Linux Voice: má nový linuxový magazín šanci?

Před nedávnem začal fungovat nový anglicky psaný a v Británii sídlící linuxový magazín Linux Voice. Zakladatelé na jeho start vybrali 127 tisíc liber na Indiegogo a od jiných časopisů se odlišují třeba tím, že slíbili dávat polovinu zisku na open-source projekty a všechna čísla pod devíti měsících uvolňovat pod svobodnou licencí. Mají šanci na úspěch?

Papírové časopisy nemají na růžích ustláno, zvláště ty úzkoprofilové, mezi které linuxové magazíny patří. Dvojnásob to platí na malém českém trhu. Poslední český linuxový časopis Linux+ skončil před šesti lety a papírový LinuxEXPRES ještě o rok dříve. Linux Voice má výhodu, že může cílit na mnohem větší čtenářskou základu, protože je v angličtině. Autoři také nejsou žádní nováčci, ale zkušení autoři, kteří roky psali pro asi nejznámější linuxový časopis – Linux Format.

Podle samotného časopisu získali během prvních dvou čísel něco přes 2600 předplatitelů a cena je 2883 Kč za roční předplatné, což by asi zajistilo rentabilitu českému časopisu (LinuxEXPRES měl náklad 4000 kusů, ale počet předplatitelů byl výrazně nižší a cena také). Otázka je, jestli to stačí pro anglický časopis, kde jsou náklady přece jenom vyšší. Předpokládám, že počet předplatitelů se bude muset ještě o kus zvýšit, aby byli rentabilní.

V době Internetu už mají papírové časopisy nejlepší období za sebou. Pořád si ale myslím, že mají své místo. Přece jenom číst papír je trochu jiný zážitek, který člověk ocení zvlášť, když celý den čumí do obrazovky. Navíc články v odborných časopisech jsou pořád podle mého názoru obecně na vyšší úrovni. Webové portály jsou nuceny chrlit neustálý proud článků, aby držely čtenost. Hloubka článků a jejich délka se zmenšuje, protože takový článek o 4k znacích udělá stejné množství impresí jako článek o 12k znacích. „Attention span“ uživatelů se také zkracuje, takže plno uživatelů vám už dneska ani dlouhé články číst ani nebude. Většina článků je dnes spíš zprávičkového typu nebo krátkých návodů a pokud se chce člověk opravdu něco dozvědět, musí si ty informace najít sám.

Webové portály přes všechny jejich technologické výhody oproti papírovým médiím nejsou žádný zázrak a proto odborné papírové magazíny mají pořád smysl. Osobně jsem na Linux Voice zvědavý. Pořídili jsme předplatné do naší brněnské pobočky, protože sada časopisů, které lze najít u nás na poličkách, má hodně slušný věkový průměr. Našel jsem mezi nimi čísla LinuxEXPRESu, do kterých jsem psal před osmy lety, a taky knížku Mandrake 10.1, což byl můj začátek s Linuxem. A to už je taky téměř deset let. Tak je potřeba to trochu oživit.

 

 

Jeden komentář: „Linux Voice: má nový linuxový magazín šanci?“

  1. lzap avatar
    lzap

    Náklad byl v nejlepších časech o něco vyšší. Problém ČR jsou inzerenti. U nás je hrozně málo firem, které jsou do Linuxu ochotny investovat. Hrozně moc si jich dělá vlastní řešení (CentOS, Debian) a raději ty peníze nasměřují do vlastních lidí. A z toho mála pak získat inzerenty nebylo snadné.

    Myslím, že prostor tu je. To ostatně předvedla redakce Nového LEVELu, který jsem si po restartu předplatil. Cena 99 kč, žádné DVD ani CD s hrou kterou nechci, ale kvalitní články které za měsíc nezestárnou, zajímavosti ze zákulisí, rozhovory a hra na Steamu zdarma je jen bonus. Skvěle udělané.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *