MusicJet – hudební revoluce? Ale kdeže!

Minulý týden nám bylo s velkou pompou oznámeno spuštění služby MusicJet. Česká hudební nakladatelství a české pobočky světových labelů si konečně uvědomily, že hudební průmysl už je někde úplně jinde, že lidi už jim nebudou kupovat CD za několik set korun nebo si stahovat zmrzačené DRM soubory za cenu nemálo nižší. Mají minimálně pět let zpoždění. Člověk by si řekl: "Ale co už, hlavně že to je", jen kdyby to zase celé nepos….

V dnešní době, kdy se spotřební elektronika a IT ubírají směrem k webu a webových aplikacím, vytvořili normální aplikaci a navíc vybrali technologii, která není multiplatformní. Proč to neudělali jako webovou aplikaci? Když už ne v HTML 5, tak aspoň ve Flashi, jako jen např. Grooveshark? Kdyby se raději domluvili např. se specialistou na streamovanou hudbu Spotify a umožnili používat tuto službu i v ČR. Odpověď je nasnadě. Nechtělo se jim s nikým dělit o zisky, proto si raději zbastlili vlastní aplikaci. Jenže tento přístup je neuvěřitelně krátkozraký. Spotify je prostě o několik tříd lepší. Nabízí aplikace pro více platforem, nabízí mnohem rozsáhlejší nabídku skladeb, má očividně lepší infrastrukturu. Taková služba musí fungovat v celosvětovém měřítku, nebo aspoň v měřítku kontinentů, či několika větších zemí. Troufám si tvrdit, že lidi by Spotify přijali mnohem lépe a i tržby by byly někde jinde. MusicJet byl zatím lidmi přijat spíš negativně, podobně i-legalne.cz před několika lety a myslím, že "úspěch" může mít velmi podobný.

Jako záchrana se jeví spuštění iTunes také v ČR. Nicméně iTunes je neuvěřitelně uzavřená služba. Používat kvůli tomu aplikaci iTunes, toho molocha? Kupovat hudbu v takových formátech, v jakých je tam mají? Ne, děkuji. Nicméně musím uznat, že iTunes v ČR mají mnohem větší šanci na úspěch než MusicJet. Už kvůli tomu, že je to celosvětová služba a její spuštění v ČR Applu přinese jen minimální dodatečné náklady.

S nostalgií vzpomínám na obchod AllofMP3.com, který již před pěti lety přinesl kvalitní prodej hudby, na který nemají hudebních obchody ani dnes. Každý uživatel si mohl vybrat z několika formátů (MP3, OGG, FLAC, AAC,…) a také datový tok. Hudební soubory se v požadované kvalitě a formátu vygenerovaly na serveru a uživatel si je mohl posléze stáhnout. I cenová politika byla stanovena velmi rozumně. Od 30 Kč za album v MP3 192kbps po 100 Kč v bezztátovém FLACu. AllofMP3.com dojel na to, že byl příliš úspěšný a nespolupracoval s hudebními nakladatelstvími. Sice fungoval v souladu s ruskými zákony a peníze nakladatelstvím odváděl. Problém byl v jejich výši. Z alba za 30 Kč není možné odvést tolik, jako z CD za 300 Kč. Že se toho prodá několikrát tolik? To nakladatelství nezajímá, stačí se podívat na jejich cenovou politiku.

Nám, kteří MusicJet nebo iTunes používat nemůžeme, zbývají stále ty samé zdroje – uloz.to nebo torrenty (samozřejmě s vypnutým uploadem). Když se mi některé album opravdu líbí a chci si ho koupit, mířím na 7digital.com. To totiž prodává hudbu i českým zákazníkům, dávno před iTunes, a neomezuje se na jednu aplikaci a platformu. Navíc i kvalita je snesitelná – 320 kbps. MusicJet nabízí 160 kbps, což je zoufale málo i v případě OGG.

8 komentářů: „MusicJet – hudební revoluce? Ale kdeže!“

  1. anonymous avatar
    anonymous

    Robert K. writes:Na té službě je nejabsurdnější, že jakmile přestaneš platit měsíční paušál, tak ti písničky zablokují (včetně těch, které už jsou stažené třeba do mobilu) a hotovo. Zhovadilost.Viz obchodní podmínky:"Uživatel bere na vědomí, že v případě, kdy přestane za placenou službu MusicJet pravidelně měsíčně platit, bude přístup k podmíněně staženým dílům zastaven a na uživatele bude dále pohlíženo jako na registrovaného uživatele s přístupem do služby MusicJet poskytované zdarma."A ještě vysvětlení krásného termínu "podmíněné stažení":"Podmíněným stažením se rozumí uložení uměleckého díla v osobním počítači nebo v mobilním telefonu ve speciálním MusicJet formátu, který umožňuje přehrání pouze za předpokladu dodržení dalších obchodních podmínek viz Platební podmínky, Vystavování daňových dokladů."—–Přeji této službě rychlé upadnutí v zapomenutí.

  2. anonymous avatar
    anonymous

    Anonymous writes:tedy používáš eu.7digital.com? (rest of Europe :-)))

  3. Sesivany avatar
    Sesivany

    Jo, většina je na eu.7digital.com, ale mám přístup i k anglické proxy, takže není problém nakoupit i z kompletního katalogu.

  4. Miloš avatar
    Miloš

    Oni si vážně myslí, že si normální člověk bude do počítače cokoli instalovat? Ať si celý ten slavný MusicJet i iTunes nastrkaj kam chtěj. Jednak mám nastahované desítky GB, jednak si objednávám použitá CD u Amazonu; otravné jsou ceny poštovného (ca. 7 $ z USA nebo 6 € z Německa), ale i s nima mi jedno CD vyjde v průměru tak na 150–200 Kč, což je ještě snesitelné. Neremastrované, které v obchodě člověk beztak nesežene.

  5. anonymous avatar
    anonymous

    Martin S. writes:Ke Spotifi je ale potřeba fujbuk účet ne? To rozrůstání fujbuku do všeho mi začíná lézt na nervy."MusicJet nabízí 160 kbps, což je zoufale málo i v případě OGG."Já teda nepoznám rozdíl mezi 160 kb/s a originálem. Paradoxně u mluveného slova poznám rozdíl mezi 128 kb/s a vyšší kvalitou (různé sykavky apod.). Dělal jsem si testy, nahrál jsem si gramodesku pomocí externí zvukovky do PC, uložil jako WAV, potom jako MP3 pomocí LAME kodeku a už u 128 mám problém poznat rozdíl.

  6. Sesivany avatar
    Sesivany

    Já jsem si zkoušel podobný test a zjistil jsem, že to dokážu rozpoznat někde od 128-192 kbps, záleží na druhu hudby. A to nejsem žádný netopýr, naopak jsem hudebně docela hluchý. Každopádně dnes každá solidní služba nabízí standard 320 kbps. I Spotify už má drtivou většinu skladeb v 320, takže je škoda, že zcela nová služba začala tak nízko.

  7. anonymous avatar
    anonymous

    volani.webnode.cz writes:Mě stačí magnatue, jamendo, stream, youtube a uloz.to :DKupovat nic nehodlám a 160kilo vorbis mě připadá dostačující (pravda nemám ani netopíří uši ani drahou aparaturu).

  8. anonymous avatar
    anonymous

    volani.webnode.cz writes:Hele: http://my.opera.com/Sesivany/blog/2006/11/16/ma-prvni-koupe-hudby-na-internetu tenhle článek sem ani tenkrát nečetl 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *