Nové zpracování nabídek v GNOME

Z nějakého, mně nepříliš pochopitelného důvodu nejsou najednou klasické programové nabídky v oblibě. Ne že bych byl jejich velký zastánce nebo byl otočený zády k inovacím, ale nijak zásadně mi nevadí a nečiní mi problém je používat. Nicméně realita je taková, že se jich v poslední době snaží zbavit hodně programů a desktopových prostředí.

Microsoft se je snaží zefektivnit a vydal se cestou Ribbonu (na to, jak se mu to daří, asi neexistuje objektivní odpověď). Naopak např. Ubuntu se snaží ušetřit místo, které nabídky zabírají, a vydalo se cestou Mac OS X a globálního menu. Osobně považuji tento přístup za úplně nejhorší, protože řeší opravdu jen to malé ušetření místa a naopak přináší celou řadu problémů. Není třeba o nich dlouze referovat. Koho to zajímá, může se podívat na bug #682788, který jsem na Launchpadu nahlásil. Pod ním se strhla solidní diskuse.

V GNOME 3 naštěstí zůstaly nabídky v oknech. Ale i zde se začalo uvažovat nad tím, že se nahradí něčím jiným. Začaly se scházet různé návrhy, mezi kterými nechybí ani řešení a la Google Chrome, ani globální menu. Nicméně nejvíce se mi líbí tzv. mega menu, která jsou kombinací přístupu Google Chrome a Ribbonu. Šetří místo, ne jako Ribbon, který neustále zabírá několik vertikálních centimetrů obrazovky, a zároveň si zachovává přehlednost, což je často uváděno jako největší výhoda Ribbonu. Uvidíme, co nakonec designéři vyberou, ale proti takovéto inovaci bych nebyl. Samozřejmě se u tohoto řešení mohou objevit problémy s místem při velkém množství voleb, ale jako návrh se mi to líbí.

Mega Menu

2 komentáře: „Nové zpracování nabídek v GNOME“

  1. anonymous avatar
    anonymous

    Helenka writes:Chtějí-li jít cestou Mac os x, pak je nutná konzistence klávesových zkratek a jejich přirozené využívání. Pak už se menu bude využívat jen pro „exotické“ funkce…

  2. lzap avatar
    lzap

    já bych byl pro – líbí se mi to

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *