Zajímavé aplety pro Ubuntu

I když se říká, že prostředí Gnome není tak konfigurovatelné jako KDE, i s ním se dají dělat zajímavé věci. Osobně si myslím, že výchozí prostředí Ubuntu je opravdu pěkné a vyladěné, pokud však rádi zkoušíte nové věci, mám tu pro vás aplety na lištu, které jsou minimálně zajímavé.

Prvním z nich jsou tzv. mezinárodní hodiny, standardně jsou v Gnome docela povedené hodiny s kalendářem, na kterých oceňuji především provázání s Evolution, takže mimo času a kalendáře také ukazují úkoly nebo události aktuálního dne. Mezinárodní hodiny pak umožňují to, že si můžete vložit více než jeden čas a navíc máte k dispozici náhled světa, kde vidíte lokaci jednotlivých časů a také rozložení denního světla. Docela pěkná fíčůrka. Jelikož se tato věc ještě nedostala do Ubuntu, nenachází se ani v jeho repozitářích. Nenašel jsem ani na internetu volně ke stažení deb balíček, proto ho dávám tu:

International clock (intl clock) – download

Stačí onen balíček nainstalovat a potom vložit na lištu aplet pod názvem International clock, už by měl být v nabídce. Pokud jím chcete nahradit původní aplet, tak stačí obyčejné hodiny z lišty odstranit a dát na jejich místo nový aplet.

Dalším zajímavým apletem je tzv. SUSE "start" menu. Zmínil jsem se o něm mimojiné, když jsem tu nedávno psal o openSUSE. Oproti klasickému menu v Ubuntu nabízí trochu jinou filozofii, je možná trochu více interaktivnější (více článek Ubuntu vs. openSUSE). Nyní jsem zjistil, že toto menu je k dispozici i pod Ubuntu. stačí doinstalovat balíček gnome-main-menu, který je standardně v repozitářích. Poté je opět potřeba umístit nový aplet na lištu. Tentokráte se jedná o aplet s názvem Main menu, ale ten s ikonkou počítače, ne s logem Ubuntu, protože jsou tam pod tímto názvem dva. Pokud jím chcete kompletně nahradit Ubuntu nabídku, stačí odstranit aplet, v kterém jsou Aplikace, Místa a Systém na liště a místo něj dát příslušný nový aplet, který i šetří místo, protože si vystačí s jedním slovem, mém případe Computer. Zajímavé je, že to otevírá konfigurační nástroje Ubuntu v kompaktním podobě pod Ovládacím centrem, což je podle lepší řešení než výchozí. Určitě je to jistě zajímavá alternativa k výchozímu menu.

3 komentáře: „Zajímavé aplety pro Ubuntu“

  1. bulis88 avatar
    bulis88

    Supr clanek… diky za tip, jak na ty mezinarodni hodiny. Mesic se mi na vydani novyho ubuntu cekat nechce, tak si uz ted dopreju tuhle supr vychytavku 😉

  2. anonymous avatar
    anonymous

    Anonymous writes:Hm, zajimavy clanek, akorat je na chlup stejny s timto http://www.linuxexpres.cz/blog/zajimave-aplety-pro-ubuntu

  3. Sesivany avatar
    Sesivany

    To bude možná tím, že jsem autorem obou 🙂 a některé články tady z blogu ještě vydávám souběžně i na LinuxEXPRES.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *