Jak jsem přešel na Cyanogenmod

Už téměř rok a půl vlastním Samsung S4 Mini. Po hardwarové stránce jsem s ním spokojený. Malé tělo, vyměnitelný kryt a baterka, možnost externí datové karty,… Nicméně software mě začal v poslední době pěkně štvát. Nějakou dobu jsem pokukoval po Cyanogenmodu, ale pořád jsem se této nepodporované alternativy bál. Nakonec jsem našel odvahu a říkám si, že jsem to měl udělat už dávno

Cyanogenmod-logo.

Samsungu se propadají prodeje, pořád plánují nějaké restarty, hledají chybu v hardwaru. Já si ale myslím, že největší slabina smartphonů od Samsungu je software. Grafická nádstavba nad Androidem dávala smysl možná někdy v době Androidu 2, ale čistý Android se od té doby tak zlepšil, že TouchWiz od Samsungu vedle něj vypadá téměř archaicky. A když k tomu přidáte hromadu předinstalovaných aplikací od Samsungu, které v drtivé většině případů nechcete používat a nepoužíváte, ale zabírají místo na disku a často běží někde na pozadí, tak nabídka Samsungu dnes opravdu není lákavá.

U mě se k tomu ještě přidalo to, že se systém dost výrazně zpomalil a taky se začaly objevovat podivné chyby. Např. jsem z důvodu chybějícího místa nemohl instalovat aplikace. Přitom jsem měl ještě přes 500 MB na interním disku a 20 GB na externí kartě. Posledních několik týdnů mě taky otravovala „Unknown Google Services Error“ a nestabilní chování aplikací od Googlu, z nichž některé jsem musel downgradovat, abych opět fungovaly.

Cyanogenmodu jsem se bál, protože neměl podporu od výrobce, někteří uživatelé si stěžovali na horší výdrž baterky nebo horší podporu některých hardwarových komponent. Navíc člověk prakticky přijde o záruku. Nakonec jsem si ale řekl, že horší už to být nemůže, a šel do toho.

Stabilní vydání CM pro můj telefon je ve verzi 11 (KitKat), ale už několik týdnů vycházejí noční sestavení pro 12 (Lollipop). Stáhl jsem si obě s tím, že zkusím dvanáctku a kdyby to neklapalo, tak tam hodím jedenáctku.

Instalace byla jednodušší, než jsem čekal. Zvláště v Linuxu to je brnkačka. Skládá se to z těchto kroků:

  • Nainstalujete si Heimdall (přímo v repozitážích Fedory a i přímo v katalogu Software), který pracuje s tzv. Download Mode v telefonu.
  • Stáhnete si ROM manager (ClockworkMod) pro váš mobil, v mobilu se přepnete pomocí kombinace tlačítek do Download Modu a pomocí Heimdallu do něj nahrajete ROM manager, pak je potřeba restartovat přímo do něj, jinak se zavaděč opět přepíše do původní podoby a bude bootovat do původního systému.
  • V ROM manageru můžete zazálohovat původní systém do zipu na externí kartě. Já jsem to zkoušel, ale trvalo to dlouho a nakonec to skončilo nějakou chybovou hláškou. Potom je potřeba vymazat interní disk.
  • Pro nahrání nové ROMky jsem použil metodu „sideload„. K tomu je potřeba nástroj adb, který je součástí Android SDK a opět je přítomný v repozitářích Fedory v balíčku android-tools.
  • Jak je ROMka nahraná, restartujete a jste v novém systému. Cyanogenmod také obsahuje základní aplikace, které jsou součástí ROM a nelze je tedy odinstalovat, ale není to takový bloatware jako aplikace od Samsungu.
  • CM je použitelný už tak, jak je. A můžete k němu použít jakýkoliv alternativní zdroj softwaru, třeba F-Droid. Pokud ale chcete nabídku Google Play a pohodlí aplikací od Googlu, můžete si nainstalovat GAPPS, který je však šířený v rozporu s licencí a naleznete ho jen na bittorrentu. Instaluje se ze zipu v ROM manageru.

Žádné mé obavy se nenaplnily. Naopak jsem ze Cyanogemodu po několika dnech používání nadšený. Hardwarová podpora je bezchybná. Výdrž na baterii je dokonce znatelně lepší. Den končím s 50 % baterie a to jsem mobil docela dost používal. Systém je taky výrazně rychlejší než ROM od Samsungu. Je to dáno i tím, že se jedná o téměř čistý systém, ale pořád má Lollipop řadu výkonnostních zlepšení. Aplikace se např. nyní při instalaci kompilují, což instalaci prodlužuje. Potom ale běží rychleji. I když se jedná o nightly build, nenarazil jsem na jediný náznak nestability.

Jak už jsem psal na začátku, rozhraní čistého Androidu je dnes výrazně dál než TouchWiz funkčně i esteticky. Mobilu to v vdechlo nový život. Před tím jsem začal pomalu zvažovat nákup něčeho novějšího, ale teď nemám důvod. Mám nejnovější verzi Androidu a na Samsungu S4 Mini běží pěkně svižně. CM má taky oproti Androidu od Googlu některá vylepšení. Můžete například manuálně omezovat aplikacím práva.

Jestli o Cyanogenmodu uvažujete, tak samozřejmě záleží na konkrétním modelu, ale za sebe můžu říct: běžte do toho!

5 komentářů: „Jak jsem přešel na Cyanogenmod“

  1. J. Mikulec avatar
    J. Mikulec

    Naprostý souhlas. Ostatně když jsem si před cca rokem pořídil Nexus 5, toto byla první věc, kterou jsem mu provedl 🙂 pravidelně aktualizuju, používám Nightly Builds. Ty jsou prakticky denně a problém za ten rok nastal jednou nebo dvakrát. Byl tak zásadní, že jsem se musel ručně přes recovery vrátit k předchozí funkční verzi. Nic až zas tak složitého. Člověk to u těchto buildů může trochu čekat. Proto doporučuju předchozí aktualizace z úložiště mazat až když je jasné, že nová funguje bez chyb.

  2. Trpaslík z Trpasloje avatar

    Vždy, když náhodou vezmu do rukou mobil s androidem, jsem překvapený, jak pomalý je. Jedinou výjimkou zatím byl jakýsi obrovský SONY. Ti ale prý s mobily končí.

    1. pjenkys avatar

      Nevím, co používáš ty, ale kamarádky iPhone 5 je pomalejší, než můj Razr M s CM.

  3. Wawe avatar
    Wawe

    Nemáte náhodou nějaký jednodušší a srozumitelnější návod ?
    Děkuji (windows)

    1. sesivany avatar

      Jak to udělat na Windows, vám bohužel neporadím. Nemám je k dispozici. Věřím, že na Internetu se najde hromada návodů, jak to udělat na Windows.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *