Opera si stěžuje na Microsoft

Stalo se to, co jsem moc nečekal. Opera z ničeho nic podala u Evropské komise stížnost na Microsoft, protože prý zneužívá svého dominatního postavení k protláčení Internet Exploreru, který navíc znemožňuje interoparebilitu mezi prohlížeči tím, že nedodržuje standardy. To zvedlo ze židle dva velké winaře z našich luhů a hájů Macicha s Waicem. Ten, jehož jméno se nevyslovuje, dokonce prohlásil, že si to u něj Opera definitivně posrala. Dalo se to čekat, Opera byla poslední věcí před jeho úplným přechodem k MS produktům. Teď už jenom zbývá si nechat vytetovat logo MS na tělo.

V těchto případech se objevují i názory tzv. přehnaných liberálů. Já jsem liberální člověk, přesto jakékoliv antimonopolní postupy proti MS schvaluju. Tzv. neviditelná ruka trhu funguje dobře, ale ne bezchybně, existují totiž čtyři příčiny nedokonalosti trhu, s kterými si trh sám v krátkém i středním období neporadí. Otázkou pouze zůstává, jestli si s nimi poradí v dlouhém odbobí nebo vůbec. Mezi ony příčiny patří: 1. nedokonalá konkurece, 2. externality, 3. veřejné statky, 4. asymetrie informací. Problém Microsoftu je bod číslo 1. Dokonalý trh se vyznačuje tím, že na něm je velké množství výrobců, přičemž ani jeden z nich nemá dostatečnou sílu, aby ovlivnil cenu. Naopak opačným případem je monopol, v němž existuje jediná firma, která si může stanovovat libovolně cenu, omezená je jen koupěschopností poptávky. K čemu je bližší situace na trhu desktopových operačních systémů? Windows mají více než 90% (u nás dokonce 97%) a stanovení ceny? Myslíte, že kdyby MS zvýšil cenu Windows o 50%, že by to výrazně zahývalo tržním podílem? Ani náhodou! Udělat to firma v konkurečním prostředí, tak se to rovná sebevraždě. Navíc kdyby někdo přestal kupovat Windows, tak se spíše uchýlí k nelegální verzi než ke konkurenci, takže MS není ani tak omezený ve stanovování ceny konkurencí jako spíše koupěschopností poptávky stejně jako monopol. Bohužel v tomto prostředí selhávají tržní mechanismy založené na kvalitě a ceně. Tato situace je výrazně netržní a taky vyžaduje netržní opatření – zásah státu nebo jiné veřejné instituce. Ve světě to je naprosto normální, jen u MS to neustále vyvolává mnoho křiku. Např. v 70.letech minulého století společnost AT&T, která měla tehdy dominatní postavení na telekomunikačním trhu, začala vyvíjet operační systém – Unix. Antimonopolní úřád USA jí později jako monopolu v jedné oblasti zakázal činnost v oblasti operačních systémů. Nebýt tohoto zákroku, tak tu možná dnes nemáme žádný MS, ale máme tu monopol na poli telekomunikací i operačních systémů v podobě AT&T. Ono je vůbec průser, když se monopol v jedné oblasti začne míchat do jiných oblastí, kde může svoji monopolní sílu uplatnit. Díky tomu MS v devadesátých letech vytlačil Netscape z trhu. Kdyby MS měl volné ruce, tak by mohl jakýkoliv trh softwaru přetvořit z konkurenčního prostředí na svůj téměř monopol. Představte si, že by začal předinstalovávat svůj antivir do Windows. Ten antivir by nemusel být dobrý, stačilo by, aby byl dostatečný. 80% uživatelů by už neřešilo jiné antiviry a z konkurenčního trhu, jakým trh s antiviry momentálně je, by se stal trh s jednou dominatní firmou, která by k nějakému závratnému technologickému pokroku tlačená nebyla, a pár dalšími živořícími firmami. Bohužel takto dnes vypadá trh s prohlížeči.

Konkureční prostředí je vždy potřeba, i když se to třeba na první pohled nezdá. Někdo tvrdí, že monopol Windows je dobrá věc. Já říkám, že jsou na omylu. Na první pohled se může zdát, že to usnadňuje situaci, lidi se musí učit jen jeden systém, programátoři vývíjejí jen pro jednu platformu atd. Ale kam by tento monopol dlouhodobě vedl? Jedině ke stagnaci a zakrnění. Stačí se podívat na nedávnou situaci mezi prohlížeči. IE měl téměř 100% trhu, vše se zdálo OK, webdesignéři měli ulehčenou práci, protože optimalizovali pouze pro jeden prohlížeč atd. A kam to vedlo? K tomu, že vývoj IE začal úplně stagnovat a nebýt doslova zázračného zrodu Firefoxu, tak tu máme 7 let starý IE 6 dosud.

Abych pravdu řekl, tak mě případ kolem Internet Exploreru moc netrápí. Co si předinstalovávají na Windows je mě osobně ukradené. V Ubuntu, které používám je předinstalovaný Firefox a Operu mám z repozitářů nainstalovanou za pár minut. Asi nějaký základní prohlížeč by v operačním systému měl být a zaostalý IE (včetně IE7) opravdu není nic jiného než základní prohlížeč k tomu, aby v něm lidi najeli na www.opera.com nebo www.getfirefox.com a stáhli si něco pořádného. Tyto adresy však většina lidí vůbec nezná. Takže musím dát Opeře zapravdu, IE získává tím, že je předinstalovaný v Windows, obrovskou konkureční výhodu a MS k tomu zneužívá svého dominatního postavení na poli operačních systémů. Toť vše.

BTW: Dnes jsem se konečně rozhodl definitivně Živě vymazat ze své RSS čtečky. Na nezávislé médium tam bylo až příliš zaujatých článků a v poslední době hlavně žádná kvalita.

2 komentáře: „Opera si stěžuje na Microsoft“

  1. daviecz avatar
    daviecz

    jj zive stoji za hovno.. mluvil jsem s kamaradem co dela v cpressu (velmi vysoka pozice v hrej 😉 a skutecne jsou zkusenosti (s psanim) vetsiny autoru na urovni stredni skoly. To pak se pak odrazi i na kvalite tech clanku.. zive uz jsem si taky smaznul.. doufam ze se technet trochu zlepsi a bude to poradny zdroj informaci…EDIT: Jeste k clanku.. vetsina lidi zustane u IE 7 protoze vypada dobre a koluji famy ze je velice kvalitni a bezpecny.. a hlavne vsichni radoby experti ti reknou ze nemas pouzivat IE 6 ale 7 protze je o mnoho lepsi.. coz je sice pravda, ale i tak nedosahuje kvalit O nebo FF…

  2. Sesivany avatar
    Sesivany

    Víš, co je ironie osudu? Že moje články se budou asi objevovat i na Živě. Včera jsem se to dozvěděl :-)Jinak já čtu root.cz, lupa.cz, cdr.cz – to jsou podle mě kvalitní eziny. A taky čtu hodně linuxové ABCLinuxu a taky náš LinuxEXPRES. Linuxové eziny mají obecně vysokou úroveň, protože čtenáři jsou dost nároční a nějaké diletantské články prostě nesnesou. Je to ale všechno o Linuxu, takže oknařům to moc neřekne. Jako nejlepší obecně zaměřený ezin mi přijde ten cdr.cz. Technet není zlý, ale podle mě je slabý přes IT. Ale jsou tam dobré články např. o focení nebo astronomii atd.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *