mBank – konečně ta pravá štika na bankovním trhu?

Dnes jsem poslal žádost o založení účtu u mBank. Jedná se o polskou banku ze skupiny Commerzbank, která na základě europasu může působit i u nás. Je to největší virtuální banka ve střední Evropě a v Polsku má již 1,5 milionu uživatelů.
Oproti jiným bankám se tato banka liší v tom, že prakticky všechny základní služby jsou zdarma. To včetně embosované karty a tří výběrů z bankomatů měsíčně a to, podržte se, včetně výběrů bankomatů kdekoliv v zahraničí! Ano, už u nás existuje banka, která nabízí vedení účtu úplně zdarma, je to záložna FIO, ale ta, jelikož není bankou, má určité omezení. Samozřejmě mBank nemá jen samé superlativa. Jelikož se jedná o tzv. virtuální banku, má minimum finančních center (zatím jedno, příští rok má mít 12) a žádnou hotovostní pobočku (bude mít pouze síť kiosků s bankomaty pro výběr i vklad), o to více musí klást důraz na internetové bankovnictví a telebanking.
Co od této banky čekám? Že se konečně objeví moderní banka, která bude naplno využívat síly internetu a návštěvy poboček omezí na minimum. Volal jsem i na infolinku a vypadá to, že účet bude plně nastavitelný přes internetbanking a jeho struktura bude v našich končinách nevšední. A hlavně nebude zatíženo takovými relikty jako je certifikační klíč, který jen otravuje a zvyšuje bezpečnost o pár promile.

To mi připomíná, že Komerční banka konečně upravila svoje internetové bankovnictví pro ostatní prohlížeče. No musím zvolat bravo! KB tím jen dokázala, jak pružnou a moderní bankou je. Protože začít podporovat ostatní prohlížeče v době, kdy už mají 40% tržní podíl, tomu se říká přijít s křížkem po funuse. V mém případě přišli s křížkem po funuse 3 a půl roku. To je doba, která uběhla od toho, co jsem u nich z tohoto důvodu zrušil účet. Když jsem tenkrát řediteli pobočky říkal, proč účet ruším. Říkal, že ostatní prohlížeče jsou jen pro fajnšmekry, pro masy je IE. Jestli takto uvažoval v KB každý, tak se nemůžeme divit, že s internetbankingem pro všechny přišli až nyní.

Tenkrát jsem velké naděje vkládal do eBanky, její internetbanking byl na tu dobu příkladný. Bohužel eBanka mě dost zklamala. Nejenže jejich internetbanking v Opeře pořádně nefunguje (osobně mě jako zákazníka nezajímá, jestli je chyba na straně prohlížeče nebo banky, prostě to nefunguje), ale také je to jedna z nejdražších bank vůbec. Pokud nevykazujete docela vysoký obrat na účtu, tak je doslova extrémně drahá. Měl jsem u nich podnikatelský účet se studentským zvýhodněním (!) a za dva roky se měsíční poplatek za vedení holého účtu bez karty jen s internetbankingem a 2-3 operacemi vyhoupl na 250Kč. Jejich studentský "zvýhodněný" účet také působí v porovnání s nabídkou konkurence směšně.
Proto jsem oba účty u eBanky zrušil. Momentálně mám z historických důvodů studentský účet u České spořitelny a u ČSOB (ten je asi mezi velkými bankami nejvýhodnější) a také u Washington Mutual, kde mám vedení účtu a platební kartu také naprosto bez poplatků. Jen čekám, kdy se nějaká česká banka vyrovná americkým standardům ve službách a ceně za vedení základních služeb. mBank vypadá jako slibný kandidát.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *