Může jednoduchá distribuce porazit pirátství?

V době honěni MEGAčarodějnic je dobré se zamyslet nad tím, jestli lze digitálnímu pirátství předcházet i jiným způsobem než represemi. Představitelé filmových studií a nahrávacích studií se snaží tvrdit, že ne, a tlačit politiky do čtyřpísmenných nesmyslů (SOPA, PIPA, ACTA). Z vlastní zkušenosti vím, že lze.

Jako téměř každý uživatel Internetu využívám svého práva na pořízení kopie pro vlastní potřebu a občas si nějaký ten autorsky chráněný obsah stáhnu. Ostatně dokud platím desátky z každého paměťového média, které kupuju, tak si myslím, že na to mám právo i morální. Když vás někdo kasíruje za něco, co očekává, že budete dělat, tak proč to nedělat? Na poslech hudby a sledování filmů už dneska nemám moc času, ale na díl kvalitního seriálu si čas najdu.

U amerických seriálů je ale problém, že se k nám dostanou s několikaletým zpožděním a ještě s dabingem děsivé kvality. Kdo tedy chce sledovat svůj oblíbený americký seriál, je na pirátské kopie doslova odkázaný. Bylo to tak i u seriálu South Park. Člověk musel na nějaký MEGAsdíleč, dát si vyhledat dané video a když měl štěstí a už to nebylo smazáno, nebyl to fake a bylo to v akceptovatelné kvalitě, tak si vychutnal další díl seriálu.

Jenže pak nastal zlom. Objevil se portál southparkstudios.com, kde jsou naprosto všechny díly South Parku, popsané, otagované, v HD kvalitě. Stačí si vybrat díl a začít se dívat. Od té doby, co jsem na tuto stránku přišel, jsem nestáhl jediný díl South Parku, nemám to zapotřebí, proč? Na southparkstudios.com jsou sice u každého dílu asi 2-3 půlminutové reklamy, ale nevadí mi, za to pohodlí mi to stojí.

Protikladem tohoto přístupu je další můj oblíbený seriál – The Big Bang Theory. Ten nejenže není v ČR dostupný v žádné pohodlné formě, ale majitelé práv jsou tak útlocitní, že pro ČR blokují i krátké oficiální ukázky. V tomto případě tedy musím na MEGAsdíleč a díl si stáhnout. Hádejte, autoři kterého seriálu díky mně vydělají více peněz?

Filmové a hudební společnosti si budou muset uvědomit několik věcí:

  1. Represe nikam nevedou.
  2. Internet je globální, omezení podle hranic jsou digitálním středověkem.
  3. Oficiální kanály musí být pohodlnější než ty pirátské.
  4. Cena musí být přijatelná. Jedno album už nikdy nebude stát 500 Kč stejně jako osobní počítač už nikdy nebude stát 100 tisíc.

Až si toto plně uvědomí, nebudou potřebovat čtyřpísmenné nesmysly.

2 komentáře: „Může jednoduchá distribuce porazit pirátství?“

  1. anonymous avatar
    anonymous

    Anonymous writes:Čím dál víc nabývám přesvědčení, že se především velké nahrávací společnosti snaží udržet úplnou kontrolu nad distribučním kanálem, ze kterého mají příjem. Oni nepotřebují konkurenci, ať už legální nebo nelegální.Což je asi i důvod, proč byl zavřen Megaupload.Protože se chystal zlegalizovat svoje služby. Hodlal se stát oficiálním distribučním kanálem který by konkuroval současným vydavatelům.Pár zajímavých článků které mě zaujaly:http://rover623.blog.zive.cz/2012/01/ochranny-svaz-autorsky/http://pctuning.tyden.cz/hardware/multimedia-zvuk-tv/23124-uvaha-o-co-posledni-dny-jde-mame-na-krku-megaprusvih

  2. anonymous avatar
    anonymous

    Anonymous writes:Podle vyjádření přímo z OSA nezakládá zaplacené výpalné na paměťových médiích žádná práva. Čili oni předpokládají, že na ta média uložíme něco pirátského, tak nám napařili poplatek, nicméně k tomu jedním dechem dodávají, že si stejně můžeme uložit jen nepirátská data. Přečtěte si to sami:Vážený pane xxx,uhrazením autorské odměny nezískáváte bezprostřední zisk ani prospěch,což ale platí při plnění mnoha jiných zákonných povinností. Náhradní odměny mají kompenzační charakter, jejich účelem je alespoň do určité míry kompenzovat autorům a dalším oprávněným osobám ztrátu způsobenou tím, že pro osobní potřebu je možné kopírovat díla bez zaplacení autorské odměny. Náhradní odměna se platí za dovoz nebo výrobu čistých nosičů a přístrojů k jejich rozmnožování, protože nelze požadovat po kupujících tohoto zboží, aby hlásili, resp. prokazovali jaký obsah si kopírují na zakoupené nosiče.Přeji Vám šťastný a úspěšný nový rok,S pozdravemBarbora RůžičkováKomunikace a zahraniční vztahyOSA – Ochranný svaz autorský pro práva k dílům hudebnímČs.armády 20, Praha 6, 160 56T. 220 321 243F. 233 343 073Email: Barbora.Ruzickova@osa.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *