Je to tady: Dell se rozhodl pro Ubuntu

Námluvy Dellu a Linuxu se pomalu blíží ke konci. Podle posledního vyjádření již mají vybranou distribuci a k zahájení prodeje Dellů s Linuxem by mělo dojít na konci května. Onou distribucí není SUSE, jak někteří naši odborníci na internetu odhadovali, ale stalo se jí Ubuntu 7.04, což byl takový můj tajný tip. Ubuntu má totiž hned několik vlastností, které jí k tomu předurčují. Nejdůležitějším faktorem je to, že má v poslední době neuvěřitelnou forsáž a jeho uživatelská základna je velká a neustále se rozrůstá. V neposlední řadě to je také fakt, že je Ubuntu distribuováno zcela zdarma, ale přitom za ní stojí společnost Canonical, která dokáže zajistit kvalitní podporu.
Při koupi počítače se budou moci zákazníci přikoupit také podporu k Ubuntu právě od společnosti Canonical. Osobně jsem zvědavý, na jaké cenové hladině bude Ubuntu nastaveno oproti Windows, předpokládám, že cena Ubuntu bez podpory bude výrazněji níže než Windows, cena s podporou by se pak mohla ceně za Windows přibližovat, pravděpodobně zespodu.
Dell zkoušet nasadit Linux na své počítače již v roce 2000, tenkrát se nesetkal s dostatečnou poptávkou a po roce od tohoto odstoupil. V té době byl hodně kritizován za to, že nasadil konkrétní distribuci – Red Hat, která všem nezavděčila. Proto je pro Dell docela riskantní opět vsadit na jednu distribuci. Situace dnes je však jiná, Ubuntu je dnes králem mezi desktopovými distribucemi, co se týče oblíbenosti. A navíc produkty pro korporátní zákazníky jsou certifikovány také na Red Hat a SUSE. O oblíbenosti Ubuntu svědčí i výzkum, který nechal Dell udělat a v kterém se 80% respondentů vyjádřilo, že chce právě Ubuntu.
Uvidíme, jaký zájem o Linux na Dellu bude. Myslím si ale, že Dell by do akce, v které před lety neuspěl, nešel znovu, pokud by si nebyl jistý tím, že splní záměry, které si od ní slibuje.
V neposlední řadě je nutno přiznat, že možnost Linuxu na Dellech není zajímavá jen pro uživatele Linuxu, ale také piráty na Windows, kteří nemají zájem Windows si zaplatit. V tom případě jim Ubuntu poslouží jako tzv. on-day Linux.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *