„Krachující“ GNOME

,

Dnešek byl dnem, kdy Phoronix vygeneroval další kachnu a čeští novináři se opět nachytali.

Ráno jsem zaznamenal zprávu, že GNOME Foundation, nadaci, která stojí za prostředím GNOME, docházejí peníze a musí šetřit. První s touto informací přišel Phoronix a rychle se toho chytla česká média (např. Root). Zpráva budí dojem, že kvůli programu Outreach Program for Women, dochází nadaci peníze a musí škrtat, aby nezkrachovala.

Realita je však trochu odlišná. GNOME Foundation slouží v OPW jako taková finanční proxy. Organizuje tuto iniciativu nejen pro GNOME, ale i další open-source projekty jako KDE nebo Fedora, vybírá peníze od sponzorů a platí je internkám, které pracují v rámci OPW pro jednotlivé projekty. Došlo k tomu, že platby sponzorů se opozdily za výplatou odměn studentům a jelikož OPW úspěšně narostlo do docela velkých rozměrů, mělo to dopad na krátkodobý cash flow nadace, která musela sáhnout do rezerv, aby to vyrovnala.

Nadace tak nekrachuje, nedochází jí peníze, ale prostě jen zaplatila větší balík peněz na odměnách, které budou pokryté sponzorskými dary, které teprve přijdou, takže ten dočasný rozdíl vyrovnala ze svých rezerv a dočasně omezila výdaje. Opět se jen ukázaly dvě věci:

  1. Phoronix je bulvár o open source, kterému opravdu nelze věřit. Už jednou jsem podle nich byl podepsaný pod iniciativou BSD kernelu pro Fedoru, kde se stali obětí jednoduchého vtípku.
  2. Česká žurnalistika se zjednodušila na prosté překládání zpráviček zahraničních serverů bez jakéhokoliv ověřování. Cokoliv napíše Phoronix, se s malým odstupem objeví v překladu na některém z českých linuxových portálů. Co na tom, že Phoronix je jediným zdrojem a že je to bulvát (viz bod č. 1).

Zpráva byla samozřejmě skvělé sousto i pro neunavitelné kritiky GNOME, kteří za tím okamžitě viděli začát nevyhnutelného úpadku a konce GNOME. Inu, přání otcem myšlenky 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *