Opera 11.50: zase o kus lepší

Vývoj Opery už nesleduji tak intenzivně jako dřív. Už rozhodně neběžím na vývojových verzích a nezkoumám každou novou funkci, co nejdříve to jde. O to větší radost mám, když přijde to překvapení a na serverech Opery se objeví nová verze. Musím říct, že verze 11.50 patří opět mezi ty povedené. Uživatelem Opery už jsem dobrých osm let, to je v oblasti Internetu strašně dlouhá doba. Když jsem začal používat Operu někdy v roce 2003, situace na trhu prohlížečů byla situace, hodně se toho změnilo a i Opera si prošla svojí krizí. Poslední roky je však každé vydání lepší a lepší a je radost ji používat.

Na verzi 11.50 mě nejvíce potěšila synchronizace hesel. Pokud jsem chtěl něco mezi různými počítači synchronizovat, byly to hesla. Zajímavou novinkou jsou rozšíření/applety do speed dialu. Nyní už tam nemusíte mít jen webové stránky, ale i aplikace všeho druhu. Díky tomu jsem mimochodem přišel i na bezkonkurenční web o počasíyr.no. Opera má opět i nový vzhled včetně nových ikon. Trendem je nyní lehkost a minimalizace. To nový vzhled plní velmi dobře, jednoduchý design a lišty zabírají ještě méně místa než dříve. Rychlejší je i vykreslování stránek, které mi subjektivně přijde rychlejší než v Chrome.

Opera přinesla další povedené vydání, nicméně v tak ostré konkurenci to bude mít těžké. Proti gigantům, jako je Google, Apple nebo Microsoft, se těžce bojuje a malá norská firma se bude muset rvát, aby si své pozice udržela.

Pokud chcete Operu vyzkoušet, stahujte ze stránek opera.com.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *