Co přinese Opera 9.5?

Fanoušci Opery už jistě zjistili, že ve čtvrtek vyšla první betaverze nové Opery. Ti nejzarytější fanoušci už před tím několik týdnů testovali dvě předchozí alfa verze. Co se tedy v betaverzi Opery 9.5 nachází nového a na co se tedy můžeme těšit v příštím vydání finální verze?

Opera 9.5 vychází z nové vývojové větve zvané Kestrel, zatímco verze 9, 9.1, a 9.2 vycházeli z vývojové větve Merlin. Kestrel má být takový mezistupeň mezi Merlinem a Peregrinem, z kterého má vycházet verze 10. Jelikož se jedná o novou vývojovou větev, změn je opravdu hodně. Především vykreslovací jádro bylo výrazně překopáno, byla zlepšena podpora standardů a vykreslování je ještě rychlejší, místy údajně až o 30%. Nejrychlejší prohlížeč je tak ještě rychlejší! (k dispozici jsou benchmarky, v kterých Kestrel prakticky ve všech testech poráží Merlina a všechny ostatní prohlížeče pak poráží na hlavu). Pracovalo se také na kompatibilitě se stránkami, např.těmi od Googlu. Vývojáři také zapracovali na novém enginu ECMAscript, takže prohlížeč by měl být podstatně šetrnější na systémové zdroje, zalepené údajně byly i nepříjemné memory leaky. Změněna byla také indexace dat RSS a e-mailů, takže práce s nimi by měla být o poznání svižnější. Ale teď rychle k viditelným změnám a novým funkcím.

Layout Opery byl částečně změněm, horší část, především lišta s adresovým řádkem byla lehce zeštíhlena a byla z ní ostraněna ikona brýlí, kde člověk našel volby pro modifikaci náhledu na stránky. Částečně tuto úlohu převzala dolní lišta, která je oproti verzi 9.2 nová. Osobně nejsem z dolní lišty příliš nadšen, zbytečně ubírá drahocenné místo pro stránky. Předpokládám ale, že dostat Operu do původního layoutu bude otázka chvilky.

Pravděpodobně největším tahákem nové verze bude synchronizace záložek a speed dialu se serverem MyOpera, respektive s link.opera.com. Tíky tomu můžete mít stejné záložky nejen na různých počítačích ale i mobilech (tuto funkci by měla podporovat Opera 4 beta3). Stačí k tomu účet na MyOpera nebo se jen zaregistrovat na link.opera.com. Na link.opera.com nebo ve svém účtě na MyOpera také najdete přehledné rozhraní, kde můžete záložky a speed dial editovat. Pro mě osobně toto není až tak přínosná funkce. Záložky prakticky nepoužívám, jen občas si do nich uložím zajímavou stránku, a přece jen se mi moc nehodí mít stejné záložky v počítači a v mobilu. Na obou přístrojích chodím na jiné stránky. Předpokládám ale, že právě tato funkcí bude tou "killer" pro verzi 9.5.

Další zajisté zajímavou funkcí je fulltextové vyhledávání v historii stránek. Toto je můj favorit, považuji to za hodně praktickou věc. Funguje to velmi jednoduše. Stačí začít psát do adresového řádku a podle napsaného textu vám Opera dynamicky nabízí stránky z historie, kde se onen výraz nachází. Tato funkce je velmi účinný lék na situace, kdy si říkáte: Sakra, na které stránce to bylo?

Opera také opět zlepšila integraci do systémů, na které je portována. Lépe pracuje s Windows Vista, verze pro MacOS X teď zapadá do systému a vylepšení se v tomto směru dočkala i unixová verze. Doposud používala vlastní dialog pro výběr souborů, nyní rozpozná, v kterém prostředí se nacházíte a podle toho vám nabídne dialogové okno, pro KDE Qt dialog, pro Gnome GTK+ dialog.

Podstatnou novinkou je také uvolnění 64bitové verze pro Linux a FreeBSD, počemž mnoho uživatelů dlouho volalo.

Nová verze Opery zdá se býti velmi podařenou. Kromě několika velmi zajímavých funkcí na povrchu, přináší i obrovské kvantum změn a vylepšení pod povrchem. Finální verze snad bude k dispozici ještě do konce roku. Pokud jste nedočkaví, můžete vyzkoušet betaverzi. Ale pozor! Pečlivě si zazálohujte profil nebo si ji nainstalujte bokem, moměntálně stále obsahuje mnoho chyb a není určena k běžnému používání.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *