Opera Mini je prostě super

Zatímco na poli desktopových prohlížečů Opera zůstává ve stívu velkých hráčů IE a Firefoxu, na mobilech a ostatních přenosných zařízeních nemá konkurenci. Verzi Mobile vydává už roky, ale opravdovou bombou je teprve Opera Mini. Jedná se o prohlížeč kompletně napsaný v Javě a lze ho tedy nainstalovat do každého moderního mobilního telefonu. Osobně ho používám zhruba rok, mobil před tím měl nějakou špatnou podporu Javy. Musím z vlastní zkušenosti říct, že Opera Mini zvládne drtivou většinu stránek a to překvapivě dobře, přitom šetří velké množství dat. Jak to funguje?
Při zadání adresy ji Opera Mini odešle na speciální server, který stáhne požadovanou stránku, upraví ji do podoby pro mobil (zmenší obrázky apod.) a odešle data do mobilu, Opera Mini tak obrdží již upravené data. Nedá se říct, že by docházelo k renderingu stránky na straně serveru, server jen "přezvýká" data do vhodnější podoby. Na Operu tak dorazí zkomprimovaná data v OBML (Opera Binary Markup Language). Oproti původním datům je stahovaná velikost i 10x menší, to každý při pohledu na účet za telefon ocení.
Opera Mini však neumí jen zobrazování stránek, ale zvládá i záložky, RSS nebo má vestavěné vyhledávání. Samozřejmostí je práce s cookies. Je dokonce i skinovatelná.

Operu Mini jsem nejvíce využíval jízdní řády nebo zjišťování sportovních výsledků, zjistil jsem taky, že velmi dobře si rozumí s mým ebrokerem, takže jsem přes ni provedl už i několik obchodů. Včera jsem se však rozhodl aktivovat si tarifní zvýhodnění Surf+, s kterým máte neomezený datový limit pro surfování přes Web'n'walk za nějakých 120Kč/měs. A hádejte co je W'n'w? Nic jiného než Opera Mini speciálně upravená pro T-Mobile. Podle ujištění T-Mobilu pro onen tarif funguje i normální Opera Mini. No a s neomezeným datovým limitem se rozšířilo i mé využívání internetu na mobilu. Nyní si kontroluju v terénu svůj rozvrh přes Google Calendar (BTW: většina služeb od Googlu funguje v Opeře Mini skvěle), maily si kontroluju na Centru, při cestě v tramvaji si můžu číst zprávy na iDnes nebo Aktuálně (iDnes má velmi povedenou verzi pro PDA, to Aktuálně.cz se moc nepovedla). Opera také umí stahovat nebo uploadovat, jenže tyto datové toky nejsou zahrnuté do tarifu, takže je nepoužívám. Jinak momentálně mám verzi 3, přičemž už je venku betaverze čtyřky, která zážitek z mobilního internetu posunuje opět o kus dál. Naprosto překopala zobrazení stránek. Vždy zobrazí náhled stránky tak, jak byste ji viděli na monitoru počítače, a po ní můžete jezdit kurzorem a nechat si zvětšit jen určitou část. Také umožňuje zobrazení naležato nebo přidávání vlastního vyhledávání (funkci, kterou tuším doteď nemá ani Firefox). Na stránkách Opery můžete vyzkoušet simulátor nové bety. Momentálně však panují dohady o tom, jestli je nová beta použitelná pro Surf+, proto zatím zůstávám u poslední stabilní verze.


Nová Opera Mini 4 beta

Jeden komentář: „Opera Mini je prostě super“

  1. anonymous avatar
    anonymous

    Anonymous writes:66beaf

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *