Opera 10 alfa

Vývoj Opery v poslední době nabral vysoké tempo. Teprve v červnu vyšla verze 9.50 s kódovým označením Kestrel a už tu máme další důležitou verzi s označením Peregrine, což je anglický termín pro sokola stěhovavého.
Alfa verze Opery 10 přináší novinky především v souvislosti s vykreslovacím jádrem. Funkce budou přibývat v další fázi vývoje. Presto 2.2, vykreslovací jádro obsažené v Opeře 10, má mnohem rychlejší načítání stránek než jeho předchůdce. Podle vývojářů až o 30 %. Já jsem zkoušel javascriptový benchmark SunSpider, protože rychlost práce s JavaScriptem je to, v čem Opera zastává za WebKitem a Geckem. Bohužel k žádnému výraznému zrychlení jsem nedospěl, naopak moje 64-bitová verze Opery 9.62 byla dokonce o chlup rychlejší než 32-bitová verze Opery 10 (64-bitová verze ještě není k dispozici). Při běžném brouzdání však výrazně vyšší rychlost vykreslování pozorovat lze. Kromě výkonu se opět zlepšila podpora standardů. Opera konečně plní do puntíku Acid3 test. Podporuje webové fonty, RGBA, HSLA atd.

Plán vývoje Opery 10
Novinkou je také kontrola pravopisu, do které si můžete stáhnout i český slovník. Nové funkce má také e-mailový klient. Uživatelé, kteří používají widgety (do češtiny přeloženo jako pomůcky), jistě potěší, že nová Opera přináší i opravdovou transparentnost při vykreslování těchto objektů. Bohužel se to zatím týká pouze 32 bitů. Automatickou aktualizací vyšli vývojáři vstříc uživatelům Windows. Otázkou zůstává, nakolik je to krok správným směrem, protože prohlížeč nepatří zrovna do okruhu programů, které by měly běžet s administrátorskými právy.
Operu 10 zatím testuji půl dne a nesetkal jsem se ani s jedinou známkou nestability, což je u alfa verze pozoruhodné. Pokud chcete novou Operu také vyzkoušet, stahujte ze stránek Opery.

Acid3 test v Opeře 10

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *