Nové Ubuntu je prostě boží

O víkendu jsem přesedlal na nové Ubuntu a musím říct, že jsem zatím maximálně spokojený. Příjemně mě překvapila především stabilita, stále se jedná jenom o beta verzi, která má tři týdny do vydání, ale stabilní je jako verze finální. Nový systém používám zhruba dva dny a nesetkal jsem se s jedinou známkou nestability nebo dokonce pádem jakékoliv aplikace. Ubuntu 8.10 Intrepid Ibex se mi tak jeví jako nejstabilnější vydání od doby, co tuto distribuci používám (Ubuntu 6.06 Dapper Drake). Např. loňské podzimní vydání – Gutsy – bylo mnohem méně stabilní a ještě 14 dní před ostrou verzí se člověk setkával s častými pády aplikací.
Nové jádro přináší také mnohem lepší podporu hardware. Po instalaci jsem sice narazil na problém, moje síťová karta je ta postižená, takže byla dočasně zablokovaná, ale aktualizace to řešila. Vyřešily se i poslední detaily podpory mého notebooku. LEDka WIFI nyní funguje správně, probouzení ze suspendu se zkrátilo na 2 sekundy z předchozích několika desítek. Vyřešená byla také aféra kolem poškozování disků. Přišlo se na to, že disk se v Ubuntu (a i ostatních distribucích) parkuje hlavičky moc často, tím se prý teoretická životnost disku zkrátí na 2-3 roky. Problém je v tom, že časté parkování disků, zvláště těch notebookových, je nastaveno výrobcem. Jedná se totiž ochranu před poškozením disku např. při pádu. Proto vypnutí tohoto parkování také není ideálním řešením. V novém Ubuntu je skript, který pracuje s laptop_mode. Pokud je notebook v síti, parkování je vypnuto. Pokud běží na baterce, parkování je nastaveno tak, aby docházelo k parkování tak jednou za jednu až dvě minuty (teoretická životnost disku se udává 600 tisíc parkovacích cyklů).
Samozřejmě plusem jsou i nové verze programů s novými funkcemi i vlastnostmi. Ubuntu stále zůstává u starého vzhledu, ale stále ho drobně vylepšuje, nejinak je tomu i v této verzi. Mně tento vzhled vyhovuje, někteří uživatelé volají po radikální změně, která by přinesla moderní look.
Jediné dvě věci mi na novém Ubuntu vadí: 1. neobsahuje nový kancelářský balík OpenOffice.org 3, který vyšel dnes, ale pouze starou verzi 2.4, 2. nové chování čtečky otisků prstů mi moc nevyhovuje. V předešlé verzi stačilo přejet prstem a přihlášení proběhlo, nyní je nutné zmáčknout ještě Enter. Nevím proč. Čtečka otisků prstů je od toho, aby člověk zbytečně nemusel psát heslo, toto je zbytečně zdržuje.

Jeden komentář: „Nové Ubuntu je prostě boží“

  1. anonymous avatar
    anonymous

    Luponzo writes:ano, Ubuntu 8.10 je boží, taky jsem migroval na tuto distribuci a verzi. Po instalaci a vyléčení dětských nemocí jsem dosáhnul linuxové nirvány, která mě doposud neopustila. Ubuntu je prostě bomba 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *