Založení účtu u mBank

Nedávno jsem psal o nové bance na českém trhu – mBank. Dnes píšu první zkušenosti s touto bankou.
Jak se ukázalo, zájem o novou banku byl opravdu enormní, měl jsem to štěstí, že jsem si požádal o účet jen pár hodin po zprovoznění stránek banky, protože pozdější zájemci už měli smůlu a musí si chvíli počkat, banka je prý zavalená žádostmi. O účet jsem si požádal on-line formulářem v neděli 25.lispodadu a dnes má účet konečně aktivovaný. Šlo to už v pondělí, ale do Prahy jsem přijel až včera, tak jsem si dal schůzku s kurýrem až na dnešek. V čem spočívala? Došla paní, měla s sebou velkou obálku s dvěmi kopiemi smluv a aktivačním balíčkem. Z mé strany stačilo předložit občanský průkaz, letmo prostudovat smlouvu a podepsat se na třech místech. V aktivačním balíčku se nacházelo dočasné identifikační číslo, dočasné heslo pro internetové bankovnictví a dočasné heslo pro mLinku. Pak jen stačilo se přihlásit s dočasnými údaji na stránkách mBank, ověřit totožnost na základě zaslaného hesla na mobilní telefon, zadat vlastní hesla a mohl jsem začít vesele spravovat svůj bankovní účet.
Zatím toho v internetovém bankovnictví mnoho dělat nelze. Vzhledem k tomu, že jsem to aktivoval před chvilkou, tak tam nemám ani korunu a navíc co si budeme povídat, mBank zatím mnoho služeb nenabízí. Zatím jsou to opravdu jen ty základy základů. Na platební kartu si budu muset ještě počkat, sice tvrdili, že budou k dispozici někdy v průběhu prosince, ale spíš to prý vypadá, že se jich dočkáme až za měsíc. Možná to ale v mém případě půjde stejně rychle jako se založením účtu.
Není pochyb, že se mBank u nás dostalo vřelého přivítání. Přitom zatím nenabízí žádné převratné služby, většina lidí si od ní asi slibuje, že rozbije kartel českých bank, které každým rokem vykazují miliardové zisky a přitom si nechají platit prakticky za cokoliv. mBank přisla s účtem bez poplatků. Uvidíme, jaké to bude. Zatím jsem zjistil, že ne vše je tak výhodné, jak se na první pohled zdá. Např. jsem se podíval na zoubek bezplatným výběrům z bankomatů v zahraničí. Ty by měly být zdarma, ale není to tak úplně pravda. Zatímco ostatní banky si nechají platit poplatky za tuto transakci (typicky 100 Kč + 0,25% z vybírané částky), ale operaci účtují středovým kurzem, mBank nechce žádné poplatky, ale operaci účtuje kurzem devizy-prodej. Zatím jsem nikde nenašel kurzovní lístek mBank, takže jsem vycházel z kurzovních lístků ČS a ČSOB. Pokud bych vybíral 50 eur, u ČS bych zaplatil nějakých 107 Kč a rozdíl mezi středovým a prodejním kurzem by byl 20-25 Kč, při této částce se tedy mBank rozhodně vyplatí. Kdybych ovšem vybíral 1000 eur, zaplatil bych ČS na poplatcích zhruba 170 Kč, zatímco rozdíl mezi kurzy by byl 400 Kč. Je tedy zjevné, že při vysokých částkách se situace obrací a mBank se stává výrazně nevýhodnou. Spíše však budu v zahraničí vybírat těch 50 eur než 1000, takže nabídka mBank je pro mě výhodnější, už to ale není tak jednoznačné, jak se na první pohled zdálo.


Internetbanking mBank

UPDATE: V první kvartálu roku 2008 by měl být k dispozici i podnikatelský účet pro živnostníky se systémem mikroplateb mTransfer.

2 komentáře: „Založení účtu u mBank“

  1. Trevi avatar
    Trevi

    mbank ma zverejnene kurzovni listky. Stav k 13.12: CSAS prevadi deviza-prodej: za 1000EUR vyberu zaplatis celkem 26683,255 (poplatek je 100 Kc + 0,5% …. v bankomatech skupiny ERSTE 25 Kc + 0,5% ) … vyber z mbank bude stat celkem: 26560 Kc … tedy o cca 130 Kc min … (….CS, CSOB, KB, eB, GE, HVB, UniCred uctuji deviza prodej, Postovni deviza stred, Volksbank deviza-nakup…).Jinak u mbanky se mi hodne libi hypoteka, bilancni mechanismus … Ale je zajimave, ze mbank uvadi, ze zuctovani u karty probiha v EUR (pritom pro karty VISA to je v USD, pro MC v EUR) … a mb vydava VISU …

  2. Sesivany avatar
    Sesivany

    Aha, já jsem myslel, že ČS převádí podle středu. Potom to je pro je výhodné pro mBank ve všech hladinách.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *