Položí Facebook to, co jej vyneslo na vrchol?

Facebook je dnes internetovým projektem číslo jedna. Má už 650 milionů uživatelů a jeho hodnota se odhaduje na neuvěřitelných 80 miliard dolarů. Co však stojí za úspěchem Facebooku? Úplně na začátku slavil úspěch díky tomu, že byl exkluzivní pro studenty z exkluzivních univerzit. Jenže když se začal prosazovat mimo hranice univerzit a mimo hranice Spojených států, nebyly sociální sítě už ničím zcela novým. Facebook však vyhrál tím, že nabídl spíše platformu pro sociální síť než jasné definovaný produkt. Byl prvním, kdo umožňoval třetím stranám vytvářet v rámci Facebooku vlastní aplikace. To bylo podle mně to, co položilo MySpace a další méně známé sociální sítě.

Nicméně, co Facebooku pomohlo navrchol, ho může zase položit. Asi nejsem sám, kdo si začal na FB všímat spamu. Už se mi například stalo, že mi od jedné osoby z mého friend listu došel v FB chatu spam s odkazem na bůhvíco. Začínají se také rozmáhat lavinovitě se šířící videa. Pokud na takové video, nacházející se na zdi některého z vašich kámošů, kliknete, automaticky (aniž byste o tom věděli) daný odkaz "likujete", ten se na základě toho umístí na vaši zeď a lavinovitě se šíří dál. Pod odkazem se samožrejmě ve většině případů žádné video nenachází.

Co s tím? Jsem docela konzervativní v přidávání přátel, mám jich kolem 250 a kdybych jel obvyklým tempem, tak jich mám třikrát tolik. Občas seznam i promazávám. Opravdu nevidím smysl v tom si nechávat v seznamu lidi, které jsem kdysi potkal, nekomunikuji s nimi a v budoucnu s nimi s největší pravděpodobností komunikovat nebudu. Pokud je někdo, s kým chci zůstat v kontaktu, ale on/ona má potřebu informovat o každém přijímaní a vylučování potravy a odkazovat na každé srandovní video, odstraním danou osobu z mého News Feedu. Takto se mi daří držet News Feed relativně čistý. Nicméně z narůstajícího spamu začínám mít obavy a jestli zasáhne Facebook stejně intenzivně jako e-mailovou komunikaci, máme se na co těšit. Vlastnost, která Facebook vynesla nahoru – prostor pro aplikace třetích stran, jej může poslat do kolen.

Jeden komentář: „Položí Facebook to, co jej vyneslo na vrchol?“

  1. lzap avatar
    lzap

    Záleží na úhlu pohledu. Podle mě nepoloží, protože Facebook je neintruzivní. MOhu si vypnout veškeré notifikace a nic mi nechodí.Pakliže má někdo FB přirostlý k tělu a furt po něj šmejdí na mobilu i na počítači, pak se nesmí divit, když bude mít od tisíců "přátel" hromady reklamních příspěvků.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *