Zkouším Linux Mint

Před několika dny vyšel Linux Mint 4 Daryna. Jedná se o distribuci, která je založená na Ubuntu a měla by být také velmi user-friendly. Včera jsem si ji stáhl, nejenže mě osobně jako uživatele Ubuntu zajímá, co přináší navíc, ale taky na něj budu psát recenzi do LinuxEXPRESu, takže dnes jen opravdu stručně, navíc nemám se systémem ještě velké zkušenosti, výčerpávající info čekejte v oné recenzi, která by měla být venku do 14 dní.
Zatím musím říct, že mě Linux Mint zaujal. Už jsem kromě nového Ubuntu, které používám, zkoušel minulý měsíc openSUSE a musím říct, že Linux Mint mě zaujal víc. Snad je to tím, jak je podobný Ubuntu, člověk si nemusí zvykat na jiné ovládání a přece je Linux Mint jiný.
Vzhled Mintu je moderní a svěží, osobně se mi líbí víc než Human v Ubuntu, ale ten už tu je skoro dva roky a v další verzi vývojáři přinesou taky něco novějšího. Na vzhledu si vývojáři Mintu vůbec dávají záležet, hlavní motto distribuce je "Ze svobody přichází elegance". Není ale problém předělat Mint do podoby Ubuntu. Zkoušel jsem a do téměř identické podoby to zabere cca 2 minuty. Např. mně osobně více vyhovuje dvoupanelové rozložení, Linux Mint má pouze jeden panel.
Jak jsem říkal, Mint vychází z Ubuntu a minimálně na 90% je s ním identický. Co tedy přináší navíc? Kromě vzhledu to je vlastní update manager, který více user-friendly, on-click instalace z webové stránky (touto novinkou už se prezentovalo minulý měsíc openSUSE), povedené menu, které kombinuje výhody starého pojetí (Ubuntu) a nového (SUSE). Komunita kolem Mintu se také pokouší o něco ve stylu Click'n'run, protože na jejich stránkách naleznete databázi softwaru s hodnocením, screenshoty atd. Pak nabízí ještě pár drobností jako nastavení desktopu, vytvoření účtu root během instalace atd. Výraznou výhodou oproti Ubuntu je také nesvobodný software obsažený v základní instalaci. Ihned po prvním startu je totiž připraven k práci, můžete přehrávat flash, nejrůznější formáty videa, streamované video na stránkách.
Linux Mint je opravdu zajímavou alternativou k Ubuntu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *