mBank – pohádka o bance bez poplatků končí

Před dvěma a půl lety jsem se stal jedním z prvních klientů mBank. Líbil se mi projekt banky bez poplatků. Měl jsem sice několik studentských účtů, ale ty byly zdarma jen papírově, protože jsem v měsíčních výpisech vždycky našel poplatky za základní operace. Myšlenka banky bez poplatků oslovila nejen mě, ale dosud asi 300 tisíc dalších lidí. Ani se nedivím, poplatky jsou u nás jedny z nejvyšších v Evropě, tvoří většinu příjmů českých bank, které jsou zlatým dolem svých zahraničních matek.

Na mBank se mi nelíbilo ani tak to, že byla levná, ale hlavně to, že měla jednoduché a přehledné pravidla a ceníky. Např. výběry z bankomatu v zahraničí byly bez poplatku. Nedá se ale říct, že by byly zdarma, zákazníci totiž platili na kurzovém rozdílu, který byl vyšší než u jiných bank. Na druhou stranu ale nemuseli nic řešit, žádné procenta z částky, poplatky, pásma atd. Prostě si vybrali částku a podle kurzu věděli, kolik je to bude stát. Nový ceník nejenže zavádí mnoho poplatků, které se týkají i základních operací, ale hlavně se výrazně komplikuje. Příkladem za vše může být ceník pro výběry z bankomatů v ČR. Nyní byly první tři výběry zdarma a za další se platilo. Prostě jednoduché. Nový sazebník zavádí 6 pásem podle toho, kolik měsíčně zaplatíte kartou, podle toho se liší, kolik platíte za jednotlivé výběry. Sazby za výběry z bankomatu jsou celkově tři – 0, 9 a 35 Kč. Kombinují se podle toho, v jakém jste pásmu. Ideální příklad, jak z jednoduchého sazebníku udělat nepřehledný guláš.

mBank mě těmito změnami zklamala. Když začínala, kritici tvrdili, že chce jenom nalákat zákazníky a potom zavede poplatky jako každá jiná banka. Tenkrát tvrdili, že v Polsku provozují banku již 7 let a od té doby drží pořád stejné poplatky. Ano, v Polsku jsou i nyní pořád téměř nulové poplatky, manažeři mBank však asi usoudili, že Čeští zákazníci snesou mnohem víc. Přemýšlím k jaké jiné bance přejít. Jedinou světlou výjimkou v moři poplatků je FIO, ale to má pořád hodně služeb outcoursovaných u ČSOB za její ceny a např. 7 eur za výběr z bankomatu v zahraničí se mi fakt platit nechce.

3 komentáře: „mBank – pohádka o bance bez poplatků končí“

  1. bradka avatar
    bradka

    resim ten samy problem, mBank byvala skvelou bankou, ale ted novym sazebnikem uz pro me neni moc zajimava.. kdyz si nebudu davat pozor, spadnu do silenych castek za poplatky..kterou alternativu ale ted zvolit? ekonto u raifky, kde za 0 poplatku musim mit tucne obraty? ceskou, kde se snad plati i za prijimane transakce? ted babo rad..

  2. anonymous avatar
    anonymous

    Lendys writes:no je to v háji, nejdřív totálně pohřbili spořící účet a teď tohle…také se poohlížím jinde, u spoření jsem konala rychle a operativně, holt, pokud chtějí masový odliv zákazníků,mají ho mít. Zákazníci mBanka rozhodně nejsou konzervy, co by nad z pohodlnosti nad neustále se měnícími podmínkami jen mávli rukou. Jj hesla typu sesadíme oligarchii bankovních poplatků jsou tatam:( Škoda, vypadalo to tak nadějně, dlouho jim to však nevydrželo a mě jen štve, že došlo na slova známých, kteří mBance nikdy neuvěřili.

  3. anonymous avatar
    anonymous

    Libor Lang writes:Já chci německou banku a německý poplatky!!! Např. Ostsächsische Sparkasse Dresden = běžný účet 3 eura měsíčně a to je vše. Třeba milion elektronických operací (DO VŠECH ZEMÍ EVROPY) a nedáte navíc ani cent. Operace se potvrzují zadáním čísla z TAN listu = nepotřebujete mobil.PROČ JEN U NÁS JSOU BANKY TAKOVÉ ZLODĚJSKÉ SVINĚ???

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *