Photoshop pro Linux

Přesně tak se přezdívá bitmapovému editoru Pixel. Uživatelé přecházející na Linux si často stěžují, že jim chybí Photoshop anebo něco mu podobného. Photoshop dokonce vyhrál anketu, v které se Novell ptal uživatelů, kterou aplikaci v Linuxu nejvíce postrádají. Výsledek mě docela překvapil, protože si myslím, že Photoshop není zrovna program, který by na Linuxu akutně chyběl, našly by se akutnější případy. Samozřejmě port Photoshopu pro Linux by z něj udělal systém schopný profesionálního nasazení v grafice, ale je to opravdu tak masový problém? Vysvětlením je spíše to, že Photoshop není brán jako špičkový nástroj pro profesionály. Masově je rozšířený také mezi obyčejnými uživateli, kteří, když se zadaří, využijí 5% možností PS.
Každopádně hlad po Photoshopu mezi linuxovými uživateli je a ukojit se ho snaží Pixel, který je zajímavý především tím, že je to one-man-show. Vyvíjený je totiž jediným můžem a to Pavlem Kanzelsbergerem, Slovákem žijícím v Banské Bystrici. To se také projevuje na tom, že je produkt vyvíjený již od roku 1997 a stále nedosáhl finální verze. Té bychom se měli dočkat letos, ale program je bez problémů použitelný již dnes. Pokud si ho zakoupíte již dnes, zaplatíte jen velmi příznivých 32$ s tím, že budete mít právo i na finální verzi, ta se bude prodávat za 100$. Samozřejmě si jej můžete vyzkoušet zdarma, k dispozici je časově i funkčně neomezená demo verze, pouze se všechny fotografie zpracovávané v demo verzi pokryjí vodoznakem a navíc je také okno informující o možnostech nákupu programu.

PIXEL

Vzhled Pixelu se opravdu velmi podobá Photoshopu. Řekl bych, že je dokonce více oku lahodící. Autor si pro Pixel vytvořil vlastní multiplaftormní toolkit eLiquid. Multiplatformnost je jedna z největších výhod tohoto editoru, nevyvíjí se pouze pro velkou desktopovou trojku – Windows, MacOSX, Linux, ale k dispozici jsou také verze pro podstatně exotičtější operační systémy. V tomto připomíná přístup Opery. Pixel je mnohdy označován za funkčně chudší kopii Photoshopu a toto přirovnání je podle mě trefné. Na druhou stranu si myslím, že nákup Photoshopu má opodstatnění pouze pro profesionální nebo velmi, velmi pokročilé uživatele. Přece jenom 1000$ a 30$ je dost zásadní cenový rozdíl a uživatelům od nenáročných, přes průměrné až po pokročilé (poloprofesionání) poslouží oba programy stejně. Na platformně Linux bude Pixel poměřován především s Gimpem. Já po ozkoušení Pixelu zůstávám u Gimpu. Ne, že by mě Pixel zklamal, ale u Gimpu vidím více výhod. Chybí mu sice pár docela důležitých věcí, které Pixel má, například CMYK a taky nemá některé "photoshop" funkce jako Pixel, ale zase je to již léty prověřený a stabilní program, dle mého subjektivního pocitu také rychlejší. Paleta pluginů a možnosti scriptování také zdaleka převyšují Pixel. Gimpu je nejvíce vyčítáno naprosto odlišné prozhraní od Photoshopu. Já se však tohoto prostředí musím zastat, sice nějakou chvíli trvalo, než jsem si na něj zvykl, ale teď jsem s ním spokojený. Samozřejmě jiná situace je ve Windows, tam nemůžou uživatelé Gimpu věnovat jednu celou plochu a tak se může rozhraní, které se vyznačuje mnoha okny, jevit jako velmi nepřehledné a nepraktické. I na Linuxu nemusí filozofie Gimpu někomu sedět a tak je tu Pixel, který na tuto platformu přináší filozofii Photoshopu, a tak mají uživatelé zase o kus větší paletu výběru a Linux je zase o kousek blíž k tomu být platformou pro zpracování grafiky.

GIMP

3 komentáře: „Photoshop pro Linux“

  1. anonymous avatar
    anonymous

    Davie writes:Ja myslel ze cedega a podobny emulatory PS zvladnou… takze neni duvod brecet…

  2. Sesivany avatar
    Sesivany

    No jo, ale emulátor je "řešení" a ne řešení. V CrossOver Office je Photoshop stabilní jako nativní aplikace, ale přejde nějaký grafik na Linux jen aby mohl využívat pod emulátorem verzi pro Windows? Asi těžko. A kdoví jak je to s výkonem při zpracování fotografií, emulovaný program asi těžko bude tak rychlý jako nativní aplikace. Navíc ten, kdo si Photoshop koupí, si kupuje také podporu a asi těžko bude moct žádat podporu na aplikaci, kterou prohání pod platformou, pro kterou onen produkt není prodávaný.

  3. anonymous avatar
    anonymous

    Helios writes:Problém s Gimpem ve Windows lze vyřešit jedním pluginem, který sloučí vše do jednoho okna jako ve Fotokrámu. Osobně používám Gimpshop, který je něco mezi tím.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *