WordPress: ve vlastní režii nebo jako služba?

Na podzim jsem se dozvěděl, že portál MyOpera, kde jsem měl svůj osobní blog více než sedm let, končí. Byl jsem postavený před nutnost blog přesunout někam jinam. Nebyl to žádný šok. To, že se MyOpera už několik let nerozvíjela, indikovalo, že s ní společnost Opera nepočítá a že konec je jen otázkou času. O přesunu na něco jiného jsem tedy přemýšlel již měsíce před tím, než mě zpráva o konci portálu MyOpera zastihla. Nakonec to byl jen impulz, který mě dokopal k tomu, nad čím jsem uvažoval už delší dobu.

Zásadní otázka zněla: kam s ním? Abych pravdu řekl, o platformě jsem měl jasno hned. Už téměř tři roky provozuju pracovní blog na wordpress.com a WordPress považuju nejen na nejlepší blogovací platformu, ale také za nejlepší redakční systém. Mám zkušenosti také s Drupalem a Joomlou, ale WordPress uživatelskou přívětivostí jednoznačně vítězí. Když jsem měl jasno o blogovací platformě, následovala otázka jak a kde. Toto už jsem zvažoval trochu déle. Mám vlastní doménu eischmann.cz, pod kterou jsem chtěl blog přesunout. S hostingem by nebyl problém a instalace a zprovoznění WordPressu je dnes hračka. Pokud bych šel do OpenShiftu, je to dokonce ještě jednodušší. Hlavním problémem není rozjezd blogu na WordPressu. Pokud člověk nevyžaduje nějaké výrazné vlastní úpravy od výchozího stavu, tak je to opravdu chvilka. Hlavním problémem je následná údržba. Při aktualizacích se čas od času rozbíjí kompatibilita s některými pluginy a celkově to nebývá zcela bez problémů. Pokud zase neaktualizujete, tak se můžete velmi brzo stát terčem útoku, protože WordPress patří mezi nejrozšířenější redakční systémy na světě a je tedy atraktivním cílem.

Z tohoto důvodu jsem se rozhodl, že zvolím WordPress jako službu. Jelikož jsem byl spokojeným provozovatelem pracovního blogu na wordpress.com a protože tento web provozuje společnost Automattic, která je tahounem vývoje WordPressu, zvolil jsem tuto možnost. Už zbývalo jen dořešit, jak to dostat pod doménu eischmann.cz. O tom, že WordPress.com nabízí provoz blogu na vlastní doméně, jsem věděl. Ostatně mi pro můj blog nabízeli dokoupení domény eischmann.com v jednom kuse. Je ale možné provozovat blog na WordPress.com pod doménou, přesněji subdoménou (protože jsem plánoval adresu blog.eischmann.cz), kterou již vlastním, říkal jsem ji. K mému překvapení jsem zjistil, že WordPress.com tuto službu nabízí také. Ano, chtěli za to 13 dolarů, ale to je částka, kterou nemám žádný problém každý rok vydat, pokud dostanu fungující službu pod vlastní doménou, kde se můžu věnovat jen tomu hlavnímu – psaní.  Zprovoznit blog na wordpress.com pod vlastní doménou byla nakonec otázka jen několika desítek minut. Export pro WordPress, který připravili admini MyOpera, mi taky ohromně pomohl. Nevím, jak bych přesouval téměř 340 článků.

Jako největší problém se nakonec ukázal výběr šablony, tedy vzhledu blogu. Chtěl jsem něco jednoduchého. Prostě jen sloupec článků. Neměl jsem problém ani s placenými šablonami, dokud jsem nezjistil, kolik stojí. Ty, které stály za zaplacení, se pohybovaly mezi 30 a 60 dolary.  Sorry, ale v době, kdy se prodávají aplikace za 99 centů, je to prostě blbá cenová politika. 10 až 15 dolarů bych byl ještě schopný za pěkné téma obětovat, ale 50? Když už jsem si konečně vybral šablonu, která byla zdarma, a řekl si „ano, to je ono“, zjistil jsem, že má písmo, které nepodporuje české znaky. Možnost editovat danou šablonu a změnit písmo? 30 dolarů. Nakonec jsem skončil s šablonou, se kterou nejsem 100% spokojený, ale svůj účel plní a zatím nehledám nic lepšího.

2 komentáře: „WordPress: ve vlastní režii nebo jako služba?“

  1. plastique avatar

    Mně se to šedé písmo blbě čte a taky by mi pomohlo, kdybys dělal kratší odstavce.

  2. […] která skončila v roce 2014. Aspoň to tenkrát včas oznámili a umožnili export do WordPressu. Řešil jsem, jestli si blog provozovat ve vlastní režii nebo ho mít někde spravovaný. Tenkrát jsem se […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *