Mandriva Linux 2009 CZ

Konečně vyšla kniha, které jsem zasvětil hodně večerů. Knihu už roky připravuje Ivan Bíbr a má hodně dobrou reputaci. Toto vydání je první, které nevyšlo pouze z pera (dnes spíše z klavesnice) IB, ale pracovalo na ní více lidí. Já jsem měl na starosti obsáhlou kapitolu Aplikace, kde bylo opravdu hodně práce. Vše o KDE programech se muselo přepisovat kvůli přechodu na KDE4. Navíc se dopisovaly a rozšiřovaly části, které se věnují GNOME aplikacím, protože hodně uživatelů je z KDE4 docela v desiluzi a konvertuje na GNOME. Kniha tak opravdu pěkně kopíruje současné trendy.
Ač byla kniha z velké části přepracovaná, zachovala si kvantum informací, dokonce se text rozšířil o 8 %. Sám jsem byl docela překvapený, jak obsáhlé a rozmanité informace nabízí. Samozřejmě nemůže pokrýt vše, s čím se člověk v Linuxu může setkat, ale pro uživatele desktopu to je hodně robustní pomůcka.
Velkou devízou jsou i 4 DVD. Většinu věcí, které na nich jsou, člověk najde dostupné zdarma a pokročilému uživateli nebude dělat problém implementovat je do free verze, ale tady to má člověk jako na stříbrném podnose. Navíc jsou tam věci, které člověk jinak nesežene, např. lepší balíčky OpenOffice.org 3 atd.
Více info naleznete ba blogu Ivana Bíbra.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *