Facebook otevřel svůj XMPP server

Dnes jsem narazil na zajímavou zprávu. Facebook konečně otevřel svůj XMPP server. O tom, že chat na Facebooku běží na protokolu XMPP se šuškalo už delší dobu, ale dosud nebylo možné se k němu připojit přes klasického Jabber klienta. Já jsem používal rozšíření pro Pidgin, ale spojení bylo dosti nestabilní.
Co tato novinka přináší? Nyní se můžete připojit k Facebook chatu přímo z jakéhokoliv Jabber klienta. Musíte mít ve FB nastavené uživatelské jméno, které bude sloužit jako vaše JID.
Nastavení je potom takovéto:
JID: uzivatelskejmeno@chat.facebook.com
Heslo: heslo, s kterým se do FB přihlašujete
Nastavení serveru:
Port: 5222
Server: chat.facebook.com
Zakázat SSL/TLS (toto je černá kaňka nového řešení)

Zatím není server Facebooku otevřený úplně. Tedy lze se k němu připojit, ale nelze komunikovat s jinými Jabber servery. Uvidíme, jestli i tomu dojde.

Co z toho vyplývá pro Jabber/XMPP? Tímto se neoddiskutovatelně dostal mezi nejpoužívanější IM protokoly na světě. Možná je vůbec nejpoužívanějším. Počet uživatelů je však těžko odhadnutelný. Existují stovky nezávislých Jabber serverů a XMPP je použitý i v mnoha nejrůznějších produktech – Lotus Notes, Gmail/Gtalk, Meebo, Gizmo atd. Dosud nejpopulárnější službou, postavenou na XMPP, byl Gmail/Gtalk, který má odhadem 40 milionů aktivních uživatelů. Facebook má však kolem 350 milionů registrovaných uživatelů, takže to znamená obrovské rozšíření základny uživatelů protokolu Jabber/XMPP. Jen pro srovnání: dosud byl za největší IM síť mimo Čínu považován Live Messenger, který má podle odhadů 330 milionů uživatelů.

2 komentáře: „Facebook otevřel svůj XMPP server“

  1. bradka avatar
    bradka

    ono to pripojeni na facebook chat bylo nestabilni jak na pidginu tak i na MacOSX v Adiu.. tenhle krok se mi fakt libi.

  2. anonymous avatar
    anonymous

    http://volani.webnode.cz/ writes:Zajímavý, ale dokud si to nebude povídat s jinými servery, tak je to pořád dosti **** :DA umí FB ukládat historii komunikace na server?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *