Bí-kej míří do ČR aneb o americké stravě

Zpráva, která mě v poslední době potěšila, je, že Burger King míří do České republiky. Někdo může namítnout, že to je jen další krok v rozpínání amerických fastfoodů v ČR, což není moc pozitivní, a já musím souhlasit. Na druhou stranu, pokud už u nás má být nějaký americký fastfood, tak ať je to Burger King. Osobně jsem zvědav, co konkurence v podobě BK udělá s McDonald's, protože český McDonald's je parodií na americký fastfood. Za dvacet korun si můžete poručit na obrázku nadýchaný cheese nebo hamburger a dostanete placku tak akorát na tři zakousnutí. V americkém MC se porce těm na obrázku podobají mnohem více, možná také kvůli tomu, že není absolutně žádný problém jídlo vrátit, když se vám něco nelíbí. Jestliže jsou v USA větší v Macovi, platí, že v BK jsou ještě o poznání větší za trochu zvýšenou cenu. Takový Whopper je král mezi burgery, přitom jeho zmenšená porce Whopper Junior stojí 99 centů, tedy nějakých 20 korun. Za tu cenu dostanete téměř dvojnásobný burger než nabízí český Mac. Často si v BK dávám Whopper Meal – King Size, což je je velký burger, hromada hranolek a přes litr nápoje dle výběru a to opravdu dle vlastního výběru. Omezení nejste druhem nápoje ani množstvím. V Americe totiž funguje refill, nebo-li dostanete prázdnou nádobu a pak si můžete sami natočit dle vlastní libosti kolikrát chcete. U king size však dostanete nádobu o obsahu přes litr, takže většinou máte co dělat s ní. Osobně jsem zvědav, jestli si český BK zachová americké standardy nebo bude podobně zmršený jako český Mac.
Burger Kingem a jeho Whopperem však má náklonnost k americké "kuchyni" začíná a také končí. Momentálně jsem v USA zhruba tři týdny a již mi to leze krkem. Už se nemůžu dočkat tradičních českých jídel jako je svíčková, to je naprosto jiný level než americké rádobyjídla. V USA platí, co není smažené, není jídlo, takže máme smažené hranolky, smažené brambory, smažené cibulové kroužky, smažené kuřecí kousky, smažené kuřecí řízky, brambůrky (ano, ač je to k nevíře, tak je to tady normální součást jídla). Když náhodou nemáme smaženou věc, tak máme hamburgery, hotdogy nebo tuctovou pizzu. Když náhodou udělají normální maso se zeleninou a rýži, tak se po tom můžeme utlouct. Mimochodem dělat kuchaře v USA není zase takový problém. My jim neříkáme kuchaři, ale ohřívači, protože prakticky všechno se dělá z polotovarů, které se jen hodí do trouby a ohřejou. V polotovarech se tu kupuje vše od kuřecích kousků po ošklužlané brambory v konzervě. Jestli někomu moc nevoní česká kuchyně, ať se zajede podívat do USA a bude velmi rád to, co máme.

2 komentáře: „Bí-kej míří do ČR aneb o americké stravě“

  1. anonymous avatar
    anonymous

    Recenze PCLinuxOS writes:Recenzi PCLOSu v LinuxEXPRESu se po obsahové stránce nedá nic vytknout. Ale asi nebylo nutné jí celou prošpikovat odkazy na Mandrivu. Celkem jedenáckrát se opakující název Mandriva může v ne zcela znalém čtenáři vyvolat dojem, že PCLinuxOS  zas tak samostatná distribuce není.

  2. shippy avatar
    shippy

    Mám pocit, že to Kiyosaki citoval nějakou přednášku…"Pánové, umíte udělat lepší hamburger než u McDonald's?""Samozřejmě!""A proč nevyděláváte taky tolik?"Je to jednoduché – McDonald's neobchoduje s hamburgery, ale s dobře umístěnými pozemky. A i kdyby byl Burger King třikrát lepší, McD je prostě lépe rozmístěný, takže to s jeho posicí nijak nezatřese…Přestože je to možná škoda.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *