24h s novým Ubuntu

Je to přesně den, co funguju na novém Ubuntu 7.04 Feisty Fawn. Rozmýšlel jsem se mezi novou instalací a upgradem, nakonec jsem dal přednost čisté instalaci. Je to čistější řešení a jelikož jsem si zachoval oddíl /home, dostat systém do provozuschopného stavu znamenalo jen doinstalovat původní balíčky + pár jednoduchých nastavení. Instalace nám od verze 6.06 poněkud nabobtnala, zatímco tenkrát jsem instaloval zhruba 10 minut, teď to trvalo 25 minut, naštěstí Ubuntu má tu ultimátní vlastnost, která mi během instalace umožňuje naplno využívat systém. Takže jsem si oněch 25 minut krátil poslechem hudby a chatem na Jabberu.

Již od verze 6.10 má Ubuntu pro zrychlení startu systému upstart, takže jsem byl zvědavý, nakolik se to projeví na startu mého systému. Abych pravdu řekl, tak nějaké výraznější zrychlení startu nepozoruju. Menší komplikace přišla hned po nalogování. Vyskočila mi hláška, že mám připojení s doménou .local, která není kompatibilní s Avahi, a připojení tudíž bylo přerušeno. Musel jsem síť připojit ručně. Avahi je komponenta, která slouží ke snadnému sdílení souborů, tiskáren aspol. Jelikož něco podobného nepotřebuju, Avahi jsem odinstaloval a tím se vyřešil i problém.

Další věcí, na kterou jsem byl zvědavý, byl 3D akcelerovaný desktop. Bohužel toto bylo docela zklamání. Má grafickou kartu ATI Radeon 9700 a dočetl jsem se, že originální ATI ovladače 3D akcelerovaný desktop na Ubuntu nepodporují, podle toho asi tuším, že to má Ubuntu postavené na AIGLX. Odinstaloval jsem je tedy a nainstaloval open source ovladače. Základní efekty s nimi člověk v novém Ubuntu zprovozní pomocí dvou kliknutí. Můžete si tak jednoduše užívat gumových oken nebo krychle. Musím ale říct, že po hodině práce s gumovými okny mě regulérně bolela hlava. Muselo to pryč. Proto jsem se snažil zprovoznit Beryl, kde bych si všechny efekty mohl nastavit. Při zprovozňování Berylu však začala 3D akcelerace kolabovat. Bohužel jsem se opět dočetl, že 3D akcelerace sice s open source ovladači funguje, ale jsou problémy s ATI kartami Radeon 9500 a vyšší. Celý 3D desktop jsem tedy vypnul s tím, že ani nyní není na mém počítači dostatečně stabilní, abych s ním mohl fungovat.

Nové Ubuntu není vydáním revolučním, ale evolučním. Nečekejte žádné převratné novinky, spíše spoustu menších vylepšení, které potěší. Network manager má konečně dobrý management wifi sítí. Uzavřené ovladače jsou nyní otázkou několika kliknutí. Pro instalaci a nastavení originálních ovladačů od ATI mi stačilo jedno kliknutí. Vzhled Ubuntu je zase opět o něco více "nicer", i když žádné zásadní změny oproti Ubuntu 6.06 a 6.10 nečekejte, přece jen vzhled je to povedený, tak proč na něm něco měnit?
Aplikaci usnadňující migraci z Windows zajisté ocení uživatelé, kteří si Ubuntu nainstalují vedle Windows. Díky této aplikaci si mohou přenést do nového Ubuntu některé z nastavení ve Windows. Já Windows na notebooku vůbec nemám, takže jsem tuto funkci přešel bez většího povšimnutí. Naopak jsem ale ocenil program Automatix2, který po několika kliknutích nainstaluje hromadu software a kodeků, které v systému být defaultně z licenčních důvodů nemohou. Časová úspora už je ale diskutabilní, protože mnoho repozitářů, z kterých software Automatix2 tahal bylo výrazně pomalejších než originální lokace nebo běžné repozitáře.
Asi nejvíce na novém Ubuntu oceňuji nové verze programů. Přece jen moje staré Ubuntu 6.06 už je téměř rok staré a od té doby se toho událo docela dost. Výrazně vylepšený je nový Gaim (teď už vlastně Pidgin), OpenOffice.org je rychlejší (konečně), dílčích vylepšení doznal Amarok. Něco nového člověk ale najde prakticky všude. Zajímavostí je změna názvosloví v angličtině, pro virtuální plochu nyní není označení "workspace" ale "desk", je to sice kratší, ale nevím, no.
Zkoušel jsem také pokrok u suspendu na disk. Jako out-of-box řešení na mém počítači to je naprosto nefunkční. Naopak jsem se bál, že mi to odstřelilo systém, po suspendu jsem ho totiž nemohl probudit. Nakonec se to ale podařilo. Samozřejmě se suspendem by se dalo pohrát, vlastní kompilace jádra, spešl moduly atd., ale nijak to neřeším, nikdy jsem nebyl zvýklý to používat, ani na Windows. Navíc hybernace funguje bez problémů.
Jinak Ubuntu zatím funguje velmi dobře a spolehlivě. Nesetkal jsem se s nějakou nestabilitou. Nové funkce a vylepšení potěší, ale zase to není nic převratného. Pokud jste tedy se starší verzí (např. 6.06) spokojeni, není třeba přecházet a klidně si můžete počkat na další LTS (long-term support).


Zprovoznění ATI ovladačů je teď v Ubuntu záležitostí kliknutí na Enabled

3 komentáře: „24h s novým Ubuntu“

  1. Miloš avatar
    Miloš

    Nainstaloval jsem Ubuntu též; docela se mi líbí.Zarazila mě ale „politika účtů“ – administrace přes uživatelské heslo.Pak mi vyšiluje myš (Genius GM-03006P – PS2) – co deset patnáct minuz se zblázní, začne lítat po obrazovce a aktivovat svý tlačítka; to skutečně nechápu. A nepovedlo se mi vyšší rozlišení než 1280×1024.Dřív jsem používal SUSE, ale ten je čím dál otylejší.Najít ale v Ubuntu jednotlivá nastavení – třeba nastavení počtu ploch (v SUSE pár kliknutí), nebo ikonu na ploše, která by spouštěla midnight commander pod rootem…A docela by mě zajímalo, jestli existuje nějaká možnost, jak doinstalovat i KDE (kvůli konqueroru – testování stránek), aniž bych přecházel na Kubuntu (prostě při loginu výběr, jako v SUSE).Co mě ale velmi potěšilo – společná pošta v Opeře pro Linux a Windows (používám oba systémy) – http://case.ic.cz/?p=158 a zápis na NTFS pomocí ntfs-3g.

  2. Sesivany avatar
    Sesivany

    Když jsem instaloval Ubuntu poprvé, tak jsem si na politiku účtů nemohl zvyknout, proto jsem si normálně roota vytvořil. Při nové instalaci už jsem zůstal jenom u sudo.S myškou a obrazovkou neporadím, ale rozhodně se obrať na české fórum forum.ubuntu.cz, tak se ti určitě dostane rady.Se SUSE souhlasím, je to líný moloch, ale administraci má vyřešenou lépe, stejně jako Mandriva.KDE lze doinstalovat, stačí nainstalovat meta-balíček kubuntu-desktop, ten má v sobě závislosti, díky nimž nainstaluješ i všechny balíčky potřebné pro běh KDE. NFTS Ubuntu umí, jen to není defaultně, opět tě odkážu na forum nebo wiki na ubuntu.cz, tam jsou ste-by-step návody.

  3. Case1 avatar
    Case1

    Hm, narazil jsem na tenhle článek až dneska – já teda s Berylem a s opensource ovladači pro ATI neměl (nejen) ve Feisty žádný problém, mám přitom 9600XT. Snad jen krom toho, že to není nejsvižnější (třeba scrollování stránky v Opeře se viditelně zpomalí 🙁 )

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *