Dvacet let poté: Chce to opravdu někdo zpátky?

Dnes je to přesně 20 let, co se u nás začal hroutit komunistický režim. Když ale pročítám diskuse na Internetu, tak nestačím zírat, když vidím, kolik lidí by se nejraděj vrátilo před 89. Doufám, že to je jen několik ukřivděných individuí, kteří dokáží zaspamovat celé fóra. Nedokážu dost dobře pochopit, jak může někdo volat po návratu vlády komárů.

Když to u nás prasklo, bylo mi pět let, takže jsem obdobím socialismu relativně nezasažený. Přesto výrazně ovlivňuje můj život. Kvůli němu dostávám za stejnou práci u nás zaplaceno dvakrát míň než moji kamarádi ze západní Evropy. A nesmaže to ani nižší cenová hladina. Přesto mám ještě obrovské štěstí v porovnání s mými rodiči. Mí vrstevníci ze západní Evropy mají rodiče, kteří procestovali půlku světa a domluví se anglicky. Moji rodiče tu příležitost neměli a komunistický režim jim tak vzal kus života. Já mám 25 a už jsem procestoval celou Severní Ameriku a velkou část Evropy. Oni se mohli podívat tak maximálně do Tater. Platy u nás jsou stále neporovnatelné se Západem, ale na rozdíl od mých rodičů se můžu svobodně rozhodnout a klidně odejít pracovat třeba do Anglie.

Tato svoboda je k nezaplacení a nepřevážila by ji ani lepší ekonomická situace, která rozhodně za komunistů nenanovala. Plno lidí s nostalgií vzpomíná na to, jak stálo jedno pivo dvě koruny, ale už si neuvědomují, že průměrný plat byl 2-2,5 tisíce. Relativní cena tedy zůstala stejná, jen zmizely ty šílené patoky, na které člověk často z důvodu absence konkurence narážel. Dalším příkladem může být máslo. To stálo 10 Kč, v dnešních cenách tak 100. Je statisticky dokázáno, že nyní vydáme na základní potřeby jako ubytování a jídlo menší procento platu než před 20 lety. Na auto člověk s průměrným platem šetří dvakrát kratší dobu než před 20 lety. A to se vůbec nebavím o kvalitě zboží a výběru. Dnes dojdete do obchodu a můžete si vybrat z desítek druhů ovoce a zeleniny, za komunistů byly některé jen na Vánoce. Nějak se mi vryla do paměti reportáž z TV pořadu, kde pouštěli zprávy staré 20 let. Byla o otevření nové prodejny ovoce a zeleniny v rámci podpory občanské obslužnosti. Pohled na prodejnu byl komický. Čerstvá zelenina nikde a místo ní jen regály s asi třemi druhy konzerv.

Rodiče mi vyprávějí, jak bylo složité sehnat kvalitní zboží. Tuzex byl drahý a lidový stát na něm své občany okrádal hned dvakrát. Nejdříve neférovým směnným kurzem bonů a poté vysokými cenami. Ceny kvalitního zboží ze Západu byly v porovnání k platům astronomické. Chtěl bych vidět, jak by se nyní lidem líbilo dát za zimní bundu celý měsíční plat nebo za hudební věž klidně pět platů. Ne vše byla otázka peněz, něco prostě člověk nesehnal, ani kdyby se rozkrájel.
Musím se smát tvrzení některých lidí, že studentům se nyní žije hůře než za komunistů. Moc dobře si pamatuju vyprávění mojí mojí mamky, která jednu dobu žila jen na houskách a salám kupovala na kolečka. Studuju už hodně dlouho, ale studenta, který by řešil takové problémy, jsem ještě nepotkal. Nehledě na to, že na rozdíl od doby před 20 lety, se dnes může každý student přes léto sebrat a odjet pracovat na Západ, kde si může vydělat několik tisíc dolarů, které stačí bohatě na pokrytí celého roku.

Těžko se na době komunismu hledá něco pozitivního. To, že si člověk mohl v práci jednoduše nakrást a moc se nenadřel, neberu. Krádež moje hobby není a práci nedělám jen kvůli penězům, ale protože mě baví. Pokud má smysl, nemám problém pracovat tvrdě. Pár pozitiv mě přece jen napadá. Jedním z nich je ubytování. Postavit barák za komunistů bylo levné a to i v porovnání k platům. Ne vše ale bylo tak růžové. Chtěl bych vidět všechny, co vzpomínají na zlatou bytovou politiku komunistů, jak by zírali na ubytování, které jsme měli do mých dvou let. Jsem si jistý, že by to dnes 10/10 mladých rodin odmítlo. Pak jsme sice byt dostali, ale taťka musel změnit zaměstnání a málem kvůli tomu vstoupil do strany. O kvalitě se také příliš hovořit nedá. Jaký je umakart svinstvo si člověk uvědomí až to bourá a stáví místo toho něco slušného. Dál mě napadají ještě jesle. Ty opravdu fungovaly lépe. Nic dalšího mě nenapadá a přijde mi to trochu málo v porovnání s výhodami dnešní doby, kterých můžu vyjmenovat desítky.

Proto se ptám: Opravdu chceme být znovu zavřeni v republice, jezdit v zastaralých škodovkách, stát fronty na banány a šetřit několik výplat na zboží, které je na Západě úplně normální? Já tedy ne.

11 komentářů: „Dvacet let poté: Chce to opravdu někdo zpátky?“

  1. anonymous avatar
    anonymous

    Kapo writes:Jirko, mluvíš mi z duše, taky nemůžu věřit svým očím, když čtu články lidí, kteří říkají, že bylo líp.

  2. anonymous avatar
    anonymous

    tomasrehacek writes:pekny clanek se kterym nelze jinak nez souhlasit. hloupost (chtel bych rict "nekterych lidi" ale mam pocit ze je to spis vyznamnejsi cast obyvatelstva) v CR nezna mezi. proto se najde vzdy dostatek tech co budou vykrikovat podobne nesmysly, volit komunisty a nasledne v hospode u piva blabolit o tom jak bylo dobre, prestoze velka vetsina z nich nemela ani moznost tehdejsi rezim poradne zazit – viz nekteri moji vrstevnici!bohuzel to kam to CR dopracovala po 20 letech alespon v mych ocich je spise smutne. rad bych rekl ze jsem hrdy Cech, ale to bych lhal. pravda je takova, ze s tim jak preference nekterych politickych subjektu v CR rostou, mafie ziskava vetsi a vetsi podil na zakonodarne, vykonne i exekutivni moci a korupce je srovnatelna s nekterymi zememi rozvojoveho sveta, cim dal tim vic premyslim o zivote "venku".nedavno jsem uvazoval, v dobe kdy rozumbrada a expert v kazdem oboru Klaus vykrikoval ze podpisem LS ztraci CR suverenitu, jestli si ji CR ve svetle udalosti poslednich let vubec zaslouzi. mozna by nebylo od veci predat rizeni statu organum EU, ktere by, podle meho nazoru, vladly CR minimalne stejne "dobre", ne-li lepe nez ta uplacena, lobbingem prolezla svoloc parlamentu.

  3. anonymous avatar
    anonymous

    Anonymní writes:Někdo se tehdy mohl mít lépe než dnes.O cestování nestojím a nemám na něj peníze.Svobody poslední dobou ubývá a společenské hodnota je tato: hamty hamty ať mám víc než tamty, na nikoho neberu ohledy.Dříve česko bylo kolonií ruska, teď je kolonií nadnárodních firem ze všech různých zemí. Ve vlastnictví státu není téměř nic ani klíčové záležitosti typu média a komunikace.Jsme prostě otroky peněz a máme se "líp" proto, protože okrádáme jiný, kteří sou na tom ještě hůře než mi.Máme hodně drog a špatný hodnotový systém.Hlavní náboženství je u nás Koruna česká.Kterou reprezentuje dluh, který je krytý strachem a exekucemi.Proste za papírky musíme zaplatit víc papírky (vznik peněz).Papírky každý potřebuje protože je po něm chce stát (danně).Když se na papírky vykašlem, tak sme vyloučeni se společnosti a trestáni omezením práv a svobod.Právní stát neváím co měl znamenat, ale abych věděl co smím a co ne tak bych pomalu potřeboval každý den několik hodin strávit čas s různými specialisty na právo, který by mi dokázali přeložit často nejednoznačné a špatně formulované svobody a povinosti a ti by za to chtěli již zmiňované papírky..Nelíbí se mi současná společnost, a hodnotit jí s dřívjejší nebudu, protože jsem jí nezažil.Lidé v mém okolí na ním mají různé názory.Připadá mi že moc byla více centralizovaná (tedy i omezování práv a svobod) což mělo výhody i nevýhody.Prostě místo mnoha mafií byla jen jedna.Teď jich je víc, ale jestli jsou v konečném důsledku podřízeni jednomu člověku mi zřejmé není.

  4. Sesivany avatar
    Sesivany

    No, tvůj pohled na svět ti opravdu nezávidím, asi s tím není jednoduché žít.

  5. anonymous avatar
    anonymous

    daks writes:Vypadá to, že přispěvateli objedno nademnou zbývá se už jen oběsit.To je jak příspěvek frustrovanýho důchodce 😉

  6. iv93611 avatar
    iv93611

    No penzista to možná(?) nebude, ale týpek, který za celý život nic moc nedokázal a očekává, že za něj budou problémy řešit jiní. Klasický případ člověka, který potřebuje, aby ho někdo vedl. Sám neumí. Hledá problémy a když náhodou někde nejsou, vytvoří si je :-(Potěš koště 🙂

  7. Trevi avatar
    Trevi

    Jura: no on komunismus se zacal bortit rozhodne drive, nez 17.11., to uz byla takova ta posledni kapka … ja bych zacal drive a to palachovym tydnem zacatkem roku 1989 …Anonym, co prispel, se radsi ani nepodesal, proc taky, kdyz pise hovno za hovnem, viz napr."Ve vlastnictví státu není téměř nic ani klíčové záležitosti typu média a komunikace." … Ceska televize, rozhlas, CTK je malo? Co bys jeste potreboval, aby stat vlastnil? Noviny? Komercni radia? Ty si snad myslis, ze vlastnictvi statu znamena samospasu? Efektivni hospodareni? Staci se podivat na Ceske drahy a dalsi podobne "firmy" …"Jsme prostě otroky peněz a máme se "líp" proto, protože okrádáme jiný, kteří sou na tom ještě hůře než mi." … vlastni zkusenost? Mas se lip? Tak proc pises, ze nemas na cestovani? "Právní stát neváím co měl znamenat, ale abych věděl co smím a co ne tak bych pomalu potřeboval každý den několik hodin strávit čas s různými specialisty na právo" … to si teda nemyslim, zrejme asi tvoje kapacita tomu nedovoluje, coz je smutne 🙁 Mozna jenom neumis cist …Celkove jsi hochu trosku mimo misu, ale soude podle tveho komentare si myslim, ze jsi moc rozumu nepobral, nebo je ti tak kolem 12 let a mel by sis misto psani nesmyslu zopakovat, kdy se ve slovech zdvojuje "n" … atd.Co me osobne strasne mrzi na poslednich 20 letech je to, ze cesky narod nedokazal vyuzit te moznosti a dostat se na daleko vyssi uroven, misto toho se stat rozkradl, politici se nezajimaji o statni zajmy (potazmo zajmy obyvatel), ale jde jim jen o moc (typicky socdem a jejich touha po moci, jak je patrne z populistickych kroku, kterymi lakaji volice, a s tim souvisejici rust zadluzeni statu, ktere bude muset nekdo zaplatit; nedoresene reformy zdravotnictvi, penzijniho systemu, verejnych financi atd. SocDem lidem radsi rozda v krajich marginalni poplatek 30 Kc za osetreni, i kdyz to vede k zadluzeni kraju (viz zprava na ihned o propadu hospodareni kraju po nastupu cssd) – a lide jeste natahnou ruku po usmrkanych 30 Kc, ktere jejich rodinny rozpocet rozhodne nezatizi a ve zdravotnictvi maji svuj efekt. atd atdMne hodne vadi to, ze si lide nevazi svobody, ktera tu je 20 let, rychle zapominaji. A to je z toho to nejsmutnejsi.

  8. anonymous avatar
    anonymous

    Aminux writes:Víte, ono řečmi o svobodě se prázdný žaludek nezaplní. Zkuste toto říkat nezaměstnaným, nebo těm co nedostávaji mzdu za svou práci či jsou placeni podprůměrně, nebo šikanováni. Doporučuji si přečíst toto:http://www.sedmicka.cz/frydek-mistek/clanek?id=74803Nejlepší je, když někdo kdo vidí na minulém režimu něco pozitivního je označen za nefachčenka co nic neumí, nic nedokázal, v lepším případě zapšklého důchodce.Podle mě jsou lidi zklamaní porevolučním vývojem, rozkrádání stát. majetku v pochybné privatizaci, nárůst kriminality, mafie, korupce, situace v zemědělství atd."a lide jeste natahnou ruku po usmrkanych 30 Kc, ktere jejich rodinny rozpocet rozhodne nezatizi a ve zdravotnictvi maji svuj efekt"Jaký? Ví někdo vůbec kam ty peníze jdou a co se za ně třeba pořídilo? Já ne. A to je přesně ono. Typická čecháčkovina.Co se týče třeba těch konzerv, ano dnes je větší výběr, ale kvalita? Kupte si játrovku. Myslíte si, že v tom jsou nějaká játra? Možná tak 0,1%.Ano, dneska je všechno levnější, ale taky plno šmejdů. Znám lidi co měli Avexe(video) asi za 20 litů a vydrželo prakticky bez poruchy 12-15 let. To moje poslední asi 5 let a to bylo 2* v opravě."Rodiče mi vyprávějí, jak bylo složité sehnat kvalitní zboží."To je v mnohých případech dneska taky."Moc dobře si pamatuju vyprávění mojí mojí mamky, která jednu dobu žila jen na houskách a salám kupovala na kolečka."Dneska někteří lidé taky a někdy třeba nemaji ani na to. A nejni to jejich vlastní vinou. Práce v nškterých regionech prostě nejni.V podniku kde jsem před pár lety pracoval v důsledku krize propustili třetinu lidí a zbytek pracuje 3-4 dny v týdnu za 7000 čistého. Zkuste si za to žít, když máte rodinu. Letošní vánoce moc veselé mít nebudou. Asi jen o houskách a pár koleček salámu… Ale to vy asi nechápete. Jak se říká, sytý hladovému nevěří, není-liž pravda?Je mi jasné, že podle vás jsem frustrovaný důchodce, týpek co nic nedokázal, závidí úspěch a já nevim co všechno ještě. Mě to ale nevadí. Spíš to ukazuje na vaši úroveň.Martin StaněkHorní Cerekevnotoric@seznam.czhttp://profil.lide.cz/Martin.notoric/o-mne/

  9. Sesivany avatar
    Sesivany

    "Jaký? Ví někdo vůbec kam ty peníze jdou a co se za ně třeba pořídilo? Já ne. A to je přesně ono. Typická čecháčkovina."Tyto peníze mají přesné určení. Jdou na hrazení velmi drahých léků u těžkých nemocí. Moje mamka měla rakovinu dvakrát, tak věřte, že vím, jaký je rozdíl mezi drahým lékem a tím nejlevnějším. Bez poplatků by na ty drahé léky nebylo. Rapidní zlepšení v této oblasti přiznávají prakticky všichni doktoři. Jestli jednou dostanete rakovinu, což vám samozřejmě nepřeju, tak si řeknete, že byste platil i mnohem víc, jen kdyby teď pro vás mělo zdravotnictví ten lepší lék, který vám dá větší šanci přežití a lépe se snáší."Co se týče třeba těch konzerv, ano dnes je větší výběr, ale kvalita? Kupte si játrovku. Myslíte si, že v tom jsou nějaká játra? Možná tak 0,1%."Samozřejmě že jsou dostupné kvalitní výrobky, ale vedle nich jsou levné nekvalitní výrobky. A víte proč? Protože to lidé žádají. Hodně lidí u nás dává přednost kvantitě před kvalitou. Znám lidi, co si koupí půl kila godhaje, já si místo toho za stejnou cenu koupím 15dkg šunky. Kdyby po těch šmejdech nebyla poptávka, tak se neprodávají. A ten, kdo si koupí párky za 40 Kč/kg a pak se diví, že to má špatnou kvalitu, je vážně blbec.""Rodiče mi vyprávějí, jak bylo složité sehnat kvalitní zboží."To je v mnohých případech dneska taky."To je nesmysl, kvalitní zboží lze koupit pořád, je to jen otázka ceny. Jak píšu výše, nemůžete za minimální cenu čekat kvalitní zboží. Rozdíl oproti situaci za komárů je v tom, že tenkrát to nebyla ani otázka peněz. I když na to člověk měl, tak to stejně nesehnal.""Moc dobře si pamatuju vyprávění mojí mojí mamky, která jednu dobu žila jen na houskách a salám kupovala na kolečka."Dneska někteří lidé taky a někdy třeba nemaji ani na to. A nejni to jejich vlastní vinou. Práce v nškterých regionech prostě nejni."Já jsem potkal hodně lidí, u studentů jsem se s takovou situací nesetkal ani omylem. Pracoval jsem na brigádnických pozicích s lidmi, kteří měli 10 tisíc hrubého. Ano, vyskakovat si nemohli, ale salám na kolečka rozhodně nepočítali."Je mi jasné, že podle vás jsem frustrovaný důchodce, týpek co nic nedokázal, závidí úspěch a já nevim co všechno ještě. Mě to ale nevadí. Spíš to ukazuje na vaši úroveň."Jestli jste si nevšiml, tak nikoho nesoudím. Soudíte tu ostatní jenom vy, konkrétně mě. Ani kolegu Anonyma, který výše vyjádřil nesouhlasný názor, jsem nijak nesoudil. Jenom jsem poznamenal, že jeho pohled na svět bych opravdu nechtěl mít a to samé platí o vás.

  10. anonymous avatar
    anonymous

    Anonymní writes:"Jestli jste si nevšiml, tak nikoho nesoudím. Soudíte tu ostatní jenom vy, konkrétně mě. Ani kolegu Anonyma, který výše vyjádřil nesouhlasný názor, jsem nijak nesoudil."Asi jsem se měl vyjádřit přesněji. To nebylo mířeno konkrétně zrovna na vás, ale některé komentáře tady – daks, iv93611 a obecně lidi kteří takto zjednodušeně hodnotí ostatní aniž by o nich cokoliv věděli. Pokud jste to vzal osobně, tak se omlouvám. Bylo to špatně formulováno."Já jsem potkal hodně lidí, u studentů jsem se s takovou situací nesetkal ani omylem. Pracoval jsem na brigádnických pozicích s lidmi, kteří měli 10 tisíc hrubého. Ano, vyskakovat si nemohli, ale salám na kolečka rozhodně nepočítali."Neznamená, že takový nejsou. A další věc je, že řada lidí žije na dluh, takže ten současný blahobyt je jen zdánlivý. A celkově střední třída upadá. Kdo to nevidí je slepý.Co se týče kvalitního českého zboží za rozumnou cenu, tak v mnohých případech už prostě nejni-viz textilky, sklárny atd. Jak jste sám uvedl, je to otázka ceny a to je pro mnohé problém, tak raději kupují levné šmejdy. Je to začarovaný kruh.S tou nedostupností zboží za komárů souhlasim. To je pravda a nijak to nepopírám.Za lepší léky si jistě každý rád připlatí. V každém případě platím zdravotní pojištění. Někdy si říkám, proč, když už za všechno musím ještě platit na místě? Zaplatím za recept, v lékárně za léky které si musím stejně koupit. Rád bych někdy viděl nějaké vyúčtování, co se za ty moje peníze pořídilo. Dobré slovo od doktora mi nestačí. Nehledě na to, že jsou lidé a je jich čim dál víc, kteří si ten drahý lék dovolit nemohou. Bude tedy zdravotnictví jen pro privilegované?Já se hlavně snažím najít důvody, proč tolik lidí najednou chce zas volit komunisty. Zatim jsem nenašel nějakou racionální úvahu na toto téma. Krom obligátních řečí jako že lidé zapomínaji atd. To asi taky. Podle mě se většina neměla vyloženě špatně. Ti co měli problémy s režimem bylo tak 10-15 %. No a člověk má tendenci pamatovat si jen to lepší. Já jsem dětství prožil za onoho režimu a že bych strádal bych neřekl. A ve straně nikdo z nás nebyl, takže žádný privilegia jsme nepožívali. Samozřejmě jsme nadávali, jako každej. Ale to dneska taky."Jenom jsem poznamenal, že jeho pohled na svět bych opravdu nechtěl mít a to samé platí o vás."Nápodobně.Před nedávnem mě zaujal Bělohradského článek:http://czechtek.bloguje.cz/799032-vaclav-belohradsky-proc-nejsem-antikomunistou-pravo.php

  11. Trevi avatar
    Trevi

    Originally posted by anonymous:

    Rád bych někdy viděl nějaké vyúčtování, co se za ty moje peníze pořídilo

    to asi nemysli anonym vazne 🙂 Zpet do skoly, nejenom kvuli tomuto …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *