První den v USA nelegálně

Dnes si užívám svůj první nelegální den v USA. Jsem sice v Praze, ale to americkým úřadům nevadí. Jak se to všechno přihodilo? Jak už jsem tu na blogu psal, při pobytu v Kanadě jsem přišel o pas, v kterém jsem měl i vízum do USA. Samozřejmě jsem se pokoušel získat vízum nové, ale mělo to hned několik háčků. Prvním problémem, na který narazíte, je vůbec se dovolat na americkou ambasádu v Kanadě. Několik minut trvá, než se proťukáte přes milion voleb a pak jste vyzváni k zadání čísla kreditní karty. Zadarmo si s nikým nepokecáte. Zkusit to můžete na nouzovou linku, tam jste ale upozorněni, že slouží pouze pro americké občany a následně jste opět vyzváni k zadání čísla kreditní karty. Když jste americký občan, v zahraničí vám někdo ukradne doklady i s penězi a chcete zavolat svoji ambasádu, jste lidově řečeno v prdeli.
Když jsem se tedy uvolil k tomu, aby mi strhávali dva dolary za minutu, dozvěděl jsem se od slečny, že nejbližší volný termín pro vyřízení víza je za šest týdnů. Nakonec mě to ani tak moc nemrzelo, protože bych to vízum stejně nedostal. To člověk může dostat pouze do pasu, který má strojově čitelnou zónu, což můj náhradní cestovní doklad ani náhodou nesplňoval. Mohl jsem si přímo v Torontu nechat vyřídit regulérní cestovní pas, ale opět bych čekal měsíc a půl.
Výsledkem tedy bylo, že jsem si musel koupit letenku z Toronta do Prahy a do USA už jsem se tedy nevrátil.
Jenže pokud se z USA vracíte přes Kanadu nebo Mexiko, máte problém. Při vstupu do USA vám totiž do pasu vloží kartičku, kterou si potom při opuštění Států opět berou zpět. Podle toho tak poznají, že jste Státy opustili včas a nejste tam nelegálně. Při cestě do Kanady vás však američtí celníci vůbec nekontrolují a tudíž neodevzdáváte ani onu kartičku. To se stalo i mně. Včera mi skončila lhůta, po kterou jsem mohl být v USA legálně, a počínaje dnešním dnem jsem vedený jako nelegální přistěhovalec.
Jak z toho ven? Kontaktoval jsem americkou ambasádu v Praze. Opět to nebylo nic lehkého, zabralo to nějaký čas, ale aspoň po mně nechtěli žádné peníze. Dostal jsem adresu ve Washingtonu, na kterou budu muset zaslat dopis s vysvětlením a důkazním materiálem, že jsem USA opravdu opustil včas. Jinak je vysoce pravděpodobné, že se na hodně let do USA nepodívám. Nepřijde vám to padlé na hlavu?
Může být však mnohem hůře, jak dokazuje případ jednoho mladého Kanaďana. Když jsem byl v létě v Kanadě, tak se to zrovna hodně probíralo v novinách. Tento mladý nebožák splavoval na raftu řeku Niagara River, která leží přímo na hranici mezi Kanadou a USA. Raft se s nimi převrátil a on doslova bojoval o holý život. Měl velké štěstí, že si ho všiml jeden rybář, kterému se podařilo ho zachránit. Smůlu měl však v tom, že ho vytáhl na americký břeh. Okamžitě byl odvezený do nemocnice a když se druhý den vzpamatoval, odvezli ho rovnou do vězení. Odtud ho sice také docela rychle pustili, ale byl okamžitě vyhoštěn zpátky do Kanady a za nelegální překročení americké hranice si "vysloužil" pětiletý zákaz vstupu na americkou půdu. Inu, Amerika je země netušených možností 🙂

3 komentáře: „První den v USA nelegálně“

  1. anonymous avatar
    anonymous

    Anonymous writes:Ano, znám podobné případy i z minulosti od známých. Ale nebojte se, v současném systému, kdy se snažíme z USA za každou cenu okopírovat cokoliv, i kdyby se o největší pitomost jednalo a bylo to zřejmé i dítěti, tak v tomto systému nás čekají podobné věci a ani nebudeme muset jezdit za velkou louži. Až schválíme Lisabonskou smlouvu, budou o řadě věcí u nás rozhodovat ouřadové v Bruselu, kteří budou ještě daleko méně v realitě nežli naší vlastní politici, se kterými budou mít společné hlavně to, že lidi a jejich problémy jim budou šumák.

  2. anonymous avatar
    anonymous

    Anonymous writes:a jak jsi napsal tak se take stalo…. dneska se brusel stava pomalu sproste slovo protoze z toho vseho jsme vsichni tedka pekne v bruseli 🙁 by Justin Case

  3. Zizu avatar

    Dost často americké úřady nepoužívají hlavu a zbytečně postihují lidi za trivialitiny nebo ve výsledku za jejich vlastní chyby v systému. To, že tam žijí nebezpečné ozbrojené existence versus obyčejný neškodný turista který tam utrácí peníze – v tomto ohledu by si měly státy ujasnit priority. Na druhou stranu jejich opatrnost chápu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *