Jak se mi podařilo nainstalovat Windows 7

Dnes jsem měl tu možnost poprvé instalovat Windows 7. Nejnovější verzi Windows jsem neměl možnost si pořádně vyzkoušet, natož ji instalovat, takže to, co je pro některé denním chlebem, je pro mě nevšední zážitek 🙂
W7 jsem instaloval na počítač, kde už na jednom disku je Fedora, a přibyl k němu druhý, na který měly jít Windows. Bohužel hned na začátku instalace nastal problém. Instalátor odmítal na daný disk systém nainstalovat. :doh: Zkoušel jsem různé kroky podle rád na fórech – naformátovat disk na NTFS, dát mu bootovací flag, změnit pořadí bootování disků,… Nic nepomáhalo. Nakonec jsem se dočetl, že instalátoru Windows dělají problémy jiné oddíly v počítači a taky že jo. Zkusil jsem disk s Linuxem odpojit a instalátor přestal odmlouvat. Jiné oddíly dělají Windows dokonce takové problémy, že když jsem disk později znovu připojil Windows hlásily, že jsou poškozené, a musel jsem udělat obnovu. Kdo by tohle čekal v roce 2011?

Na druhou stranu jsem zaznamenal i několik pozitiv. Systém se docela rychle nainstaloval, mnohem rychleji než Windows XP. A co je nejdůležitější: téměř všechno po instalaci už fungovalo. Instalace už tedy není celodenní záležitostí, kdy hledáte ovladače po všech čertech, jako tomu bylo u XP. Po instalaci nefungovala pouze zvukovka a wifi karta. Jejich modely jsem musel najít v Linuxu, protože ve Windows jsem nenašel rozumný způsob, jak zjistit, pod jakým názvem se jednotlivé hardwarové komponenty hlásí. Při instalaci ovladače zvukovky jsem narazil na další kuriózní věc – abych mohl zprovoznit blbou zvukovku, musel jsem stáhnout 120 MB balastu, který po rozbalení zabíral dokonce 230 MB :yikes:

:pingu: Fedora byla na onom počítači nainstalovaná za 15 minut a všechen hardware okamžitě fungoval včetně tiskárny. Windows 7 mají tedy v tomto ohledu co dohánět. Nicméně pokrok ve srovnání s XP tu vidět je.

Jeden komentář: „Jak se mi podařilo nainstalovat Windows 7“

  1. anonymous avatar
    anonymous

    pleytwak writes:O víkendu jsem našel ve Win7 nějakou havěť a dost jsem se s tím naprasil, než se mi to podařilo vyčistit. Jednu chvíli jsem se viděl, jak znova instaluju systém a skoro jsem se z té představy orosil. Samotná instalace Win7 je skoro brnkačka, ale instalování a nastavování aplikací vč. antiviru už taková zábava není a když máte dualboot, Windows si z toho nic nědělají, takže jestli chcete ještě někdy spustit Linux, musíte se tím taky zabývat, prostě stokrát nic dokonale umoří uživatele. Čím jsem starší, tím víc oceňuju takový věci, jako společnej repositář aplikací, nebo že nemusím řešit antivirus. Skoro by se chtělo říct "Díky Bože za Tučňáka" ;-)Jinak nefungující zvukovka v sedmičkách po instalci mě taky dojala, přitom na XP to bylo bez problémů a v Linuxových distribucích taky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *