První den v St.John’s

Tak jsem se po dvou a půl měsících v USA přemístil do Kanady, kde budu pobývat až do začátku ledna. Měl jsem dorazit už v úterý 1.9., ale světě div se neměli pro mě místo v letadle. I když zase tak moc mě to nepálilo, bylo mi docela jedno, jestli dorazím o den dřív nebo později, jako náhradu jsem dostal poukázku 400 dolarů na nákup letenky, obrovský pokoj v Holiday Inn a peníze na jídlo. A to už se docela vyplatí.
Ubytování mám fakt dobré. Jsme čtyři v rodinném domě. Každý má svůj vlastní pokoj, navíc máme velký obývák s krbem, koupelnu, velkou kuchyň a místnost s další ledničkou, pračkou a sušičkou. K tomu máme velkou zahradu, která ale asi bude přes zimu nevyužitá. Nejlepší na tomto ubytování je poloha. Dům se totiž nachází hned vedle univerzitního campusu a do budovy naší fakulty to mám 10 minut chůze. Cena ubytování je více než přijatelná – 300 dolarů za měsíc, což je necelých pět tisíc. Když si vezmu, že jsem měl v Praze na privátě platit za pokoj, který jsem měl navíc sdílet ještě s jedním člověkem, 4 tisíce, drahé to není ani v našich cenových relacích.
Dnes jsem si byl také vyzvednout studentskou kartičku, to byla bleskovka. Úvodní oslovení a okamžik, kdy jsem s plastovou kartičkou s mojí fotografií odcházel, dělily dvě minuty. Při té příležitosti jsem se také poprvé rozhlédl po campusu, je rozlehlý jako cokoliv tady. Projít ho napříč znamená patnáct minut ostré chůze.
Další věcí na pořadu dne bylo založení bankovního účtu. Uvažoval jsem o třech bankách: Royal Bank of Canada, Bank of Montreal a ScotiaBank. Pobočky v okolí mají jen první a třetí. Nakonec jsem se rozhodl pro RBC, protože nabízela studetský účet, kde jsou základní věci zdarma. U SB bych za to samé platil 10 dolarů měsíčně. Založení bylo rychlé a nedělali žádné komplikace. Stačily dva doklady totožnosti a ani neřešili, jak dlouho v Kanadě budu a jestli mám vízum. Přímo na pobočce jsem si zadal heslo pro internet banking, který mi po příchodu domů hned fungoval, žádné aktivační balíčky a podobné blbosti. Okamžitě jsem dostal i platební kartu, sice provizorní, ale platit se s ní dá a do týdne mi dojde regulérní.
Večer jsem se vydal udělat větší nákup potravin.Jsou tady de facto tři velké řetězce – starý, dobrý Wall-mart, Sobey's a Dominium. Já jsem vyrazil do Sobey's. Cena potravin je tu obecně vyšší. Něco je několikanásobně dražší a něco dokonce i levnější. Dost mě šokovala cena kuřecího, u nás platí za jedno z nejlevnějších mas, tady je jedno z nejdražších. Kilo zhruba za 300 Kč. Naopak hovězí tu je relativně levné. Pěkné fláky hovězího se tu dají pořídit za 160 Kč/kg. Vepřové stojí zhruba stejně. Dost drahý je tu sýr. Naopak jsem valil bulvy na ceny mořských potvor. Kilo krevet se tu dá koupit za 160-200 Kč. U nás v Tescu to je tak 350-400. Vypadá to teda, že místo na kuřecím, tady budu žít na krevetách 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *