První hudba bez DRM

Konečně jsme se dočkali prvního pozitivního průlomu v DRM. Společnost EMI se rozhodla trhnout partu a nabízet na internetu hudbu, která je bez ochrany proti kopírování a neomezuje tak především poctivé zákazníky. Samozřejmě za to schytala kritiku od "konkurence", od konkurence v uvozovkách proto, protože mezi největšími labely žádná konkurence nepanuje, naopak doteď drželi takový malý kartel a součinně postupovali i v oblasti DRM. Nemůžeme se tedy divit ostatním, že nejsou zrovna nadšení, když EMI již nedrží basu a aspoň trochu mezi tyto molochy zavede konkurenční prostředí.
Hudba bez DRM by se neměla týkat pouze iTunes, ale údajně ji můžeme čekat i na českých internetových obchodech s hudbou. Cena za jednotlivé skladby se sice zvýší, ale celá alba by měla stát stejně, což je rozhodně pozitivní zjištění.
Doufám (a předpokládám), že krok EMI časem donutí i ostatní labely, aby hudbu oproti od DRM. Poté může dojít k výraznému růstu kvality hudebních eshopů, které jsou výrazně omezené právě technologiemi DRM. Výběr formátu by se také mohl rozšířit. Možná, že se časem dočkáme tak kvalitních obchodů, jako je například ruský Allofmp3.com.

Druhou věcí je cena. Přijde mi naprosto směšné, když na i-legalne.cz najdu album za 320 Kč a přitom například na Vltavě nestojí toto album na CD ani 250 Kč a mám to v podstatně lepší kvalitě, na nosiči a s bookletem.
Hudební vydavatelství mají při prodeji po internetu výrazné úspory, nemusí vyrábět a distribuovat fyzické nosiče a nemusí obchodům dávat takovou marži. Pochybuju, že iTunes, který prodává miliony skladeb, má takovou marži jako hudební obchůdek, který prodá pár CD denně. A pokud ano, tak je něco špatně. Osobně si představuju rozumnou cenu za hudbu z internetu na úrovni poloviny ceny za CD.
Na ruských iternetových obchodech (Allofmp3.com, Mp3sugar.com atd.) se pohybuje cena jednoho alba od 30-60 Kč, proto nakupuji hodně muziky, v konečném důsledku utratím podstatně více, než při cenách v obchodech kontrolovanými labely.
Nemůžeme chtít ale všechno hned, důležité je, že DRM v hudebním průmyslu už je snad konečně na ústupu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *