SAM Linux – opravdu povedená distribuce

Již tomu bude brzo rok, co můj notebook okupuje Ubuntu, leč včera jsem se setkal s distribucí, která mi do hlavy opět nasadila brouka a donutila mě uvažovat od další migraci. S Ubuntu jsem spokojený až na jednu věc a to je relativní pomalost. Je to dáno také tím, že využívá Gnome, které je sice pěkné, jednoduché a přehledné prostředí, avšak v poslední době asi nejlínější ze všech.
SAM Linux jsem samozřejmě znal již delší dobu, je to distribuce postavená na PCLinuxOS, který u nás sice není tak známý, ale v USA je populární hodně. Svědčí o tom i postavení na Distrowatch, kde se v poslední době pere o první příčky právě s Ubuntu. PCLinuxOS jsem už jednou zkoušel, ale nakonec jsem dal na onom počítači přednost Kubuntu. SAM mě však na vlastní oči doslova očaroval. Narozdíl od PCLinuOS využívá odlehčené prostředí XFCE. Já jsem byl vždy rezervovaný k tomuto jednoduchému prostředí, protože jsem byl rozmlsaný KDE nebo Gnome. Musím však konstatovat, že FXCE v podání SAMa je naprosto jiná káva a je velmi použitelné. Obrovskou předností SAMa je však rychlost. S Ubuntu naprosto nesrovnatelná. Už PCLinuxOS se honosí tím, že je velmi rychlý, a SAM, který má odlehčené a rychlé XFCE, je doslova jako blesk.
SAM je taky vzhledově tou nejpovedenější distribucí, jakou jsem viděl. Až by člověk nevěřil, že se tohle dá v XFCE vykouzlit. Samozřejmě podstatná je účelnost, ale pokud to dobře vypadá, tak to rozhodně není na škodu. SAM má velmi povedené ikony a motiv, má i lištu s ikonami ve stylu MacOSX, což působí také hodně efektně. Jelikož PCLinuxOS a tudíž i SAM vychází z Mandrivy, převzal od ní některé věci. Je to především Ovládací centrum, které je podle mně společně s Yastem od SUSE to nejlepší na Linuxu. SAM také převzal jednoduché zprovoznění 3D desktopu, dokonce ho má defaultně zapnutý, takže gumové okna nebo rotující krychle jsou už v základu. Samozřejmě není problém si efekty upravit, přece jen asi ne každý dokáže dlouhodobě pracovat s gumovými okny.
SAM se také může pochlubit tím, že pod ním automaticky fungují uzavřené věci, které jiné distribuce defaultně nepodporují nebo podporovat nechtějí. Jedná se především o podporu multimédií. Dá se říci, že ihned po instalaci v SAMovi přehrajete jakékoliv video, problém není ani s Flashem, 3D akcelerací u karet atd. Pro všechny příznivce Opery je docela zajímavá zpráva, že Opera je v tomto prohlížeči již předinstalována, s čímž jsem se setkal poprvé.
Jedinou nevýhodou SAMa a PCLinuxOS oproti např. Ubuntu je rozsah repozitářů. Zatímco já mám v Ubuntu repozitářích něco kolem 21 tisíc balíčků, SAM má zhruba něco kolem 7 tisíc, v základu necelých 5. Zase se ale musí nechat, že všechny důležité repozitáře jsou nastaveny již v základu, takže začátečník nemusí hledat, co přidat, aby rozjel nějakou non-free věc.

Není však všechno zlato, co se třpytí. Chtěl jsem vyzkoušet SAMa live na mém notebooku a vůbec se mi nenabootoval, nezkoumal jsem proč, možná je i špatně vypálené CD, nevím, každopádně si budu muset asi nechat zajít chuť. Jinak je ale SAM velmi povedená distribuce, která je vhodná pro každého a začátečníky zvláště. Pokud ji chcete vyzkoušet, můžete si CD stáhnout na oficiálních stránkách a vyzkoušet jako live. Pokud se vám bude líbit, tak ho normálně nainstalujete ikonou na ploše stejně jako to má Ubuntu. Nejsem sám, kdo je ze SAMa nadšený, na Linuxsoftu si můžete přečíst pozitivní recenzi od Franty Hucka s mnoha screenshoty. Pokud byste potřebovali s něčím poradit nebo se na něco zeptat, tak neváhejte navštívit fórum českých a slovenských uživatelů PCLinuxOS, které je věnováno i SAMovi.

Jeden komentář: „SAM Linux – opravdu povedená distribuce“

  1. anonymous avatar
    anonymous

    Anonymous writes:Vypadá zajímavě, ale já jsem spokojen se svým Ubuntu 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *