První Delly s Ubuntu jsou již v prodeji

Dell včera uvedl do prodeje první počítače s předinstalovaným Linuxem, konkrétně Ubuntu. Jedná se o dva desktopy a jeden notebook. Notebook je z řady Inspiron a cena je zhruba o 50 dolarů nižší než u stejného stroje s Windows. Někdo čekal možná víc, můj osobní tip byl 50-80$, ale je potřeba si uvědomit, že Microsoft tlačí, především v USA, ceny OEM docela dolů. Navíc o 50$ dražší je Home Basic edice, která, povězme si na rovinu, není zrovna full Windows. Samozřejmě si můžete k Ubuntu přikoupit i podporu od Canonicalu v hodnotě 65, 125 a 275$ podle délky a úrovně podpory.
Flexibilita Dellu je opravdu obdivuhodná. Není to tak dávno, co získali od uživatelů feedback, že chtějí mít Linux předinstalovaný, a dnes již jejich požadavek naplňují. Pokud to porovnáte s průměrnou reakční dobou podobných kolosů, tak je potřeba před Dellem opravdu smeknout.
Osobně doufám, že nezůstane jen u těchto tří modelů, ale do budoucna paletu linuxových počítačů rozšíří. Inspiron je řada notebooků pro domácnosti a patří spíše k low-endu. Já osobně pošilhávám po řadě Latitude, která je určená firemní sféře, a jedná se opravdu o kvalitní notebooky nejen komponentami, ale i zpracováním. Pokud Dell nasadí Linux i na Latitude, tak je pro mě příští rok, kdy možná budu vyměňovat notebook, jasnou volbou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *