Čeká nás patentová válka?

Není to tak dávno, co Microsoft prohlásil, že svobodný software porušuje jeho 235 patentů a právníci MS řeší, jak za to vybírat poplatky. Je to další vystupňování politiky FUD, kterou MS v posledních letech proti OSS vede. Nikdy neukázal žádné důkazy toho, že tomu tak je, to pravděpodobně ani není cíl, cíl je znejistit zákazníky, kteří by náhodou uvažovali o produktech OSS namísto produktů MS. Člověku, který ví, jak Microsoft "vyvinul" své první grafické prostředí nebo NT jádro, musí přijít docela úsměvné, že se právě tato firma ohání duševním vlastnictvím.
Osobně si myslím, že Microsoft se nikdy neodhodlá k otevřenému střetu v oblasti softwarových patentů. Sám moc dobře ví, že má máslo na hlavě. Jakýkoliv výpad Microsoftu by způsobil doslova třetí světovou válku, tentokráte patentovou. Za Linuxem totiž stojí firmy, které mají velmi solidní patentový arzenál. CEO Sunu se totiž nechal slyšet, že Sun použije své portfólio patentů na obranu Linuxu proti případnému útoku Microsoftu. Velmi pravděpodobné také je, že by se k němu připojily i další firmy včetně IBM, které je v patentech asi nejtěžší váha. Také je velmi pravděpodobné, že by se našla řada patentů, které zase porušuje Microsoft. Ten by také mohl být donucený v rámci soudního řízení ukázat zdrojové kódy Windows a to bychom se možná divili, co by se všechno našlo.
Patentová válka lehce připomíná nukleární válku, plno výhružek, ale každý si dvakrát rozmyslí, jestli zaútočí, protože konflikt by měl mnoho obětí, ale žádného vítěze.
Možná by to ale přece jen k něčemu bylo dobré. Konečně by třeba zákonodárci přišli na to, že softwarové patenty, minimálně v podobě, v jaké jsou nastaveny dnes, jsou jeden velký nesmysl.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *