Gizmo – nejlepší VoIP program

Byl jsem uživatelem Skypu v době, kdy ještě bylo volání po internetu v plenkách a většina lidí nevěděla o volání po internetu nic, natož aby znali Skype. Tuším, že se psala polovina roku 2004. Volal jsem přes Skype s připojením 64 kbps (dnes už ta rychlost zní směšně) a fungoval skvěle. Na začátku roku 2005 jsem přešel na Linux a těšilo mě, že Skype měl i svoji linuxovou verzi. Skype je dokonce napsaný v Qt, další plus. Časem však začala linuxová verze zaostávat za verzí pro Windows. Rozdíly byly tak velké, že se prakticky jednalo o jiné programy. Nová betaverze Skype 1.4 je kompletně přepsána do Qt4 a už se i oficiálně jedná o jiný program. Linuxová verze má již svůj vlastní vývoj a vývojáři se řídí požadavky uživatelů Linuxu. Vytvořili tak program, který je jednoduchý a přehledný (ne jako přeplácaná Windows verze). Posun mezi verzí 1.3 a 1.4 hodnotím rozhodně pozitivně, leč musím konstatovat, že je tu lepší program na volání a komunikaci obecně – Gizmo Project.
Zásadní výhoda Gizma je v tom, že není uzavřen sám do sebe, ale je to asi nejuniverzálnější komunikační klient vůbec. Ve volání je doslova přeborník. Pokud chcete volat, máte mnoho možností. Můžete volat do klasických sítí, což je zpoplatněná služba, leč levnější než u Skypu, dále můžete volat v rámci Gizma, ale také do sítí Google Talk, Yahoo Messenger a LiveMessenger. Je to jediný klient, s kterým můžete do těchto sítí i volat a to zcela legálně! Narozdíl od jiných klientů jako např. Miranda je kompatibilita založená na spolupráci a smluvně podložena, ne vytvořena neoficiálně reverzním inženýrstvím. Tím ale možnosti volání nekončí. Jelikož je Gizmo postaveno na protokolu SIP, můžete volat zadarmo na SIP čísla a do mnoha peeringových partnerských sítí, mimojiné i v ČR. Narozdíl od Skypu totiž stojí za Gizmem klasický VoIP provider SIPphone, pro kterého je Gizmo jen jednou ze služeb, naopak uživatelé Gizma mohou využívat plno dalších služeb z palety společnosti. Najdou se sice i cenově výhodnější provideři, ale i tak je Gizmo stále levnější než Skype. Také verze pro Windows, Linux a MacOSX jsou téměř totožné, i když i dříve trpěly zaostáváním linuxové za ostatními jako je tomu v případě Skypu. Kvalita zvuku je také velmi dobrá, loni jsem byl hodně nespokojený s kvalitou zvuku u Skypu, za ten rok se výrazně zlepšil, ale stále mi Gizmo přijde lepší.
Minulý týden SIPphone vydal další verzi Gizma, je jím verze pro mobily napsaná v Javě. Její kouzlo tkví v tom, že umožňuje mezinárodní volání z mobilu za pár korun. Funguje to takto: Po zapnutí programu se načtou kontakty, můžete normálně komunikovat chatem s ostatním uživateli v seznamu. Všechna tato komunikace jde přes datové služby operátora. Pokud ale chcete volat, program kontaktuje server. Server provede dva hovory naráz. Na jedné straně zavolá vám a na druhé straně člověku, kterému voláme, pak nás jednoduše propojí. Výsledkem je, že neplatíme obrovské sumy za roamingové sazby, ale pouze dvakrát místní hovor. Ceny to dokáže vykouzlit pěkné, například 4,40 Kč/min. za volání z mobilu v USA na mobil do ČR. SIPphone však není jediný, kdo tuto službu nabízí. Něco podobného nabízí Rebtel, ten však přichází s ještě atraktivnějšími cenami, konkrétně z mobilu na mobil USA->ČR za 3,30 Kč/min. Jeho systém funguje tak, že na stránkách napíšete, které číslo chcete volat a ono vám to napíše místní číslo, které zavoláte a které vás propojí na ono chtěné.
Aby těch inovací nebylo málo, tak ještě dodávám, že Wengo už před nějakým časem přišlo s nápadem, že uživatelé můžou platit lidem, kterým volají např. za jazykové kurzy, poradenství atd. Jednoduše tak můžete mít na drátě odborníka, kterému za jeho rady taky jednoduše zaplatíte. Skype něco podobného teprve chystá a je to tak další z důkazů, který říká, že Skype jako dominatní hráč na trhu již není tahounem inovace, ale stačí se mu táhnout za ostatními. Škoda, že WengoPhone trpí občasnou nestabilitou, cenově i funkčně je velmi příznivý. Stabilita a kvalita zvuku však mluví pro Gizmo a proto je to pro mě momentálně nejlepší VoIP program.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *