Dnes začalo LinuxExpo

Dnes odstartoval další ročník největší středoevropské výstavy a konference o open source a Linuxu – LinuxExpo. Letošní ročník trvá pouze dva dny, oproti minulým letům je tedy zkrácený o jeden den. Poučen z loňského vývoje jsem došel hned první den, protože loni jsem došel poslední výstavní den a hodně věcí už bylo rozebraných nebo vyprodaných. Mířil jsem do tradičních prostor, ale k mému překvapení bylo LinuxExpo letos přesunuto do jiné budovy. Musím uznat, že nynější prostory jsou vhodnější než ty dřívější.
Na 10.50 jsem měl rezervaci na přednášku o novém KDE a jeho kompozitním manažeru. Tato přednáška mě trošku zklamala. Přednášející nebyl zrovna výborný rétor, navíc pracoval s nástroji v raném stádiu vývoje, takže plno věcí, které chtěl ukázat, nefungovalo.
Poté jsem velmi zběžně proběhl výstavu. Zatím jsem zažil ročníky 2005, 2006 a letošní. V roce 2005 mě přišla výstavní část nejlepší, loni byl cítit pokles a letos mi to přijde zhruba stejné jako loni. Tradičně nechyběli zástupci Suse a společnosti QCM, která reprezentovala produkty Mandrivy a časopis LinuxExpres. Asi nejobletovanějším stánkem ve Free zone byl stánek Ubuntu, kde mimojiné rozdávali zdarma oficiální instalační CD jednotlivých distribucí rodiny Ubuntu. Na stánku openSuse probíhala komentovaná instalace. Jak znám Suse, tak tam pozorovatelé museli vystát ďůlek 🙂 Hned vedle pak prezentoval známou českou live distribuci Slax sám její autor Tomáš Matějíček, k tomu také zdarma rozdával CD. Poslední mou zastávkou byl stánek Rootu, kde jsem si zakoupil fešné tričko, které jsem si chtěl koupit již loni, ale došel jsem tenkrát pozdě.
Celkově mě letošní LinuxExpo nenadchlo, ale ani nezklamalo. Jaké jsem to čekal, takové to bylo. Mnoho času jsem tam nestrávil. Osobně bych asi nevážil cestu přes celou republiku na tuto výstavu. Výstavu má člověk projítou za 5 minut, když to vezme fofrem a za hodinu, když se hodně courá. V přednáškách také nevidím takovou hodnotu. Sám jsem jich už absolvoval několik, návštěva některých byla úplně zbytečná, některé byly dobré. Žádná mi ale neposkytla informace, které bych si nenašel na internetu. Možná by stálo za zvážení sloučení s nějakou větší akcí, například Invexem. Samotný Invex už je dnes o ničem, pokud by tam ale bylo LinuxExpo jako např. samostatný pavilon, tak to může být ten správný tahák. Navíc takto by se k Linuxu mohli dostat i lidé, kteří přišli na Invex za jiným účelem.


Přednáška o KDE


Počítače ukazující Ubuntu


Tomáš Matějíček u svého Slaxu


Stánky KDE a Czilly

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *