadne kazdej chytrej kluk si pocka jeste tak rok az dva a pak si nainstaluje OS Google, kterej bude naprosto best 😀

  7. anonymous avatar
    anonymous

    Spike411 writes:Současný "mov" není nic jiného, než MPEG-4 AVC + MP4 AAC + MP4 kontejner. Docela bych se divil, kdyby to nesežral mplayer.

  8. Sesivany avatar
    Sesivany

    to Spike411:Ano, Mplayer to v nejkrajnějším případě přečte, ale to nic nemění na chování Applu. Mplayer to zvládne jen díky tomu, že si dalo práci a udělalo mov přístupný i pro nevyvolené uživatele, to by ale měla být práce Applu. P.S. Mám v počítači pár mov souborů, které korektně nepřehraje ani Mplayer s kodeky.

  9. Shtepan avatar
    Shtepan

    S takovýma ideálama se docela ztotožnuju.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *