GNOME 2.22

Tak zase píšu na blog, to je doba, co? 🙂
V poslední době jsem toho měl opravdu hodně právě kvůli GNOME 2.22, které vychází dneska. Pro ty, kteří neví, tak GNOME je jedno z prostředí pro Linux a jiné systémy unixového typu. Docela intenzivně jsem pracoval na překladech tohoto prostředí. Uvolil jsem se k tomu, že se budu starat o překlady Evolutionu a geditu. Navíc jsem přeložil pár dalších věcí, které byly potřeba.
Evolution se dá ve zkratce popsat jako MS Outlook pro Linux. Tyto programy jsou si docela podobné, některé věci řeší lépe ten, druhé zase onen. Evolution používám už asi třičtvrtě roku poté, co jsem na něj přešel z Kontactu. Mým úkolem bylo zpravit některé překlady a dopřekládat nové věci, překlad Evolutionu byl od předminulé verze docela zanedbaný, takže práce bylo hodně. Navíc jsem si naložil překlad dokumentace. Ta je dost obsáhlá, přes 2300 odstavců. Zatím ji mám hotovou ze 44 %. Na Evolutionu jde vidět, že jej překládalo v průběhu let opravdu hodně lidí a je tam určitá nekonzistence překladů, čehož si běžný uživatel nemusí ani všimnout, ale přesto chci na kvalitě a konzistenci překladu dál pracovat.
gedit je šikovný textový editor pro GNOME, který už také používám léta. Na geditu jsem se vlastně učil překládat programy, protože to byl vůbec můj první překlad. Ze začátku to bylo docela těžké, ale člověk se rychle naučtí plno věcí zautomatizovat a dostanou se mu do krve časté obraty a termíny, pak to jde všechno snáze. Navíc v překladatelském týmu GNOME platí pravidlo 4 očí, tedy že vždy po vás někdo překlad kontroluje, takže se výskyt chyb minimalizuje.

O novém GNOME mi taky dneska vyšel článek na LinuxEXPRESu.

2 komentáře: „GNOME 2.22“

  1. anonymous avatar
    anonymous

    Leo writes:Nechceš v dalším článku napsat něco o tom překládání, docela by mně zajímalo jak to probíhá (myslím jako jak a v jakém softwaru, jak to je když na překladu spolupracuje více lidí a tak)

  2. Sesivany avatar
    Sesivany

    OK, dávám si to přes týden za úkol 🙂 Když jsem uvažoval o tom, že začnu překládat, tak jsem taky vůbec nevěděl, co to obnáší. Takže věřím, že to někoho zajímá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *