OpenOffice, 602Office a StarOffice

Zhruba před měsícem jsem tu psal o kancelářském balíku Lotus Symphony, který pochází z dílny IBM a je založen na OpenOffice.org. Dnes jsem se rozhodl podívat se na zoubek dalším dvěma placeným balíkům, kteří jsou založeni na OpenOffice.org, zhodnotit, co nabízejí navíc oproti bezplatnému OO.org.

602Office – Je to produkt společnosti Software602, která se proslavila především díky textovému procesoru T602, který pracoval pod DOSem a byl prvním textovým procesorem s podporou češtiny. Později firma ještě vydala 602PC Suite, který byl pro Windows. Konkurence MS Office však byla tak velká, že byl balík časem nabízen pro domácnosti zadarmo a v roce 2004 bylo upuštěno od jeho dalšího vývoje. Společnost se rozhodla postavit svůj další balík na open source balíku OpenOffice.org, což osobně považuji za jediný možný krok. Malá česká softwarová firma totiž nemůže vlastním vývojem konkurovat gigantovi jakým MS je, proto její vývojáři rozšířili řady tvůrců OpenOffice, aby tak spojili síly s ostatními.
602Office je prakticky totožný s OpenOffice.org, naopak co se týče aktuálnosti lehce zaostává za verzemi OO.org. Rozdíly jsou minimální, ovšem jsou, je to především podpora maker z MS Office nebo integrace WebDAV. Bylo by ale špatné, kdyby to byla jediná přidaná podpora 602Office. Naštěstí není. Kromě programů OpenOffice nabízí e-mailový klient Thunderbird, který oproti volně stažitelné verzi lepší podporu groupware, a 602SQL Open Server, který je nově také open source. Kromě toho získáte přístup na portál 602office.cz, který se balíku věnuje. Po zakoupení balíku získáte přístup i do neveřejné části, kde najdete mnoho maker, šablon, případně zhruba 8000 clipartů. Za velmi přínosnou považuji téměř třísetstránkovou českou dokumentaci. Nejzajímavější na tom všem je podle mně cena, ta totiž činí pro domácnosti (nekomerční použití) pouhých 99Kč. Za tuto cenu získáte vše výše zmiňované, pouze technickou podporu ne. Tu lze dokoupit za dalších 200Kč ročně. Pokud podporu potřebujete, tak za tři sta máte kvalitní produkt i s podporou, což je zlatá cena. Pro komerční využití můžete využít verzi pro firmy a organizace, která obsahuje vše výše zmíněné a technickou podporu a stojí 998Kč. Případně si můžete koupit Media Pack, což je vlastně krabicová verze s tištěnou dokumentací a instalačními médii.Pokud jsem to dobře pochopil, licenční podmínky neomezují využití 602Office pouze na jednu stanici, pouze technická podpora je omezená na počet nakoupených licencí.
Osobně považuji 602Office za ukázkový příklad toho, jak se dá dělat byznys i na open source. Někdo říká, že počínání Software602 je přiživování se na OpenOffice.org, ale já to považuju za nesmysl. S602 přispívá na open source nejen finančně, ale i technicky a navíc poskytuje uživatelům open source to, co u nás nikdo jiný neposkytuje. 602Office může být užitečný, aniž byste ho přímo používali. Já i nadále používám OpenOffice.org, ale většinu přidané hodnoty 602Office můžu využívat i s ním, takže dát nějakých 99Kč se mi vyplatí.

StarOffice – Dalším placeným kancelářským balíkem je StarOffice. Dnes vychází z OpenOffice.org, ale původně to byl StarOffice, z kterého vznikl OpenOffice tím, že jej společnost Sun uvolnila jako open source. StarOffice dnes stejně jako 602Office kopíruje vývoj OpenOffice.org a taktéž má menší zpoždění za vývojem Oo.org. Momentálně se nachází ve verzi 8. Stejně jako 602Office je nabízen pro Windows i Linux, ale přidává i verzi pro koně Sunu – operačním systém Solaris. Co nabízí StarOffice navíc oproti OpenOffice.org a má cenu jej kupovat? Nemá! StarOffice stojí 70$ (cca 1300 Kč), není však vůbec lokalizován do češtiny, narozdíl od velmi dobré lokalizace Oo.org. Co se týče přidané hodnoty, tak je to především technická podpora, nějaké ty šablony a cliparty a podpora pro formáty Word Perfectu, což je balík v našich končinách hodně exotický, takže pro našince přináší nulovou přidanou hodnotu. Jinak je StarOffice prakticky totožný s OpenOffice.org, všiml jsem si snad jen hlídače nových verzí, což je dobrá věc ve Windows, ale v Linuxu to je věc zcela nadbytečná. Pro našince StarOffice prostě nemá význam, je včetně dokumentace kompletně v angličtině a přidanou hodnotu podle mě nabízí vyšší 602Office, takže pokud sáhnout po placené verzi, tak po 602Office.

Na screnshotech můžete vidět, že rozdíl ve vzhledu OpenOffice.org Writeru a StarOffice Writeru není prakticky žádný:

OpenOffice.org Writer

StarOffice Writer

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *