Jak na OpenXML v Linuxu

Zajisté už jste si všimli, že s novou verzí MS Office Microsost přinesl i nový formát pro dokumenty – OpenXML. Doteď používal své uzavřené formáty (doc,xls atd.) a situace mu vyhovovala, protože uzavřenost jeho formátů ho do značné míry držela jeho monopolní postavení a chránila před konkurecí, protože kdo by od něj odešel ke konkurenci, která 100% nepodporuje jeho formáty, protože ty jsou uzavřené. Jenže bouřit se začaly vlády a státní organizace. Ty by totiž neměly ke komunikaci s občany a k archivování dokumentů využívat uzavřených standardů a stát se tak závislými na jedné firmě. S řešením přisla iniciativa kolem formátu ODF, který je otevřený a vychází z kancelářského balíku OpenOffice.org. Za touto iniciativou stojí firmy jako IBM nebo Sun. Minulý rok se jim podařilo tento formát prosadit také jako ISO formát. Má tak všechny předpoklady k nasazení do veřejného sektoru. Tato situace by však ohrozila postavení balíku MS Office, proto se Microsoft rozhodl nabídnout vlastní otevřený formát Office OpenXML. Kritici však tvrdí, že je to spíše pseudootevřený standard, který MS vydal, aby se vlk nažral a koza zůstala celá (tedy úřady dostaly otevřený formát a konkurence přitom měla co nejvíce stíženou implementaci). Jejich slovům dává zapravdu i rozsah specifikace, který je 6000 stran (jak veliká v reálu je taková specifikace můžete vidět na této fotografii). Momentálně se Microsoft snaží svůj formát protlačit jako ISO standard, slovo protlačit jsem použil záměrně, protože počínání MS tomu opravdu odpovídá. O tom, jak probíhalo první kolo schvalování, je napsán velmi pěkný článeček. Pokud máte smysl pro černý humor, jistě se zasmějete 🙂 Microsoftu se nakonec v prvním zrychleném kole formát prosadit nepodařilo. Bohužel tento cirkus, ač MS zatím neuspěl, způsobil negativní věci. Např. je částečně ochromená usnášeníschopnost organizace ISO, protože mnoho zemí se do ní přihlásilo zcela účelově, aby prosadili OpenXML a o hlasování o dalších standardech už se nezajímají. Ty však pro své schválení potřebují určité procento všech s právem hlasovat a nemůžou tak být při nezájmu oněch zemí o hlasování schváleny.
Jak píše odborník na XML Jiří Kosek, který byl pověřen posudkem pro schvalování v ČR, OpenXML bude pravděpodobně v dalším kole schválen. Microsoft teď má čás na to, aby odstranil chyby, kterými některé země odmínily své ANO.
Jedna věc jsou ideály a druhá každodenní život. OpenXML bude pravděpodobně schválen jako ISO a díky podpoře v MS Office se tak stane opět nejrozšířenějším formátem, i když možná ne tak silným jako původní uzavřené formáty. Proto bude i pro uživatele Linuxu nutností být s tímto formátem kompatibilní. Jde to už nyní:

openSUSE/SUSE Enterprise Desktop apod. – díky smlouvě o spolupráci měl Novell jako první podporu pro OpenXML ve světě Linuxu. Podporu přímo obsahuje edice OpenOffice.org pro SUSE Linux, případně si můžete ze stránek Novellu stáhnout RPM balíček. Jednoduchý návod pro zprovoznění naleznete na portálu 602Office.cz.

Ubuntu (pravděpodobně i ostatní Debian base distribuce) – díky projektu ODF-CONVERTER je pod BSD licencí uvolněn plugin pro OpenOffice.org, který přidává podporu pro formát OpenXML. Balíček DEB můžete získat zde nebo je v repozitáři nejnovější verza Automatixu. Balíček se instaluje klasickým způsobem, pak už stačí restartovat OpenOffice a můžete soubory ukládat a otevírat ve formátu OpenXML. Jak je onen konverter funkční jsem zatím nestestoval.

Ostatní distribuce – nenašel jsem informace o balíčcích a podpoře ostatních distribucí, předpokládám, ale, že když jsou balíčky pro Debian-base, tak je jen otázkou toho, je vytvořit pro ostatní distribuce. Případně můžou uživatelé RPM distribucí zkusit nainstalovat RPM balíček pro Suse, ale troufám si tvrdit, že to spíš nebude než bude fungovat.

Na závěr něco pro uživatele MS Office: pokud chcete mít ve svém kancelářském balíku momentálně jediný formát schválený jako ISO standard, můžete využít stránek projektu ODF CONVERTER. Kde najdete pluginy pro ODF do MS Office. Podobný konverter nabízí i Sun.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *