Nové Gizmo umí volat do Google Talk

Minulý týden vyšla již třetí verze komunikátoru Gizmo Project, zatím pouze ve verzi pro Windows, ale dá se očekávat, že v dohledné době bude i pro Linux a MacOSX. Nová verze přináší více či méně zajímavé novinky. Asi tou nejzajímavější je propojení s dalšími třemi sítěmi. Z Gizma totiž můžete nově volat do sítí Yahoo Messenger, Windows Live (původně MSN Messenger) a Google Talk. Především propojení se síti Google Talk mě potěšilo, protože Gtalk používám na instant messenging a Gizmo na volání, takto bych se mohl dočkat situace, kdy budu na obě činnosti používat jednoho klienta. Gizmo se tím také stává momentálně pravděpodobně nejuniverzálnějším programem na volání, nejenže dokáže volat do těchto tří IM sítí, ale jelikož patří pod jednoho z největších amerických VoIP operátorů a používá protokol SIP, je propojen peeringem i s mnoha dalšími VoIP operátory, zvláště s těmi, kteří podporují podporují SIP. Mnoho peeringových partnerů má i u nás, za všechny jmenujme např. Fayn nebo 802.VOX. Můžete tak zdarma volat i na mnoho českých pevných linek a to se vyplatí.
Co se týče novinek, Gizmo nezůstalo pouze u těchto propojení, ale přineslo i další novinky, které stojí za zmíňku: Přidali podporu přenosu souborů a to nejen v rámci Gizmo sítě, ale celého Jabbera, takže protistrana nemusí mít nutně Gizmo, ale jakéhokoliv jiného klienta připojeného k Jabberu. Přidána byla také podpora pro chat s více uživateli. To už je docela běžná věc, běžná už je docela i telefonní konference s více účastníky, běžné ale už není, že účastníci mohou být připojení několika způsoby. Není nutné Gizmo, ale do konference mohou volat například z jiného SIP programu nebo telefonu, nebo rovnou z pevné linky či mobilu. Další novinkou je také to, že si můžete nahrát vlastní zprávu na záznamník. Volající tedy nezaslechne nějaký neosobní hlas operátora, ale vaši zprávu např."Šel jsem ze psem, zanechte mi zprávu." Jen podotýkám, že záznamník je narozdíl od Skypu zcela zdarma.
Když se k tomu přidá ještě velmi dobrá kvalita zvuku (s Gizmem mám v tomto směru podstatně lepší zkušenosti než se Skypem), z Gizma se stává velmi dobrý program pro volání po internetu. Jen tak dál.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *