Skype zdražuje

Skype je v oblasti IP telefonie víceméně monopol a pomalu se tahle skutečnost začíná projevovat i v jeho počínání. Dravost, s jakou Skype vtrhl do světa internetu, se pomalu vytrácí a pomalinku nastupuje nepružnost a manýry monopolu. Skype používám od roku 2004, kdy byl opravdu záležitostí pár zasvěcených. Tenkrát jsem byl z této služby nadšený, konečně volání po internetu, které je jednoduché a přitom kvalitní. Do té doby jsem experimentoval s ICQ a Netmeetingem, ale to byly hračky oproti Skypu. Při mé první cestě do Ameriky mi Skype prokázal medvědí službu. Zatímco jiní utráceli desítky dolarů za telefonní karty, já jsem volal hodiny po internetu zadarmo nebo na telefony za pakatel. Navíc v kvalitě, že člověku připadalo, jakoby protistrana seděla dva metry od něho. O to větší bylo mé zklamání, když jsem se další rok opět spoléhal při cestě do USA na Skype. Kvalita byla doslova mizerná, hovor se rozpadal, bylo nutné hovor i několikrát přerušit a znovu vytočit. První jsem to sváděl na to, že je připojení méně kvalitní jako loni, ale poté jsme cestovali a zkoušel jsem volat přes několik různých připojení s výsledkem velmi podobným. To bylo poprvé, co mě Skype zklamal.
Pak se začaly objevovat další argumenty proč Skype nepoužívat. Především se mi nelíbí fakt, že Skype využívá konektivitu určitých uživatelů (s veřejnou IP) pro uskutečňování hovorů mezi jinými uživateli. Zakladatel Skypu sice tvrdí, že při dnešní konektivitě to není problém, ale to asi nežil v ČR, kde je připojení bez FUP jako šafránu. Dalším důvodem mého skeptického pohledu na Skype je fakt, že kašle na Linux. Skype od začátku podporoval vedle Windows také Linux a Mac, což je super. Jenže postupně začal na linuxovou verzi zapomínat. Zatímco Windows verze pádí kupředu, linuxová se téměř nevyvíjí a je tak na úrovni Windows verze před dvěma lety.

No a v posledních dnech se k výše zmíněným argumentům přidala i cena. Skype je monopol a proto se mírné zvýšení ceny téměř vůbec neodrazí na poptávce, tak proč nezdražit? Samotné zdražení je uskutečněno docela zajímavým prostředkem – poplatkem za sestavení hovoru. Ten činí 0,045 euro včetně DPH, což je po přepočtu zhruba 1,25 Kč. Skype argumentuje tím, že většinu zemí přesunul do nižšího cenového pásma. To je sice pravda, ale tento efekt vyváží sestavovací poplatek až někde kolem 7 minuty délky hovoru. Nebudu tady rozebírat do podrobnosti důsledky tohoto zdražení, když to za mně udělali velmi šikovně jiní, jen chci poukázat na to, že toho zdražení, které u nejběžnější délky hovorů činí až desítky procent, je dalším krokem ve vývoji Skypu, který se mi ani za mák nelíbí. Skypu už jsem odevzdal, především díky mým pobytům v USA, stovky korun, takže na cenu hovorů jsem docela citlivý. Proto se mým oficiálním komunikátorem pro USA 2007 stane Gizmo, u kterého pozoruji nejen lepší kvalitu zvuku, ale byl cenově lákavější ještě před zdražením Skypu, natož teď.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *